Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goederenoverslag haven Antwerpen in 2021 net boven record 2019

Goederenoverslag haven Antwerpen in 2021 net boven record 2019

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - De havens van Antwerpen en Zeebrugge, die binnenkort fuseren, lijken de coronacrisis goed te doorstaan. Beide havens deden het afgelopen jaar beter dan in 2020 en 2019, blijkt uit de jaarcijfers.

De haven van Antwerpen noteerde over 2021 een totale goederenoverslag van 240 miljoen ton. Dat is volgens topman Jacques Vandermeiren "het hoogste cijfer ooit". De groei bedroeg 3,8 procent ten opzichte van 2020 en een lichte groei ten opzichte van recordjaar 2019.

De verwerking van containers, de belangrijkste activiteit voor de haven, bleef met 138 miljoen ton vrijwel stabiel. De overslag van stukgoed zoals machines nam toe met 73,6 procent, goed voor de hoogste overslag van de afgelopen tien jaar.

De totale overslag in de haven van Zeebrugge steeg naar 49,2 miljoen ton, de grootste groei sinds 2010.

Geen makkelijk jaar

Maar ondanks de goede prestaties noemt Vandermeiren, die aan het roer komt te staan van de fusiehaven met de naam Port of Antwerpen Brugge, 2021 "geen makkelijk jaar voor onze haven". Zo had de haven opnieuw last van verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketen en was er een tekort aan arbeidskrachten.

Vandermeiren vreest dat die problemen ook dit jaar zullen opspelen. De internationale containerlijnvaart is nog steeds sterk ontregeld en de wereldwijde congestie baart hem zorgen. De nieuwe omikronvariant zal naar zijn verwachting nieuwe bevoorradingsproblemen veroorzaken en de prijzen zullen stijgen.

Meer uit Financieel

Kans op slagen megaovername gamebedrijf door Microsoft groeit

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse toezichthouder voor de markt neigt ernaar de overname van gamebedrijf Activision Blizzard door softwareconcern Microsoft goed te keuren. Die twee bedrijven kregen eerder geen toestemming vanuit Londen om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud. Nieuwe beloftes om genoeg concurrentie over te houden nemen die bezwaren weg, schrijft de Competition and Markets Authority (CMA) nu.

52 minuten geleden
Rentezorgen houden Damrak in de greep

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag iets verder weg te zakken na de recente verliesbeurten. Sinds het rentebesluit van de Federal Reserve staat de stemming op de beurzen onder druk. De Amerikaanse centrale bank hield de rente deze week weliswaar onveranderd, maar hintte wel op een verdere verhoging later dit jaar. Ook gaf de Fed aan dat het rentetarief in de grootste economie ter wereld langer hoog zal blijven om de inflatie onder controle te krijgen.

1 uur geleden
Duits staatsbedrijf krijgt kritiek voor handel in Russische lng

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Een door de Duitsland genationaliseerd energiebedrijf is in opspraak geraakt omdat het in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Rusland handelt. De transactie is niet verboden, maar binnen Europa is Duitsland tegenstander van de handel in lng uit Rusland omdat dit land Oekraïne is binnengevallen.

1 uur geleden
Einde aan staking lng-fabrieken Australië die gasprijzen opdreef

PERTH (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Stakende werknemers bij twee fabrieken voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië pakken hun werk weer op, kondigen vakbonden vrijdag aan. De werkonderbreking begon zo'n twee weken geleden om meer loon en betere arbeidsomstandigheden af te dwingen. De staking en een stakingsdreiging zorgden afgelopen weken voor hogere gasprijzen.

1 uur geleden
Huishoudens hadden in tweede kwartaal meer te besteden

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse huishoudens hadden in het tweede kwartaal van dit jaar meer te besteden dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral hogere cao-lonen en meer gewerkte uren droegen daar aan bij volgens het statistiekbureau. Tegelijkertijd steeg de hypotheekschuld.

2 uur geleden
Economische krimp in tweede kwartaal valt iets lager uit

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar op kwartaalbasis met 0,2 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na een tweede berekening. Het cijfer werd daarmee opwaarts bijgesteld. Bij de eerste berekening in augustus kwam de krimp ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 nog uit op 0,3 procent. Nederland zit daarmee technisch in een recessie, waarvan sprake is bij twee opeenvolgende kwartalen van krimp.

2 uur geleden
CBS: huizenprijzen 'stabiliseren' na maanden van prijsdaling

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus voor de derde maand op rij licht gestegen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen lijken de huizenprijzen daarmee te "stabiliseren" na maanden van prijsdaling.

9 uur geleden