Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Google door 38 staten VS aangeklaagd om marktmisbruik

Google door 38 staten VS aangeklaagd om marktmisbruik

DES MOINES (ANP) - Google heeft zijn derde Amerikaanse mededingingszaak in twee maanden tijd binnen. Openbaar aanklagers van 38 Amerikaanse staten klagen het Amerikaanse bedrijf aan wegens vermeend marktmisbruik. Ze beschuldigen de zoekmachinegigant ervan concurrenten op ongeoorloofde wijze buitenspel te hebben gezet.

De aanklacht wordt aangevoerd door de staten Iowa en Colorado. Het nieuws komt kort na de aankondiging dat tien staten onder leiding van het Openbaar Ministerie van Texas een rechtszaak tegen Google zijn begonnen wegens oneerlijke handelspraktijken.

In de nieuwe aanklacht wordt Google ervan beticht deals te sluiten met klanten of partners die ertoe leiden dat consumenten minder snel naar concurrerende zoekmachines gaan. Ook zou het techbedrijf met bepaalde marketingsoftware de eigen zoekmachine voortrekken, terwijl klanten wordt voorgehouden dat Google geen voorkeursbehandeling krijgt.

Bevoordelen

Volgens de openbaar aanklager van Iowa past Google op het vlak van opkomende technologieën dezelfde uitsluitingstactieken toe. Zo zou het concern ook met zijn spraakgestuurde assistent vooral de eigen zoekfuncties voor internet bevoordelen.

Daarnaast zou Google gespecialiseerde zoeksites voor bijvoorbeeld reizen, klussen aan het huis of bedrijven in de buurt de toegang ontzeggen tot de prominentste plekken op zijn zoeksite. Het gaat bijvoorbeeld om sites als Expedia of Yelp.

Dominante marktpositie

In oktober beschuldigde het federale ministerie van Justitie Google er al van misbruik te maken van zijn dominante marktpositie. Woensdag betichtten tien staten de Alphabet-dochter er in een andere zaak van oneerlijk afspraken met Facebook te hebben gemaakt. Door een samenwerking tussen de twee internetbedrijven werden adverteerders op Facebook voorgetrokken op Google. Ook zouden ze prijsafspraken hebben gemaakt.

Google stelt in een reactie dat de nieuwste aanklacht neerkomt op het terugdraaien van verbeteringen aan zijn zoekmachine, die daardoor slechter zou gaan functioneren. Dit zou volgens de techgigant Amerikaanse consumenten alleen maar benadelen. In reactie op eerdere mededingingsklachten stelde Google dat deals met bijvoorbeeld Apple om de eigen diensten te promoten niet wezenlijk anders zijn dan praktijken van andere bedrijven. "Het is net als cornflakesmerken die supermarkten betalen om hun producten op een schap op ooghoogte te plaatsen."

Meer uit Buitenland

UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

43 minuten geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

1 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

1 uur geleden
Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

2 uur geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

3 uur geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

3 uur geleden
Media: gewapende man bedreigt personen in ziekenhuis Aken

AKEN (ANP) - In een ziekenhuis in het West-Duitse Aken, tegen de grens met Zuid-Limburg, bedreigt een gewapende man meerdere personen. De politie kan nog niet zeggen wie de man in het Luisenhospital precies is en wie hij bedreigt. Het is ook onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen en of de man eisen stelt, melden Duitse media.

3 uur geleden