Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Google-eigenaar Alphabet fors hoger op Wall Street na cijfers

Google-eigenaar Alphabet fors hoger op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Alphabet werd vrijdag 11 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Het moederbedrijf van Google werd daarmee ruim 200 miljard dollar meer waard en steeg de beurswaarde naar meer dan 2 biljoen dollar. Beleggers waren zeer te spreken over het kwartaalbericht van het techconcern. Alphabet profiteerde flink van clouddiensten en AI-toepassingen en zag de winst stevig groeien. Het bedrijf kondigde daarnaast aan voor het eerst dividend uit te keren aan zijn aandeelhouders. Ook gaat het bedrijf voor 70 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

Microsoft deed afgelopen kwartaal eveneens goede zaken met zijn clouddiensten en AI-toepassingen. Het tech- en softwareconcern investeert al jaren flink in OpenAI, het bedrijf achter de populaire chatbot ChatGPT. Microsoft zag de kwartaalomzet stijgen tot bijna 62 miljard dollar. De winst dikte met 20 procent aan tot bijna 22 miljard dollar. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 2,5 procent.

De algehele stemming op Wall Street was redelijk positief, mede door de sterke resultaten van Alphabet en Microsoft. De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel iets hoger op 38.111 punten en de brede S&P 500-index won 0,5 procent tot 5075 punten. Techbeurs Nasdaq klom 1,2 procent tot 15.800 punten. Donderdag sloten de graadmeters nog lager, na een tegenvallende groei van de Amerikaanse economie en een teleurstellend kwartaalbericht van Facebook-eigenaar Meta Platforms.

Lagere marges

Meta won 0,6 procent, na de koersval van bijna 11 procent een dag eerder. Branchegenoot Snap werd een kwart meer waard. Het moederbedrijf van de populaire video- en fotoapp Snapchat boekte afgelopen kwartaal een verrassende winst en zag de omzet flink stijgen dankzij aantrekkende advertentie-inkomsten.

Intel kelderde 11 procent. De chipproducent boekte afgelopen kwartaal minder omzet dan verwacht. Ook de voorspellingen voor het huidige kwartaal vielen tegen.

ExxonMobil daalde 3,4 procent. Het grote olie- en gasconcern behaalde in het eerste kwartaal minder winst dan verwacht. Het bedrijf kampte met de fors lagere gasprijzen en lagere marges bij zijn raffinaderijen, waar benzine, diesel en kerosine wordt gemaakt uit ruwe olie. Ook concurrent Chevron (min 0,9 procent) kampte met dezelfde problemen, maar wist desondanks meer winst te boeken dan verwacht. De omzet viel wel tegen.

Meer uit Financieel

Rentehoop stuwt Wall Street, Boeing omlaag na nieuw onderzoek

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag voor de derde handelsdag op rij omhoog. Dat kwam door een groeiend vertrouwen onder beleggers dat de Federal Reserve de rente dit jaar gaat verlagen, wat over het algemeen gunstig is voor de beurskoersen.

1 uur geleden
Batterijproject Bill Gates vraagt faillissementsbescherming aan

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse accubedrijf Ambri, waarin Microsoft-medeoprichter Bill Gates veel geld stak, heeft faillissementsbescherming aangevraagd. Al veertien jaar probeert de onderneming een batterij op industriƫle schaal te bouwen, maar nu is het geld van de investeerders op, zo werd maandag bekend.

2 uur geleden
Nieuwssite: ontslagronde Tesla bij software- en engineeringteams

AUSTIN (ANP/RTR) - Tesla heeft maandag een nieuwe ontslagronde doorgevoerd. Deze keer zijn medewerkers van de software-, service- en engineeringafdelingen getroffen, meldt de Amerikaanse nieuwssite Electrek die doorgaans goed ingevoerd is over de producent van elektrische auto's.

4 uur geleden
AEX sluit op nieuw recordniveau, beleggers straffen PostNL af

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers waren maandag niet te spreken over het kwartaalverlies van PostNL. De post- en pakketbezorger maakte bekend dat het bedrijfsresultaat de eerste maanden van dit jaar 9 miljoen euro negatief was en ook de omzet viel lager uit. Als tegenmaatregel maakt PostNL de postzegels in juli tussentijds 5 cent duurder. Het aandeel verloor bijna 4 procent op het Damrak.

5 uur geleden
Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

DEN HAAG (ANP) - Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP). Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten op basis van een in januari opgestelde richtlijn voor landbouwers om legaal gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven op te zetten. OPP is het eerste keurmerk dat zo'n goedkeuring krijgt.

5 uur geleden
Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten. Shell nam het besluit na een evaluatie van de zogeheten downstream-activiteiten daar, bevestigde het bedrijf. Dat is het deel dat zich bezighoudt met raffinage, verkoop en transport.

6 uur geleden
Filmstudio Paramount stijgt op Wall Street na stuklopen deal

NEW YORK (ANP) - Paramount Global hoorde bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De exclusieve onderhandelingen die de Hollywoodstudio voerde over een fusie met branchegenoot Skydance hebben geen deal opgeleverd. Voor Paramount is de weg daarmee vrij om andere biedingen te overwegen. Het aandeel steeg ruim 4 procent.

7 uur geleden