Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gökmen T. woont strafzaak geboeid bij

Gökmen T. woont strafzaak geboeid bij

ROTTERDAM (ANP) - Tramschutter Gökmen T. draagt handboeien tijdens zijn strafzaak die dinsdagochtend begon in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Dat is ongebruikelijk tijdens strafzaken. Voor T. geldt al ruim twee jaar een regime waarbij hij in de gevangenis handboeien moet dragen, klaagde hij in de rechtbank.

T. staat terecht voor een poging tot moord, een poging tot zware mishandeling en vernieling in de Rotterdamse gevangenis De Schie. Hij zou in februari 2021 een gevangenisbewaarder in het gezicht hebben gestoken met een koperen leiding uit een koelkast.

In oktober dat jaar zou T. agressief zijn geworden in de recreatieruimte, omdat hij daar niet mocht bidden. Hier vernielde hij allerlei spullen, waaronder een televisie, een magnetron, een PlayStation en een airfryer. Toen een medewerker hem tot bedaren probeerde te brengen, gooide de Utrechter met hete olie en verwondde hij de medewerker.

Opnieuw aangifte

In juli 2022 deed de Rotterdamse gevangenis De Schie opnieuw aangifte na de vernieling van een hardloopband, een fiets, een crosstrainer, airfryer, televisie, een tussendeur en zes glazen ruiten.

T. legde uit dat hij in diverse beklagprocedures verwikkeld is. Zo wordt hem belet te sporten en mag hij alleen op een kleine luchtplaats luchten. Ook moet hij naar eigen zeggen "duwen en trekken" om naar de tandarts te kunnen of een dokter te bezoeken. Over de incidenten zegt hij dat die een gevolg zijn van zijn frustraties over het gevangenisregime: "Spijt heb ik wel, maar het gebeurt niet vanuit het niets. Ik wil uit de problemen komen."

Overplaatsing naar Vught

T. zegt de rechtbank niet te erkennen: "Ik ben niet gekomen omdat ik jullie aan het accepteren ben." Toch is hij gekomen om te proberen zijn problemen met de gevangenis op te lossen. T. wil graag worden overgeplaatst naar de penitentiaire inrichting in Vught, waar hij eerder vastzat. "Ik wil gewoon mijn normale gevangenisleven terug. Ik kom hier mijn rechten vragen." De rechtbank geeft aan dat ze niet kan beslissen over de gewenste overplaatsing.

De 42-jarige T. is al tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de aanslag die hij pleegde in maart 2019 in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Vier mensen kwamen hierbij om het leven, zes anderen raakten gewond.

Meer uit Binnenland

Advies: handhaaf veroordelingen voor moord advocaat Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De veroordelingen van twee uitvoerders van de moord op advocaat Derk Wiersum kunnen in stand blijven. Dat adviseert de procureur-generaal (PG) dinsdag aan de Hoge Raad. De mannen zijn door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

8 minuten geleden
Schoonfamilie houdt vast aan onschuld in Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - De veroordeelde schoonfamilie van de vermoorde Jan Elzinga (40) zegt nogmaals geen enkele betrokkenheid te hebben bij zijn dood. Dat stelden zij op de tweede dag van het hoger beroep van de zogenoemde Marumse zwembadmoord.

13 minuten geleden
Ook in buitenland veel aandacht voor veroordeling 'kingpin' Taghi

AMSTERDAM (ANP) - De veroordeling van Ridouan Taghi en zijn medeverdachten in liquidatieproces Marengo krijgt ook buiten Nederland veel aandacht. Media in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk berichten over de levenslange gevangenisstraf die de 'drug kingpin' uit Nederland krijgt opgelegd.

15 minuten geleden
Arriva denkt dat treinreis in Nederland goedkoper kan

HEERENVEEN (ANP) - Als de NS de prijzen van treinkaartjes volgend jaar flink zou verhogen, betekent dit niet automatisch dat treinen met Arriva dan eveneens flink duurder wordt. De op een na grootste spoorvervoerder in Nederland ziet daarnaast kansen om treinreizen op termijn goedkoper te maken.

30 minuten geleden
Advocaat kroongetuige: op lagere straf gehoopt

AMSTERDAM (ANP) - De advocaat van kroongetuige Nabil B. had de door de rechtbank opgelegde straf van tien jaar cel verwacht, maar had gehoopt op een lagere straf. Tegen B. was in ruil voor de belastende verklaringen die hij had afgelegd over zijn medeverdachten in het Marengo-proces een fors lagere straf geëist.

48 minuten geleden
OM tevreden dat alle 17 Marengo-verdachten veroordeeld zijn

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie is tevreden dat alle zeventien verdachten in het Marengo-proces zijn veroordeeld. "De nabestaanden van de slachtoffers weten nu wie verantwoordelijk zijn voor de dood van hun naasten", zei een woordvoerder van het OM.

55 minuten geleden
Schietpartij waarbij Bigidagoe omkwam in Opsporing Verzocht

AMSTERDAM (ANP) - Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de schietpartij waarbij de 26-jarige Danzel Silos, ook wel bekend als rapper Bigidagoe van rapformatie Zone6, om het leven kwam. Dat meldt de politie. De schietpartij vond afgelopen zondag plaats in Amsterdam.

56 minuten geleden