Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gommers over uitstel Janssen-vaccinaties: niet wat je wilt horen

Gommers over uitstel Janssen-vaccinaties: niet wat je wilt horen

ROTTERDAM (ANP) - "Dit is niet wat je wilt horen", zegt voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers over het besluit om het Janssen-vaccin voorlopig niet toe te dienen. Ongeveer 35.000 vaccins van dat bedrijf zouden versneld naar zorgmedewerkers gaan die met coronapatiënten in contact komen. Dat moet nu wachten.

Coronaminister Hugo de Jonge kondigde woensdag aan dat het Janssen-vaccin voorlopig niet wordt ingezet in Nederland, omdat hij onderzoek van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) naar mogelijke ernstige bijwerkingen afwacht. Begin van de week ontving Nederland de eerste bijna 80.000 doses van Janssen, waarvan een deel dus naar zorgmedewerkers zou gaan.

Volgens Gommers is het vooral mentaal zwaar voor de zorgmedewerkers, dat ze nu te horen krijgen dat ze hun prik nog niet ontvangen. "Je loopt elke dag risico op een coronabesmetting en dat doet iets met je. Iedereen zit erdoorheen." Bovendien ontstaat er spanning in ziekenhuizen, tussen ic-artsen- en verpleegkundigen die al wel zijn ingeënt en ander zorgpersoneel dat met coronapatiënten in aanraking komt en nog geen prik heeft gekregen. "Ook al dat ondersteunende personeel, zoals verzorgenden, heb je nodig."

Het EMA komt naar verwachting volgende week met een oordeel over het Janssen-vaccin. Het moederbedrijf van Janssen, Johnson & Johnson, gaf woensdag het advies het vaccin voorlopig in de opslag te laten liggen.

Meer uit Gezond

Een op de zes zorgmedewerkers voelt zich volgens peiling uitgeput

APELDOORN (ANP) - Een combinatie van hoge werkdruk, bureaucratie en mantelzorg speelt steeds meer zorgmedewerkers parten. Ongeveer een op de zes zorgmedewerkers geeft aan zich emotioneel uitgeput te voelen. Onder jongeren tot 36 jaar is dit zelfs een op de vijf, zo komt naar voren in een peiling van Stichting IZZ en de universiteiten van Utrecht en Leiden. In totaal deden daar ruim 5000 mensen die in de zorg werken aan mee.

21 uur geleden
Nauwelijks nog hiv vastgesteld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe besmettingen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, is de afgelopen jaren hard gedaald in Amsterdam. Vorig jaar liepen waarschijnlijk slechts negen mensen het virus op in de hoofdstad, terwijl er in 2010 ongeveer tweehonderd nieuwe gevallen waren. De GGD in Amsterdam hoopt dat de hoofdstad rond 2026 geen enkele nieuwe hiv-infectie meer heeft.

1 dag geleden
RIVM: levensverwachting maanden korter door uitstoot Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Bewoners van de regio rond Tata Steel hebben extra kans om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein van de staalfabriek. Gemiddeld verkorten de emissies de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met 2,5 maand, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na nieuw onderzoek.

3 dagen geleden
Hoogleraar: verbeter luchtkwaliteit snel om burgers te beschermen

UTRECHT (ANP) - Regelgeving om de luchtkwaliteit te verbeteren moet snel aangepast worden, vindt hoogleraar Roel Vermeulen van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De Britse krant The Guardian publiceerde woensdag een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Europa. Met visualisaties op basis van modellen van het onderzoeksteam van Vermeulen laat de krant zien dat vrijwel iedereen in Europa ongezonde lucht inademt.

4 dagen geleden
Tweede Kamer wil af van commerciële investeerders in huisartsenzorg

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat geld voor de huisartsenzorg in de huisartsenzorg moet blijven en niet in handen mag komen van commerciële investeerders. Een motie van SP en ChristenUnie is donderdag door een Kamermeerderheid aangenomen.

4 dagen geleden
Ook onderwijspersoneel wil coronavaccin aangeboden krijgen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsorganisaties vinden dat ook hun medewerkers dit najaar in aanmerking moeten komen voor een herhaalde coronavaccinatie. Ze hebben de onderwijsministers Mariëlle Paul en Robbert Dijkgraaf een brief geschreven met dat verzoek. Daarin wijzen ze erop dat onderwijspersoneel in contact komt met veel mensen, wat de kans op een besmetting verhoogt.

4 dagen geleden
IGJ ziet te weinig aandacht voor betalingen bedrijven aan artsen

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen hebben te weinig zicht op betalingen die medische hulpmiddelenleveranciers doen aan artsen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft hier nu vier ziekenhuizen op gecontroleerd en oordeelt bij alle vier een gebrek aan "intern inzicht en controles". De ziekenhuizen voldoen daardoor niet aan de eisen die de wet stelt om belangenverstrengeling te voorkomen. Bestuurders en artsen bleken ook "onvoldoende op de hoogte" van de wet- en regelgeving en van de speciaal hiervoor opgestelde Gedragscode Medische Hulpmiddelen.

4 dagen geleden