
Gommers: rek is eruit op ic's, eventjes opschalen kan niet meer
ROTTERDAM (ANP) - De rek is er nu echt uit op intensivecareafdelingen, zegt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Hij vreest dat het ziekenhuizen dit najaar niet zal lukken om al het werk gedaan te krijgen als het aantal ernstig zieke coronapatiënten weer gaat toenemen en er een zware griepgolf zal komen, wat volgens deskundigen een reëel gevaar is. "We hebben ook nog heel veel reguliere zorg in te halen. Dat kunnen we dan eigenlijk niet aan. De planbare zorg valt dan als eerste weer af."
"Tijdens korte pieken kunnen we opschalen, maar als het continu is, dan moeten we grenzen stellen", zegt Gommers. Van een crisissituatie, waarin tijdelijk extra hard moet worden gewerkt, kan na zo'n lange tijd niet meer worden gesproken, vindt Gommers. "De crisis is voorbij, we moeten leren leven met Covid. Het is na anderhalf jaar gewoon structureel. Eventjes opschalen kan niet meer."
"We zijn op het punt dat verpleegkundigen denken: is dit waar ik voor gekozen heb?", vervolgt hij. "Covid doet veel met mensen." Omdat meer ic-verpleegkundigen stoppen dan er worden opgeleid, is sprake van een structureel probleem, zegt de voorzitter van de NVIC. Hij zegt dat het kabinet met "een grandioos plan" moet komen om meer ic-verpleegkundigen op te leiden. Daar hoort wat hem betreft ook bij dat "je mensen enthousiasmeert" en goed betaalt.
Krapte
De Volkskrant meldde woensdag dat diverse ziekenhuizen vacatures op de ic hebben, maar daar geen mensen meer voor kunnen vinden. Gommers herkent dat beeld. "We wisten dat dit gevaar bestond. Het probleem was er al voordat Covid ging spelen, toen was er al krapte." Hij wijst erop dat in Nederland zes ic-bedden per 100.000 inwoners beschikbaar zijn. In Duitsland zijn dat er 25. "Dit zijn keuzes die we in het verleden gemaakt hebben."
Nu het grootste deel van de bevolking is gevaccineerd tegen het virus, maar de besmettingen mede door de extra besmettelijke Delta-variant toch weer dreigen op te lopen, hebben we "niet zoveel knoppen meer om aan te draaien", stelt Gommers vast.
Coronavaccins blijken in de meeste gevallen behoorlijk effectief in het voorkomen van ernstige ziekte, maar de bescherming is nooit 100 procent. Zo'n 15 procent van de volwassen bevolking is niet gevaccineerd en bij mensen met een verzwakt immuunsysteem blijken vaccins ook minder goede bescherming te bieden, bleek onlangs uit Nederlands onderzoek. Door die combinatie van factoren voorzien ziekenhuizen en virologen toch weer een toename van het aantal coronagevallen en ziekenhuisopnames in het najaar.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
27 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
5 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
8 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
9 uur geleden