Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gom van Strien: fraudeverdenking bewust niet gemeld aan Wilders

Gom van Strien: fraudeverdenking bewust niet gemeld aan Wilders

DEN HAAG (ANP) - PVV-senator Gom van Strien, die na de verkiezingen werd aangewezen als verkenner, heeft bewust de fraudebeschuldigingen die tegen hem zijn geuit niet gemeld bij PVV-fractieleider Geert Wilders. Hij zou dat in overleg hebben gedaan met PVV-senaatsvoorzitter Marjolein Faber, zegt Van Strien in een interview met De Telegraaf.

Op de vraag van de krant waarom hij vorige week niets tegen Wilders heeft gezegd over de kwestie toen hij werd gevraagd als verkenner, zegt hij: "Ik beken, dat is een stommiteit. In januari heb ik dit besproken met mijn fractievoorzitter in de senaat, mevrouw Faber. Zij vroeg: wat ga je doen? Ik heb haar op de hoogte gehouden. Zij heeft dat ook niet gecommuniceerd met Geert. In mijn naïviteit heb ik het niet gemeld aan Geert, maar dat had ik wel moeten doen."

Toen hij hoorde van de aangifte die door zijn voormalige werkgever, de Universiteit Utrecht, was gedaan in maart zegt hij opnieuw met Faber te hebben gesproken. "We hebben toen besproken of we dit aan Geert moesten melden. Onze conclusie was: daar gaan we Geert niet mee lastigvallen. Eerst maar eens afwachten wat er met de aangifte gebeurt. Vervolgens gebeurde er niks en is er nooit meer over gesproken."

De Telegraaf heeft Faber geconfronteerd met de uitlatingen van Van Strien, maar ze zou niets willen zeggen over de kwestie.

Van Strien blijft erbij dat hij onschuldig is en zegt dat sprake is van een "politieke afrekening". "Ik was een gevierd man toen ik bij de universiteit vertrok, ik ben zelfs geridderd. Alles veranderde toen ik mij kort daarna aansloot bij de PVV. Mensen van wie je jaren denkt dat het je vrienden zijn, draaien zich opeens om als ze je zien."

Hij zegt niet af te treden als senator en verwacht voorzitter te worden van de PVV-senaatsfractie als Faber de overstap naar de Tweede Kamer maakt. "Dat gaat gewoon door. Ik word gekozen door de senaatsfractie, dat staat niet ter discussie. Ik heb een politieke fout gemaakt, maar daarvoor treed je niet af als senator."

Wilders moest deze week plotseling op zoek naar een nieuwe verkenner. Zijn eerste keus Van Strien bleek verstrikt in een fraudezaak waarvan hij zijn partijleider niet op de hoogte had gesteld. Binnen een dag kwam Wilders uit bij Plasterk die namens de PvdA minister was in twee verschillende kabinetten.

Meer uit Binnenland

Volop beveiliging aanwezig rondom Bunker voor uitspraak Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Enkele uren voor aanvang van de uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo is er al volop beveiliging aanwezig rondom de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. De rechtbank oordeelt dinsdag over zeventien verdachten, onder wie hoofdverdachte Ridouan Taghi (46).

1 uur geleden
Rekenniveau van veel onderbouwleerlingen is niet voldoende

DEN HAAG (ANP) - Veel leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs kunnen aan het eind van het tweede schooljaar nog niet goed genoeg rekenen om hun opleiding succesvol te vervolgen. Volgens de Inspectie van het Onderwijs is het daardoor niet zeker of de leerlingen uiteindelijk het wettelijke reken- en wiskundeniveau wel halen, en dat baart de inspectie zorgen omdat dat de leerlingen beperkt in hun toekomstmogelijkheden.

1 uur geleden
Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug om veiligheid

AMSTERDAM (ANP) - Producent Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de modellen CITY, CITY E, MINI en MINI E niet kan worden gegarandeerd, meldt het bedrijf in een verklaring.

1 uur geleden
Kleine voldoende voor BelastingTelefoon in onderzoek Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Voor het eerst in vijftien jaar heeft de BelastingTelefoon een krappe voldoende gehaald in een onderzoek van de Consumentenbond. De dienst krijgt een 6,1. Toch is de consumentenorganisatie niet tevreden, "want er gaat nog te veel fout en de wachttijden zijn erg lang", aldus de belangenclub in een persbericht.

2 uur geleden
Laatste fractieleiders praten met informateur over kabinetsvormen

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters ontvangt dinsdag acht fractievoorzitters van de kleinere partijen in de Tweede Kamer om verder te praten over andere vormen van een kabinet, nu een meerderheidskabinet van PVV, VVD, NSC en BBB er niet in zit. Voor elk gesprek trekt hij een uur uit, net als maandag voor de zes leiders van de grootste fracties.

2 uur geleden
Veel scholen met recht op voedselprogramma melden zich niet

DEN HAAG (ANP) - Het onderwijsministerie, het Jeugdeducatiefonds (JEF) en het Rode Kruis roepen scholen met veel (relatief) arme leerlingen op zich te melden voor het zogenoemde schoolmaaltijdenprogramma. Als minstens 30 procent van de scholieren uit een huishouden komt met een laag inkomen (beneden modaal), heeft de school recht om mee te doen. Al 2000 scholen doen dat ook, maar genoemde organisaties schatten dat er zeker zevenhonderd extra in aanmerking komen.

2 uur geleden
Rechtbank doet uitspraak in omvangrijk liquidatieproces Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Na bijna zes jaar en 142 zittingsdagen, doet de rechtbank dinsdag uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Zes keer is levenslang geëist, onder anderen tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi (46). In totaal zijn er zeventien verdachten. Het monsterproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp is omgeven met zeer strenge veiligheidsmaatregelen.

4 uur geleden