Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Glow Eindhoven 2020 grootste lichtkunstwerk ter wereld

Glow Eindhoven 2020 grootste lichtkunstwerk ter wereld

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven is sinds 17.00 uur donderdagmiddag in een overweldigend blauw licht gedompeld door het volgens de organisatie van Glow grootste lichtkunstwerk ter wereld. Door corona kon het jaarlijkse drukbezochte lichtspektakel Glow niet op de gebruikelijke manier doorgaan. In plaats daarvan wordt de stad sinds donderdagavond gehuld in een reusachtige cocon van blauw licht, schijnend vanuit 1500 blauwe lampen op talloze daken. Het project heeft een omtrek van maar liefst 80 vierkante kilometer.

De organisatie had het lichtkunstwerk tot het laatste moment geheim gehouden om te voorkomen dat er te veel mensen naar Eindhoven zouden reizen. Om die reden wordt ook niet bekend gemaakt wanneer het licht weer uitgaat. "Als het te druk wordt, gaat de stekker eruit", waarschuwde een woordvoerster van Glow.

"We willen een gebaar maken voor Eindhoven, Nederland en de hele wereld, iedereen een hart onder de riem steken in deze coronatijd. We verbinden met behulp van licht, iets dat Eindhoven natuurlijk al decennialang doet. Met als boodschap ‘connecting the dots’, want een gevoel van verbinding is juist nu heel belangrijk", aldus de woordvoerster.

Het lichtend blauwe kunstwerk is gemaakt door de Finse lichtkunstenaar Kari Kola, die ook al eens Stonehenge in de schijnwerpers zette. Boven deze stralende cocon zweven bij de meest iconische gebouwen van de stad zo’n duizend rode recycleerbare ballonnen met lampjes, gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Ivo Schoofs. Voor het lichtspektakel zijn ook alle basisscholen in Eindhoven gemobiliseerd. Schoolkinderen hebben zo’n 20.000 kleine kunstwerkjes gemaakt met lampjes erin, die aan de ramen worden geplakt.

"Dit alles bij elkaar zorgt voor een onwerkelijke, magische en vooral gigantische lichtshow die de bewoners kunnen bewonderen vanaf het balkon, dakterras of vanachter het keukenraam", aldus Glow. "Voor de rest van de wereld is het lichtwonder te bewonderen via een livestream en mocht je toevallig in het vliegtuig of op een satelliet zitten, dan bof je: het kunstwerk is ook te zien vanuit de nabije ruimte."

Meer uit Binnenland

Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

3 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

7 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

9 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

11 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

12 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

13 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

15 uur geleden