Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Golfer Luiten krijgt gelijk van de rechter: toch naar Spelen

Golfer Luiten krijgt gelijk van de rechter: toch naar Spelen

ARNHEM (ANP) - Golfer Joost Luiten heeft in een kort geding tegen sportkoepel NOC*NSF afgedwongen dat hij toch mag deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs. Luiten reageerde verheugd op het nieuws. "Ik heb gewonnen, op alle fronten", zei hij dinsdag tegen het ANP.

De rechter heeft NOC*NSF opgedragen om Luiten dinsdagmiddag voor 17.00 uur in te schrijven bij de Internationale Golf Federatie (IGF) op straffe van een dwangsom van 50.000 euro. De sportkoepel laat via een woordvoerder weten dat ze dit gaat doen. "Als we vervolgens van de IGF een bevestiging hebben gekregen gaan we Luiten aanmelden bij het Internationaal Olympisch Comité."

De rechter in Arnhem heeft aangegeven dat Luiten, zesvoudig winnaar op de European Tour, met terugwerkende kracht heeft voldaan aan de nationale kwalificatie-eisen die eind vorig jaar zijn versoepeld.

Olympische deelname

Volgens NOC*NSF ontstond een verschil van mening met Luiten nadat de sportkoepel eind 2023 de nationale eisen voor olympische deelname had versoepeld. "NOC*NSF had de versoepelde voorwaarden niet met terugwerkende kracht gehanteerd. Daardoor kwamen prestaties die behaald werden vóór de wijziging niet in aanmerking om alsnog bij te dragen aan kwalificatie", aldus NOC*NSF in een verklaring dinsdag. "De rechter heeft in kort geding bepaald dat dat wél zou moeten."

NOC*NSF gaat nu in samenwerking met de Nederlandse Golf Federatie (NGF) onderzoeken of ook Darius van Driel en Dewi Weber in aanmerking komen voor olympische deelname.

Meer uit Sport

Basketballer James draagt Amerikaanse vlag bij opening Spelen

PARIJS (ANP/RTR) - Basketballer LeBron James draagt vrijdag de Amerikaanse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs. De 39-jarige tweevoudig winnaar van olympisch goud werd gekozen bij een stemming onder Amerikaanse olympische sporters.

1 uur geleden
Handbalster Abbingh en basketballer De Jong vlaggendragers Spelen

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3 basketballer Worthy de Jong dragen komende vrijdag de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs. Dat maakte chef de mission Pieter van den Hoogenband bekend.

3 uur geleden
Gemengde gevoelens Nadal na verloren finale in aanloop Spelen

BASTAD (ANP/RTR) - Rafael Nadal hield gemengde gevoelens over aan zijn verloren finale op het tennistoernooi van Bastad. De 38-jarige Spanjaard was ontevreden over zijn niveau, maar was blij dat hij in aanloop naar de Olympisch Spelen geen blessures had opgelopen.

5 uur geleden
Uitgeputte Vingegaard doet niet mee aan Vuelta

NICE (ANP) - Jonas Vingegaard doet dit jaar niet mee aan de Vuelta. De 27-jarige Deen van Visma - Lease a Bike was naar eigen zeggen uitgeput toen hij zondag in de Tour de France over de finish kwam in Nice.

7 uur geleden
Golfer Dunlap (20) schrijft historie op PGA-tour

RENO (ANP) - Golfer Nick Dunlap heeft geschiedenis geschreven door in hetzelfde jaar zowel als amateur als professional een toernooi op de PGA-tour te winnen. Dat is nooit eerder iemand gelukt. De jonge Amerikaan schreef zondag in eigen land het Barracuda Championship op zijn naam.

7 uur geleden
Turner Schmidt gaat na OS-debuut mee op tour met superster Biles

ARNHEM (ANP) - Turner Casimir Schmidt (28) heeft de komende periode genoeg om naar uit te kijken. In Parijs maakt hij zaterdag na twee gemiste Spelen zijn olympisch debuut en doet hij een gooi naar een finaleplek. Van 17 september tot 3 november maakt hij vervolgens deel uit van de Gold Over America Tour (GOAT), een showtour van wereldster en zevenvoudig olympisch medaillewinnares Simone Biles uit Amerika.

8 uur geleden
Chinese Zheng opnieuw de beste bij tennistoernooi Palermo

PALERMO (ANP) - Tennisster Zheng Qinwen heeft opnieuw het WTA-toernooi van Palermo op haar naam geschreven. De Chinese nummer 7 van de wereld versloeg in de finale de Tsjechische Karolina Muchova met 6-4 4-6 6-2.

15 uur geleden