
GL/PvdA wil met wet van fossiele subsidies af in 2030
DEN HAAG (ANP) - De belastingvoordelen en andere regelingen die gebruik van fossiele brandstoffen stimuleren, moeten voor 2030 zijn afgeschaft. Dat vindt althans GroenLinks-PvdA. De partijen dienen hiervoor een wetsvoorstel in. Het is onzeker of dit voorstel een meerderheid krijgt. Het kabinet betwijfelt bovendien of het mogelijk is alle fossiele subsidies in zo'n korte tijd af te schaffen.
De partijen, die sinds vrijdag één fractie vormen, willen de klimaatwet aanpassen waardoor het kabinet jaarlijks wordt verplicht "per fossiele subsidie duidelijk maken in welke categorie een bepaalde subsidie valt, welke concrete stappen er zijn gezet en welke stappen worden gezet om een subsidie af te bouwen". Fractievoorzitter Jesse Klaver voelt een verplichting aan volgende generaties om de subsidies af te bouwen. "Want deze werken het klimaatbeleid tegen. Het moet niet blijven bij mooie beloftes."
Het demissionaire kabinet becijferde onlangs dat deze fossiele subsidies veel meer bedragen dan gedacht. Het gaat om een kleine 40 miljard tot meer dan 46 miljard euro per jaar. Maar, benadrukt het kabinet, voor zeker 22 miljard euro zit Nederland gebonden aan internationale afspraken, waaronder verdragen. Die zijn niet zomaar opgezegd. Het afschaffen van de regelingen kan bovendien nadelig uitpakken voor de koopkracht van mensen.
Logische vervolgstap
De wetsaanpassing is volgens GroenLinks-PvdA "een logische vervolgstap" nadat de partij samen met D66 genoeg steun had gekregen in de Kamer om het kabinet onderzoek te laten doen naar de afbouw van fossiele subsidies. Maar die motie kreeg een meerderheid dankzij onder meer de VVD, die juist benadrukte een abrupte afbouw niet te steunen. "Er wordt geen besluit genomen over afbouw", maar louter onderzocht, benadrukte VVD-Kamerlid Silvio Erkens.
Ook het kabinet gaf aan dat er waarschijnlijk ook langere afbouwtermijnen worden onderzocht dan de voorgestelde twee, vijf of zeven jaar. Voor de afbouw van veel regelingen is immers een langere termijn nodig, benadrukte demissionair klimaatminister Rob Jetten.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is vrijdagmiddag door de douane naar schatting duizend kilo cocaïne onderschept, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De drugs zaten professioneel verstopt tussen een lading hout uit West-Afrika.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is vrijdagmiddag door de douane naar schatting duizend kilo cocaïne onderschept, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De drugs zaten professioneel verstopt tussen een lading hout uit West-Afrika.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere Nederlandse zorgverenigingen vragen het demissionaire kabinet om zich "krachtiger uit te spreken" tegen het geweld tegen zorgverleners in Gaza. De organisaties benadrukken dat hun oproep niet gericht is op "het politieke conflict" maar op "de bescherming van fundamentele humanitaire gezondheidsprincipes".
12 uur geledenUTRECHT (ANP) - NS verwacht dat er zaterdag een normale dienstregeling zal zijn, zegt een woordvoerder. Alleen op "materieel vlak" zou de vervoerder nog last kunnen hebben van de staking op vrijdag.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Suzan & Freek geven deze zomer ondanks de ziekte van Freek Rikkerink toch optredens op een aantal festivals. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend in een bericht op Instagram. "Uiteraard allemaal in goed overleg met de arts (die vond het zelfs een goed idee)", schrijft het stel.
14 uur geledenUTRECHT (ANP) - NS rijdt maandag grotendeels een normale dienstregeling, ondanks een eerdere stakingsdreiging. Er wordt die dag definitief niet gestaakt, omdat de aanmeldingstermijn sinds vrijdagmiddag 12.00 uur is verstreken. Dat bevestigen vakbonden CNV en VVMC. Normaal is die termijn 36 uur, maar door het tussenliggende weekend gelden andere regels.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is heel erg druk op de wegen", meldt de ANWB. Volgens de verkeersdienst staat er vrijdagmiddag ruim 800 kilometer file.
15 uur geleden