Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GL-PvdA wil loon van minimaal 16 euro per uur in de zorg

GL-PvdA wil loon van minimaal 16 euro per uur in de zorg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil dat alle zorgmedewerkers minimaal 16 euro per uur verdienen. De partij dient het voorstel in tijdens het debat over de voorjaarsnota begin juni, meldt een woordvoerder. Meer dan 60.000 zorgmedewerkers zouden erdoor op vooruitgaan, ook jongeren die op dit moment het minimumjeugdloon verdienen.

De loonsverhoging kost volgens GroenLinks-PvdA structureel 575 miljoen euro. Dat bedrag wil de partij bij elkaar krijgen door werkgevers meer zorgpremie te laten betalen voor werknemers die veel verdienen. GroenLinks-PvdA hoopt dat hogere lonen ook helpen om de personeelstekorten in de zorg terug te dringen.

"Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal hard geklapt voor de mensen in de zorg. Zij hebben ons land overeind gehouden en doen dat nu nog steeds elke dag", zegt partijleider Frans Timmermans in een verklaring. "Door de hoge inflatie en daarmee flink stijgende prijzen van de afgelopen jaren verdienen veel van hen op dit moment niet genoeg om fatsoenlijk rond te komen."

Het geld voor de maatregel moet komen uit een ophoging van het maximale bruto-inkomen waarover werkgevers geld moeten afdragen voor de Zorgverzekeringswet. Dit jaar ligt de grens bij een inkomen van 71.628 euro. Wat de nieuwe grens zou worden, en hoeveel bedrijven dus extra zouden moeten betalen namens werknemers met hoge inkomens, weet GroenLinks-PvdA nog niet. De partij is van plan het plafond precies zoveel op te hogen als nodig is om de 575 miljoen op te halen.

Meer uit Binnenland

OM vervolgt Raisa Blommestijn voor groepsbelediging en smaad

DEN HAAG (ANP) - Het OM vervolgt Raisa Blommestijn voor groepsbelediging en smaad om verschillende berichten op X, voorheen Twitter, vorig jaar. Volgens het OM, dat Blommestijn niet bij naam noemt, liet ze zich beledigend uit over mensen met een zwarte huidskleur.

14 minuten geleden
Weer conducteur bedreigd, verdachte aangehouden

WEERT/UTRECHT (ANP) - De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein van Eindhoven naar Weert toen een man de bril van een conductrice van haar hoofd trok en op de grond gooide. Zij had hem vlak daarvoor om zijn vervoersbewijs gevraagd, en dat had hij niet. Desondanks reisde hij eersteklas. Agenten hebben de man rond 13.30 uur in Weert uit de trein gehaald en naar het cellencomplex in Roermond gebracht, liet een woordvoerder van de politie weten.

23 minuten geleden
OM verdenkt ex-partner van moord Leidse vrouw

LEIDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie verdenkt een 37-jarige man uit Leiden van moord op zijn 30-jarige ex-vrouw. Het OM onderzoekt ook de mogelijkheid van zelfdoding, maar de officier zei dinsdag tijdens de eerste inleidende zitting in de zaak daar geen aanwijzingen voor te hebben. De rechtbank in Den Haag besloot dat de man vast moet blijven.

24 minuten geleden
Tweede Kamer stemt voor verbod op kindersekspoppen

DEN HAAG (ANP) - Kindersekspoppen moeten verboden worden, heeft de Tweede Kamer dinsdag bepaald door een amendement te steunen. Daarin staat vier jaar cel voor onder meer het bezitten en aanbieden van poppen die eruitzien als kinderen en bedoeld zijn voor seksuele handelingen.

35 minuten geleden
Man (19) opgepakt in verband met explosies Alkmaar

AMSTERDAM (ANP) - Een 19-jarige man uit Amsterdam is vorige week woensdag aangehouden in verband met een reeks explosies in Alkmaar. De politie, die de aanhouding dinsdag bekendmaakte, vermoedt dat hij onder de naam Willem K. uitvoerders van explosies opdracht gaf. Mogelijk fungeerde de verdachte als tussenpersoon.

45 minuten geleden
Europese liberalen moeten VVD eruit zetten, zegt fractievoorzitter

PARIJS/BRUSSEL (ANP) - De VVD kan niet in de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement blijven als de partij gaat regeren met de PVV, zegt de fractievoorzitter van Renew. Blijven samenwerken met de VVD is dan "voor mij een optie die niet acceptabel is", stelt fractieleider Valérie Hayer.

1 uur geleden
Weer hongerstaker UM gestopt, nog drie over

MAASTRICHT (ANP) - Opnieuw heeft een student aan de Universiteit Maastricht (UM) een hongerstaking beëindigd. Drie studenten gaan nog door met de hongerstaking. Die moet kracht bijzetten aan hun eis dat de UM alle banden met Israël verbreekt.

1 uur geleden