Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goedkeuring vaccin van Pfizer en BioNTech in VS snel afgerond

Goedkeuring vaccin van Pfizer en BioNTech in VS snel afgerond

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse overheid keurt heel snel het nieuwe vaccin van de Amerikaanse en Duitse vaccinmakers Pfizer en BioNTech goed. De Amerikaanse staatssecretaris Alex Azar die Gezondheid in zijn portefeuille heeft, zei dat dit binnen enkele dagen geregeld moet zijn. Hij verwacht volgens Amerikaanse media dat het misschien al mogelijk zal zijn mensen te vaccineren met het middel vanaf maandag of dinsdag.

De 'spoedgoedkeuring' volgt op het positieve advies van onafhankelijke onderzoekers over het vaccin aan de waakhond FDA, die toezicht houdt op medicijnen, geneesmiddelen en voedsel. Het is veilig genoeg om te worden toegediend aan Amerikanen, aldus de meerderheid van het team van deskundigen. Het panel vindt in meerderheid dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de risico's.

De deskundigen hebben uitvoerig gedebatteerd over het risico op allergie na twee gevallen van ernstige reacties in het Verenigd Koninkrijk waar deze week is begonnen met vaccineren. In de Verenigde Staten zal het vaccin vergezeld gaan van een waarschuwing, kondigde Marion Gruber van de FDA aan: het zal niet worden aanbevolen voor mensen met een bekende allergie voor een van de ingrediënten.

Pfizer kan aan de Amerikaanse regering tot midden 2021 niet meer dan 100 miljoen vaccins leveren. Daarmee kunnen 50 miljoen Amerikanen worden ingeënt. In de VS zijn al bijna 300.000 mensen overleden aan Covid-19. Momenteel komen er dagelijks zo’n 3000 bij.

In het Verenigd Koninkrijk worden al op grote schaal mensen ingeënt met het Pfizer-vaccin. Ook Canada heeft het middel versneld goedgekeurd. De Europese toezichthouder EMA verwacht eind deze maand een oordeel te vellen over het Pfizer-vaccin.

Meer uit Gezond

Noodoplossing zorgverzekeraars voor mogelijk faillissement Co-Med

TILBURG/MAASTRICHT (ANP) - Zorgverzekeraars hebben samen een noodplan gemaakt voor een mogelijk faillissement van de commerciële huisartsenketen Co-Med. De rechtbank in Maastricht beslist daar komende dinsdag mogelijk over.

50 minuten geleden
Gezondheidsraad positief over studie extra borstkankerscreening

UTRECHT (ANP) - De Gezondheidsraad is positief over een groot onderzoek dat het UMC Utrecht wil doen naar het uitbreiden van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel. Dat dichte weefsel maakt het moeilijker om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen met de gebruikelijke methode, een mammografie. Terwijl juist deze vrouwen een verhoogd risico lopen op de ziekte.

2 uur geleden
Patiëntenfederatie ziet veel 'nare gevolgen' van medicijntekorten

UTRECHT (ANP) - Oplopende medicijntekorten raken miljoenen Nederlanders en hebben "vaak hele nare gevolgen", stelt de Patiëntenfederatie op basis van een peiling onder 7000 patiënten uit de eigen achterban. Ruim een op de drie ondervraagden zegt door problemen met de levering van hun medicatie meer pijn of klachten te hebben. Bijna de helft heeft veel last van stress door medicijntekorten.

8 uur geleden
Twee vogelgriepvaccins effectief, na zomer proef met inentingen

DEN HAAG (ANP) - Er zijn twee vogelgriepvaccins die in de praktijk goed werken, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Daarom komt er na de zomer een proef met het inenten op pluimveebedrijven. Aan deze pilot doen tussen de vijf en tien pluimveebedrijven mee, zegt een woordvoerder van het ministerie.

1 dag geleden
Gezondheid jongeren nog niet hersteld na einde coronapandemie

UTRECHT (ANP) - Jongeren blijven tobben met hun gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, ook nu de coronapandemie achter de rug is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD'en, die er onderzoek naar hebben laten doen, vinden dat er "passende maatregelen" moeten komen.

1 dag geleden
Voormalige verpleegkundige Assen eist schadevergoeding

ASSEN (ANP) - Een voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, die verdacht werd van zo'n twintig sterfgevallen tijdens de coronapandemie, eist een schadevergoeding voor de periode dat hij in voorarrest zat. Dat hebben zijn advocaten zaterdag bekendgemaakt. Ze bereiden ook een tuchtklacht voor tegen GGZ-medewerkers "vanwege het schenden van het beroepsgeheim", staat op de website van Anker & Anker Strafrechtadvocaten.

4 dagen geleden
Soort bacterie water Achterhoek bekend, later zaterdag testuitslag

UTRECHT (ANP) - De drinkwatervervuiling in delen van de Achterhoek betreft enterococcen (poepbacteriën), laat een woordvoerder van waterbedrijf Vitens zaterdag weten. Het is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak van de vervuiling is. Later op zaterdag wordt duidelijk of het probleem is verholpen en of het advies om drinkwater te koken opgeheven kan worden.

4 dagen geleden