Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gommers: motivatie verpleegkundigen is geknakt

Gommers: motivatie verpleegkundigen is geknakt

ROTTERDAM (ANP) - Verpleegkundigen zijn hun motivatie kwijtgeraakt en dat komt door het uitblijven van waardering, bijvoorbeeld met een loonsverhoging. Daarom zijn ze minder bereid om in actie te komen bij een tweede golf van de corona-uitbraak. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). "We hebben al een tekort aan mensen. In maart kregen we verpleegkundigen mee, waren ze bereid meer te werken en harder te werken. Nu ontbreekt de motivatie, die is geknakt."

Gommers, zelf hoofd van de intensive care van het ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam, reageert op een enquête van verpleegkundigenorganisatie V&VN. Daaruit komt naar voren dat driekwart van de ic-verpleegkundigen niet bereid is meer uren te maken bij een tweede coronagolf. Enkele weken geleden zou de Tweede Kamer stemmen over een structurele loonsverhoging, maar renden Kamerleden van coalitiepartijen het gebouw uit om een stemming te voorkomen.

Volgens Gommers komt de frustratie van verpleegkundigen ook door oud zeer. "Vorig jaar wilde het kabinet de regels voor verpleegkundigen veranderen. Het ging over verschillen in opleidingsniveaus, en wat ze wel en niet op afdelingen mochten doen. Die plannen hielden geen rekening met ervaring van mensen. Dat komt nu weer naar boven. Praat met ons, dat is wat ze vragen."

Verpleegkundigen van levensbelang

Artsen op de intensive care kunnen hun afdeling niet open houden zonder verpleegkundigen, benadrukt Gommers. "Voor intensivisten is het belangrijk dat er genoeg verpleegkundigen zijn om mensen te behandelen. Ze zijn voor ons van levensbelang. Wij hebben verpleegkundigen nodig. Het aantal beschikbare bedden wordt bepaald door het aantal verpleegkundigen", zegt Gommers.

Het aantal coronabesmettingen loopt de laatste weken snel op. Dat vertaalt zich nog niet in meer opnames op intensive cares en verpleegafdelingen. Maar wat niet is, kan nog komen. "Geen expert kan je vertellen wat er gaat gebeuren, maar we verwachten de tweede piek pas de komende winterperiode", aldus Gommers.

Meer uit Binnenland

30.000 euro opgehaald voor nabestaanden schietpartij Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - Met de crowdfundingactie voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein is binnen een dag 30.000 euro opgehaald. Dit is de helft van de beoogde 60.000 euro.

31 minuten geleden
Bewoners Rotterdams plein terug naar huis na fataal schietincident

ROTTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het Heiman Dullaertplein in Rotterdam is vrijdagavond teruggekeerd naar hun woning. Zij moesten donderdag het huis uit na het fatale schietincident waarbij een moeder en haar 14-jarige dochter omkwamen. Daarna woedde brand in het huis van de verdachte.

1 uur geleden
Minderjarige jongen opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Een minderjarige jongen is zaterdag opgepakt na een mogelijk schietincident in Coevorden. Een man raakte gewond en is naar het ziekenhuis vervoerd. De politie spreekt van meerdere verdachten en mogelijk is ook een van de verdachten gewond geraakt.

1 uur geleden
Ook Duitse klimaatactivisten blokkeren A12 in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd aanhangers van de Duitse klimaatactiegroep Letzte Generation hebben zaterdag met activisten van Extinction Rebellion de A12 in Den Haag geblokkeerd. Rond het middaguur liepen de klimaatactivisten de weg op bij het Malieveld.

2 uur geleden
Zeker één gewonde bij mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Zeker één persoon is zaterdagochtend in Coevorden gewond geraakt bij een mogelijk schietincident. De politie kreeg rond 09.45 uur een melding van het incident aan de Scholekster in de Drentse plaats.

3 uur geleden
Man in Breda mogelijk opzettelijk overreden, twee mannen opgepakt

BREDA (ANP) - Een 58-jarige man uit Wernhout (Noord-Brabant) is vrijdagavond, rond middernacht, in de Kleine Krogt in Breda mogelijk expres overreden door een auto, meldt de politie. Het slachtoffer raakte gewond, maar was wel aanspreekbaar. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

3 uur geleden
Crowdfundactie voor nabestaanden schietpartij Heiman Dullaertplein

DEN HAAG (ANP) - Op crowdfundingswebsite GoFundMe is een actie opgezet om geld in te zamelen voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein, waar zij woonden. Het doelbedrag van de inzamelactie is 60.000 euro.

4 uur geleden