Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Google beschuldigd van misleiden adverteerders en uitgevers

Google beschuldigd van misleiden adverteerders en uitgevers

MOUNTAIN VIEW (ANP/RTR) - Google heeft adverteerders en uitgevers jarenlang misleid bij de veilingen voor zijn advertenties. Dat staat in een aanklacht van meer dan tien Amerikaanse staten, die vrijdag helemaal openbaar is geworden. De zaak speelt al sinds eind 2020.

Google inde het verschil tussen wat het adverteerders en uitgevers vertelde wat een advertentie kostte. Met dat geld manipuleerde het bedrijf dan weer nieuwe veilingen, staat in de aanklacht. Google ontkent de beschuldigingen.

De manier waarop advertenties op internet worden verhandeld is een complex proces. Daarin speelt Google een heel grote rol als beheerder van de veilingen maar ook als deelnemer. Het is ook eigenaar van platforms zoals YouTube, waarop consumenten worden bereikt. Zo kan het concurrenten uitsluiten, zeggen critici.

Deal

In de aanklacht staat ook dat Google-topman Sundar Pichai en Facebook-topman Mark Zuckerberg in 2018 toestemming hebben gegeven voor een deal waarin werd afgesproken dat Facebook een bepaald percentage van de veilingen zou winnen, wat ook wordt ontkend door Google. Klanten van Facebook zouden door de deal meer advertenties kunnen plaatsen dan klanten van andere Google-partners. De twee bedrijven zouden ook afspraken hebben gemaakt over de hoogtes van prijzen voor advertenties, aldus de klacht. En Facebook zou ermee hebben ingestemd om zich terug te trekken uit de ondersteuning van software van concurrenten van Google.

Eind 2020 werd al bekend dat een aantal Amerikaanse staten, waaronder Texas, Google voor de rechter sleepten vanwege vermeend machtsmisbruik met zijn reclamediensten. De rechtszaak tegen Google volgde op een afzonderlijke claim van het ministerie van Justitie in de VS. Die beweert dat Google illegaal een monopoliepositie heeft verkregen met zijn zoekmachine. Dit deed Google door concurrenten te weren van belangrijke distributiekanalen.

Meer uit Financieel

Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

4 minuten geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

40 minuten geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

45 minuten geleden
Wall Street opent verdeeld ondanks afwenden shutdown in de VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag verdeeld, ondanks het afwenden van een shutdown van de Amerikaanse overheid. Het Congres in de Verenigde Staten stemde dit weekend in met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting. Was een oplossing uitgebleven, dan waren tal van ambtenaren zonder salaris thuis komen te zitten.

1 uur geleden
Moederbedrijf speelgoedmerk Playmobil schrapt honderden banen

ZIRNDORF (ANP/BELGA/DPA) - De Duitse Horst Brandstätter Group, de maker van het populaire speelgoed Playmobil, schrapt wereldwijd bijna zevenhonderd banen, waarvan 370 in Duitsland. Daardoor gaat ruim een zesde van de totale werkgelegenheid bij het bedrijf verloren.

1 uur geleden
IMF: veel meer private financiering nodig voor klimaataanpak

WASHINGTON (ANP) - Opkomende economieën en ontwikkelingslanden hebben "veel meer private financiering" nodig voor klimaataanpak. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een belangrijk rapport dat pas volgende week verschijnt, maar waarvan nu al een deel is vrijgegeven. Daarin roept het IMF banken en verzekeraars ook op om hun duurzaamheidsbeleid beter te formuleren.

2 uur geleden
ING: lage werkloosheid eurozone bewijs veerkrachtige arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - De werkloosheid in de eurozone blijft op een historisch laag niveau, ondanks de economische tegenwind. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Met 6,4 procent is de werkloosheid in het eurogebied in augustus zelfs een procentpunt lager uitgekomen dan een maand eerder. Volgens economen van ING laat dit zien dat de Europese arbeidsmarkt "ongelooflijk veerkrachtig" is.

4 uur geleden