Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Google brengt snel internet naar West-Afrika met onderzeese kabel

Google brengt snel internet naar West-Afrika met onderzeese kabel

LOMÉ (ANP/BLOOMBERG) - Google heeft Togo via een onderzeese kabel verbonden met het wereldwijd in oceanen liggende kabelnet. Het is het eerste land in West-Afrika waar Google op deze manier snel internet mogelijk maakt. Eenmaal operationeel zal de kabel twintig keer meer bandbreedte bieden dan enig ander land in de regio, wees eerder onderzoek in opdracht van het Amerikaanse techconcern uit. Ook zou de kabel voor tienduizenden banen moeten zorgen.

Het gaat om een vertakking van de zogeheten Equiano-kabel die vanuit Portugal loopt. De kabel is vernoemd naar Olaudah Equiano, een 18e eeuwse Afrikaanse slaaf die zijn vrijheid wist te bemachtigen, een boek schreef en daarmee belangrijk was voor het streven naar afschaffing van de slavernij. Later dit jaar moet de kabel ook aan land komen in Nigeria, Namibië en Zuid-Afrika.

Het project is onderdeel van Google's investeringsprogramma om de digitalisering van het Afrikaanse continent te bevorderen. Daarvoor heeft het concern 1 miljard dollar uitgetrokken. De keuze voor Togo is niet toevallig. Het land vormt een logistiek knooppunt in West-Afrika, met onder meer de grootste haven van het gebied. Togo was in 2020 ook al het eerste West-Afrikaanse land waar een 5G-netwerk werd opgezet. Toch valt er nog een hoop terrein te winnen. Volgens cijfers van de Wereldbank had in 2020 nog maar een vijfde van de bevolking directe toegang tot het internet.

Meer uit Financieel

Nederlandse ontwikkelingsbank begint fonds voor klimaatprojecten

LONDEN (ANP) - De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft een fonds opgericht van 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) voor klimaatprojecten en ongelijkheidsbestrijding in ontwikkelingslanden. Het geld is grotendeels afkomstig van een pensioenfonds en verzekeringsmaatschappij, partijen die zulke investeringen meestal zouden laten liggen. Het fonds steunt projecten in armere landen die over het algemeen risicovoller zijn, maar die juist leningen nodig hebben om te kunnen slagen. Met een nieuw soort constructie van FMO en filantropische stichting MacArthur zijn de geldschieters nu wel bereid hier geld in te stoppen.

14 minuten geleden
Marel zakt op Damrak na afwijzen overnamevoorstel

AMSTERDAM (ANP) - Marel behoorde dinsdag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines heeft het overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot John Bean Technologies (JBT) verworpen. Volgens het bestuur van het bedrijf, dat ook in Nederland veel activiteiten heeft, is het voorstel van JBT niet in het beste belang van de aandeelhouders. Het aandeel werd 2,5 procent lager gezet.

42 minuten geleden
Marel verwerpt overnamevoorstel van John Bean Technologies

AMSTERDAM (ANP) - De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel heeft het overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot John Bean Technologies (JBT) verworpen. Volgens het bestuur van het in Amsterdam genoteerde bedrijf, dat ook in Nederland veel activiteiten heeft, is het voorstel van JBT niet in het beste belang van de aandeelhouders.

1 uur geleden
Vliegmaatschappij easyJet boekt hoge winst dankzij sterke vraag

LUTON (ANP) - De Britse budgetvliegmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen gebroken boekjaar een forse winst neergezet. Het bedrijf profiteerde volop van de grote vraag naar vliegreizen in Europa dankzij het sterke herstel van de luchtvaart van de coronapandemie.

1 uur geleden
Krant: Chinese onlinekledingwinkel Shein wil naar Wall Street

NEW YORK (ANP/AFP) - De van oorsprong Chinese onlinekledingwinkel Shein heeft een aanvraag ingediend om naar de Amerikaanse beurs te gaan. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Ook volgens Chinese media zou Shein een stap naar Wall Street willen maken. Het gaat mogelijk om een van de grootste beursintroducties in jaren.

1 uur geleden
Aandacht voor ABN AMRO op Damrak na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar ABN AMRO. Het beleggingsadvies voor de bank werd door analisten van Deutsche Bank verlaagd. Beleggers kijken verder vooral uit naar nieuwe inflatiegegevens uit Europa en de Verenigde Staten, die donderdag naar buiten komen.

1 uur geleden
PME verhoogt pensioenen met ruim 3 procent, premie blijft gelijk

DEN HAAG (ANP) - PME Pensioenfonds heeft besloten de pensioenen van alle deelnemers per 1 januari 2024 met 3,26 procent te verhogen. De pensioenpremie, die werkgevers samen met werknemers betalen, blijft volgend jaar met bijna 28 procent gelijk en de pensioenopbouw stijgt licht. Opgeteld bij eerdere verhogingen heeft PME naar eigen zeggen in anderhalf jaar tijd de pensioenen met 11 procent verhoogd.

3 uur geleden