
Gommers: nu geen code zwart, maar ic's nog wel overvol
DEN HAAG (ANP) - Op de intensivecareafdelingen is op dit moment geen sprake van een 'code zwart', waarbij ziekenhuizen moeten besluiten wie ze nog kunnen helpen en wie niet, maar het is er overvol. Dat zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Tien dagen geleden was de verwachting dat er 680 coronapatiënten op de ic zouden liggen, en dan zouden we volgens Gommers terechtkomen in een code zwart op de ic als er geen "keiharde maatregelen" zouden komen.
Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares ligt de afgelopen dagen rond de 600. "Op dit moment is dus geen sprake van code zwart. Maar 600 coronapatiënten is nog steeds enorm veel, verpleegkundigen hebben het zwaar, en er moeten ook vandaag weer patiënten worden verplaatst tussen ziekenhuizen omdat sommige overlopen."
Een dag na de uitspraken van ic-baas en OMT-lid Gommers tien dagen geleden maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend dat het Outbreak Management Team (OMT) vervroegd met een advies zou komen. Ook kwam er eerder dan gepland een persconferentie, waarin strengere coronamaatregelen en een avondlockdown werden aangekondigd.
Dalende opnamecijfers
Inmiddels neemt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen twee dagen op rij af. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldde zaterdag dat er nog 2670 coronapatiënten liggen, 58 patiënten minder dan een etmaal geleden. Ook van donderdag op vrijdag nam het aantal mensen met Covid-19 dat een ziekenhuisbed bezet houdt af.
"Op de ic's merken we nu absoluut nog geen verschil. Maar als dat verder afvlakt, dan ziet het er iets rooskleuriger uit", zegt Gommers over de dalende opnamecijfers. "Komende week is een belangrijke week waarin we gaan zien welke kant het op gaat: hebben we het gered of komt er toch nog een stijging? Ook gaan we mogelijk de effecten zien van de laatste maatregelen."
Per maandag wordt de capaciteit vanwege de grote instroom van coronapatiënten uitgebreid naar 1250 bedden, zo liet het LCPS vrijdag weten. Om dat voor elkaar te krijgen moet nog meer andere zorg worden afgezegd of uitgesteld. "Die opschaling is nu in volle gang. We zetten met elkaar onze schouders eronder en we hopen dat we het gaan redden", aldus Gommers.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Om arbeidsmigratie in toom te houden moet de vraag naar goedkope arbeid omlaag. Bijvoorbeeld door het minimumloon te verhogen en te ontmoedigen dat bedrijven uitzendkrachten inzetten voor werk dat altijd moet worden gedaan. Dat adviseert een werkgroep van ambtenaren die daar onderzoek naar heeft gedaan op verzoek van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC).
7 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
21 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.
2 uur geleden