Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gommers kritisch op kabinet: onvoldoende investeringen in de zorg

Gommers kritisch op kabinet: onvoldoende investeringen in de zorg

AMSTERDAM (ANP) - Het kabinet zou veel meer moeten investeren om de vraag naar zorg de komende jaren op te kunnen vangen, zegt ic-arts Diederik Gommers in een podcast van radiozender BNR. "Die investeringen komen nergens tot uiting nu, in welke plannen dan ook." Niet investeren betekent dat er andere keuzes gemaakt moeten worden, zoals misschien niet meer iedereen opnemen.

Het is duidelijk dat de zorgvraag blijft toenemen en dat er meer capaciteit nodig gaat zijn, zegt Gommers. Daarom zijn investeringen in bijvoorbeeld innovatie en personeel hard nodig, maar hij ziet deze niet terug in de plannen van het kabinet.

Het gaat bijvoorbeeld niet lukken om genoeg mensen uit eigen land aan te trekken voor de zorg. Allerlei sectoren hebben een tekort aan personeel. Zorgmedewerkers uit andere landen halen zou een optie zijn, vindt Gommers, maar dan moeten wel de regels veranderen zodat mensen die hun diploma's in het buitenland hebben behaald hier makkelijker aan de slag kunnen. Volgens Gommers starten twee ziekenhuizen een proef met het halen van verpleegkundigen uit het buitenland.

Als er niet meer geld voor dit soort oplossingen komt, zal volgens de ic-arts een maatschappelijke discussie nodig zijn over de vraag wat de zorg nog allemaal moet blijven aanbieden. "Ik zou het prima vinden om te zeggen: dit is de maximale capaciteit aan ic-bedden, wat gaan we vooral niet doen? Dan gaan we niet iedereen meer opnemen."

Meer uit Gezond

Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

5 uur geleden
Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

1 dag geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

1 dag geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiënten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

1 dag geleden
Aantal boosterprikken corona stijgt tot ruim 2 miljoen

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan 2 miljoen mensen hebben inmiddels een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus gehaald. Het aantal gevaccineerde mensen is vorige week met 242.401 gestegen tot 2.086.828. Het priktempo neemt daarmee wel iets af. De vaccinatieronde loopt nog tot en met 22 december.

2 dagen geleden
Apothekersfonds krijgt boetes voor overnames zonder toestemming

DEN HAAG (ANP) - Een fonds voor apothekers krijgt een boete van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), omdat het vestigingen heeft overgenomen zonder goedkeuring van de toezichthouder. Die toestemming is wettelijk verplicht.

2 dagen geleden
WHO: ziektes kunnen in Gaza meer levens kosten dan bommen

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat ziektes in de Gazastrook op termijn meer levens kunnen kosten dan bombardementen. Zo'n scenario kan zich voltrekken als het gezondheidssysteem in het kustgebied niet wordt hersteld, zegt een WHO-woordvoerster.

2 dagen geleden