Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gommers: nu geen code zwart, maar ic's nog wel overvol

Gommers: nu geen code zwart, maar ic's nog wel overvol

DEN HAAG (ANP) - Op de intensivecareafdelingen is op dit moment geen sprake van een 'code zwart', waarbij ziekenhuizen moeten besluiten wie ze nog kunnen helpen en wie niet, maar het is er overvol. Dat zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Tien dagen geleden was de verwachting dat er 680 coronapatiënten op de ic zouden liggen, en dan zouden we volgens Gommers terechtkomen in een code zwart op de ic als er geen "keiharde maatregelen" zouden komen.

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares ligt de afgelopen dagen rond de 600. "Op dit moment is dus geen sprake van code zwart. Maar 600 coronapatiënten is nog steeds enorm veel, verpleegkundigen hebben het zwaar, en er moeten ook vandaag weer patiënten worden verplaatst tussen ziekenhuizen omdat sommige overlopen."

Een dag na de uitspraken van ic-baas en OMT-lid Gommers tien dagen geleden maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend dat het Outbreak Management Team (OMT) vervroegd met een advies zou komen. Ook kwam er eerder dan gepland een persconferentie, waarin strengere coronamaatregelen en een avondlockdown werden aangekondigd.

Dalende opnamecijfers

Inmiddels neemt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen twee dagen op rij af. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldde zaterdag dat er nog 2670 coronapatiënten liggen, 58 patiënten minder dan een etmaal geleden. Ook van donderdag op vrijdag nam het aantal mensen met Covid-19 dat een ziekenhuisbed bezet houdt af.

"Op de ic's merken we nu absoluut nog geen verschil. Maar als dat verder afvlakt, dan ziet het er iets rooskleuriger uit", zegt Gommers over de dalende opnamecijfers. "Komende week is een belangrijke week waarin we gaan zien welke kant het op gaat: hebben we het gered of komt er toch nog een stijging? Ook gaan we mogelijk de effecten zien van de laatste maatregelen."

Per maandag wordt de capaciteit vanwege de grote instroom van coronapatiënten uitgebreid naar 1250 bedden, zo liet het LCPS vrijdag weten. Om dat voor elkaar te krijgen moet nog meer andere zorg worden afgezegd of uitgesteld. "Die opschaling is nu in volle gang. We zetten met elkaar onze schouders eronder en we hopen dat we het gaan redden", aldus Gommers.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 1 maand geleden
Wanneer stopt deze man met het ventileren van allerlei verhalen buiten het OMT om, waarschijnlijk mediageil geworden!!!! Als ieder OMT lid van alles gaat roepen na een vergadering, en dan nog afwijkend van wat er in het OMT afgesporken is, dan kunnen ze het beter opdoeken en laat de politiek het dan zelf uitzoeken. Ze halen er immers ook alleen maar uit wat niet te moeilijk is, maar de brandhaarden aanapkken durven ze niet, daarvoor hebben ze de ballen niet

Meer uit Binnenland

Taghi en advocatenneef deelden 'zeer doortrapt' informatie

AMSTERDAM (ANP) - Het onderzoek naar Youssef T., advocaat en neef van Ridouan Taghi, heeft "een ontluisterend beeld van de doordachte en zeer doortrapte manier van het delen van heimelijke informatie blootgelegd". Dat zei het Openbaar Ministerie donderdag tijdens de eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen T. (38) bij de rechtbank in Amsterdam. Het OM verdenkt T. ervan dat hij als boodschapper heeft gefungeerd tussen Taghi, die vastzit in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught, en zijn criminele handlangers buiten de gevangenismuren.

22 minuten geleden
Inspectie: 9 procent getest consumentenvuurwerk niet veilig

DEN HAAG (ANP) - Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) eind vorig jaar blijkt dat 9 procent van getest consumentenvuurwerk niet voldeed aan veiligheidseisen en moest worden afgekeurd. Daarnaast bleek 31 procent van het onderzochte vuurwerk van onvoldoende kwaliteit. De Inspectie Leefomgeving en Transport doet zo'n onderzoek elk jaar. De tests waren deze keer vrijwel klaar toen alsnog ook voor afgelopen jaarwisseling tot een vuurwerkverbod werd besloten.

26 minuten geleden
Neef en advocaat Taghi afwezig bij eerste openbare zitting

AMSTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Amsterdam is donderdag kort na 09.00 uur de eerste openbare, inleidende zitting in de strafzaak tegen Youssef T. begonnen. T. is advocaat en neef van Ridouan Taghi. De 38-jarige man is zelf niet aanwezig, zijn twee advocaten wel.

1 uur geleden
Heel Europa kleurt mogelijk donkerrood op coronakaart

SOLNA (ANP) - Europa beleeft donderdag mogelijk een primeur. De coronakaart van het werelddeel zou weleens volledig donkerrood kunnen kleuren. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau dat de Europese gezondheidsdienst ECDC heeft. Oorzaak is de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus.

6 uur geleden
Eerste openbare zitting in zaak neef en advocaat Taghi

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam houdt donderdag een eerste openbare, inleidende zitting in de strafzaak tegen Youssef T., advocaat en neef van Ridouan Taghi. De 38-jarige T. werd in oktober aangehouden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij op dat moment zijn neef bezocht. T. deed dat in zijn hoedanigheid van advocaat. Volgens het Openbaar Ministerie fungeerde hij als go-between tussen Taghi en de buitenwereld, die zijn criminele handel vanuit de bajes zou hebben willen voortzetten. En dat niet alleen: hij zou zijn advocatenneef ook hebben ingezet om te helpen bij de voorbereiding van een gewelddadige ontsnapping.

6 uur geleden
Eerste RIVM-rapportage boostercampagne: derde prik is effectief

BILTHOVEN (ANP) - Het eerste onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft gedaan naar de boostercampagne laat zien dat deze derde vaccinatie "zeer effectief" is tegen ernstige gevolgen van Covid-19. De booster beschermt 97 procent tegen ziekenhuisopname en 98 procent tegen ic-opname, meldt het instituut woensdag. Een kanttekening is echter dat het onderzoek werd uitgevoerd toen de deltavariant dominant was. Over de effectiviteit bij de omikronvariant is minder bekend.

8 uur geleden
Kamer: aantal sociale huurwoningen mag sowieso niet afnemen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het aantal sociale huurwoningen de komende tijd in ieder geval niet afneemt. Een meerderheid in het parlement nam een motie van de SP hierover aan. Mark Rutte wilde dit aanvankelijk niet toezeggen omdat hij de uitwerking van de plannen van het nieuwe kabinet wilde afwachten, maar mede op aandringen van CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma gaf de premier uiteindelijk toch toe.

13 uur geleden