Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goederenhandel G20 opgeveerd, maar nog niet hersteld

Goederenhandel G20 opgeveerd, maar nog niet hersteld

PARIJS (AFN) - De goederenhandel van de G20-landen, de twintig belangrijkste economieën, is in het derde kwartaal flink opgeveerd van de eerdere klappen door de coronacrisis, maar nog niet volledig hersteld van de pandemie en de lockdowns. Dat meldde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De export van de landen van de G20, met bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, China, Japan plus de Europese Unie, steeg in doorsnee met 21,6 procent in vergelijking met het tweede kwartaal. De import klom met ruim 18 procent. Vooral in Noord-Amerika en Europa was een flink herstel van de handelsvolumes te zien.

De OESO zegt wel dat de goederenhandel nog altijd ongeveer 5 procent lager ligt dan in het vierde kwartaal van 2019, voordat de virusuitbraak echt toesloeg in de wereld. Ten opzichte van het recordniveau aan goederenhandel dat in het derde kwartaal in 2018 werd bereikt, gaat het om een min van bijna 10 procent.

Onder druk

De organisatie stelt verder dat voorlopige cijfers over oktober erop wijzen dat de wereldhandel weer onder druk lijkt te komen staan door de tweede coronagolf en de herinvoering van lockdownmaatregelen in veel landen.

Voor China zijn de handelsniveaus inmiddels wel weer helemaal hersteld van de crisis, aldus de OESO. China zag de export in het derde kwartaal zelfs naar een recordniveau stijgen, geholpen door een sterke uitvoer van persoonlijke beschermingsproducten tegen corona, zoals mond- en gezichtsmaskers.

Meer uit Financieel

ING: lage werkloosheid eurozone bewijs veerkrachtige arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - De werkloosheid in de eurozone blijft op een historisch laag niveau, ondanks de economische tegenwind. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Met 6,4 procent is de werkloosheid in het eurogebied in augustus zelfs een procentpunt lager uitgekomen dan een maand eerder. Volgens economen van ING laat dit zien dat de Europese arbeidsmarkt "ongelooflijk veerkrachtig" is.

2 uur geleden
Verkoop nieuwe personenauto's opnieuw flink omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland ging in september opnieuw flink omhoog, met bijna 17 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG lijkt de markt "weer enigszins in normaal vaarwater te komen". Zo was er in de eerste maanden van 2023 nog een sterke groei als gevolg van achterstallige orders die werden ingehaald.

3 uur geleden
ACM wijst bezwaar Apple om boetes over betaalmethode datingapps af

DEN HAAG (ANP) - De bezwaren van Apple tegen de 50 miljoen euro aan boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder heeft opgelegd, zijn ongegrond. Dit meldt de toezichthouder maandag. Apple kreeg de boetes omdat gebruikers van datingapps alleen geld konden overmaken met de betaalmethode van het techconcern.

3 uur geleden
Onderzoek: middelgrote centra minder in trek bij winkelpubliek

DEN HAAG (ANP) - Inwoners van middelgrote plaatsen in Nederland doen ongeveer de helft van hun aankopen elders, bijvoorbeeld in een grotere stad. Als gevolg daarvan is de winkelleegstand in middelgrote stadscentra het grootst. Dat melden ingenieursbureau Sweco, adviesbureau BRO en I&O Research op basis van onderzoek onder 300.000 Nederlanders uit meer dan zevenhonderd woonplaatsen.

4 uur geleden
Gasprijs daalt, daags na dichtdraaien gaskraan in Groningen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese aardgasprijs ging maandagochtend omlaag, daags na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen op zondag. De daling heeft vooral te maken met het relatief warme weer en de goedgevulde gasvoorraden in Europa.

4 uur geleden
Schiphol wordt opgeknapt met 'inhaalslag' van 3 miljard euro

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

5 uur geleden
Ajax verliest op hoger geopend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Ajax verloor maandag in de openingsminuten van de beurzen op het Damrak 0,5 procent. Beleggers verwerkten de jaarcijfers van voetbalclub Ajax die vlak voor het weekend werden gepubliceerd. Het is erg onrustig bij de beursgenoteerde club uit Amsterdam, vooral vanwege de in opspraak geraakte en recent ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

6 uur geleden