Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GL-PvdA wil 27 miljoen euro voor poliklinieken langdurige covid

GL-PvdA wil 27 miljoen euro voor poliklinieken langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil 48 miljoen euro extra uittrekken voor patiënten en zorgmedewerkers die kampen met langdurige covid. Kamerlid Julian Bushoff (GL-PvdA) heeft daartoe twee wijzigingsvoorstellen op de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ingediend. Van die 48 miljoen euro wil de fractie 27 miljoen euro besteden aan speciale poliklinieken voor patiënten met langdurige covidklachten.

Een Kamermeerderheid steunde begin oktober al een motie (van de ChristenUnie) om speciale poliklinieken te openen. Toenmalig zorgminister Ernst Kuipers zei toen niets te zien in aparte poliklinieken, omdat deze in zijn ogen geen meerwaarde zouden opleveren. Bushoff gaat nu proberen alsnog de komst van speciale poliklinieken tijdens de begrotingsbehandeling te regelen, via een amendement.

GroenLinks-PvdA wil ook dat er dit jaar geld wordt uitgetrokken voor zorgpersoneel dat tijdens het werk covid heeft gekregen en nog steeds langdurige covidklachten heeft. Hiervoor wil Bushoff 21 miljoen euro vrijmaken in de begroting voor 2024. Met dat geld moeten ook meer zorgmedewerkers een beroep op compensatie kunnen doen.

Begroting

Na lang aandringen van de Tweede Kamer trok demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg) vorig jaar geld uit voor compensatie van zorgmedewerkers die tijdens de eerste coronagolf (maart tot en met juni 2020) ziek werden. Bushoff wil die periode verlengen tot januari 2021.

De Tweede Kamer buigt zich woensdag en donderdag over de VWS-begroting. Door het recente vertrek van zorgminister Kuipers zal Helder samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen het beleid verdedigen.

Meer uit Gezond

Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

2 uur geleden
Rechtbank oordeelt dat coronapas geen schending grondrechten was

DEN HAAG (ANP) - De invoering van de coronapas tijdens de pandemie was weliswaar "ingrijpend", maar geen schending van de grondrechten. Tot dat oordeel komt de rechtbank in Den Haag in een zaak die tegenstanders van het coronatoegangsbewijs hadden aangespannen. Zij krijgen geen schadevergoeding.

1 dag geleden
WHO-studie: meer kinderen met overgewicht door coronapandemie

KOPENHAGEN (ANP) - De coronapandemie heeft indirect een grote toename van overgewicht onder kinderen veroorzaakt, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Door de coronamaatregelen kwamen mensen massaal thuis te zitten. Bij ongeveer een derde van de kinderen ging dat gepaard met meer 'schermtijd', terwijl 28 procent doordeweeks minder in beweging kwam, becijferen onderzoekers in een woensdag verschenen rapport.

1 dag geleden
Inspectie ontkent verbod op PowNed-docu over afslankmiddel

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontkent PowNed te hebben verboden om woensdagavond een documentaire over een populair afslankmiddel uit te zenden op NPO 3, zoals de omroep beweert. Tussen PowNed en de inspectie is wel een gesprek geweest over PowNed of View: De Prikpen. Maar het bericht dat de omroep een dwangsom van minimaal 150.000 euro is opgelegd als de docu toch wordt uitgezonden, is volgens de IGJ niet waar. Dat spreekt PowNed-baas Dominique Weesie weer tegen.

1 dag geleden
Verpleegkundigen sluiten zich aan bij stil protest geweld

UTRECHT (ANP) - De beroepsvereniging van verzorgenden en verpleegkundigen, V&VN, sluit zich aan bij de protestactie van zorgverleners tegen geweld. Zij willen donderdag om 14.00 uur twee minuten lang het werk stilleggen. Aanleiding is de dodelijke steekpartij onlangs in een ggz-instelling in Heerlen. Beroepsvereniging NU'91 had opgeroepen tot de werkonderbreking.

1 dag geleden
Nieuwe zorgaanbieders moeten van IGJ beter omgaan met medicatie

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de zorgverleners die net zijn begonnen in de gehandicaptenzorg, heeft volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) "nog niet alles op orde om goede en veilige zorg te verlenen". Vooral de omgang met medicijnen van cliënten moet volgens de toezichthouder beter: driekwart van de zzp'ers en instellingen die vorig jaar begonnen doet dat nog niet zoals het zou moeten. "Terwijl fouten daarbij over het algemeen snel en eenvoudig zijn te voorkomen door de regels over medicatieveiligheid te volgen."

1 dag geleden
Waakhond adviseert aanpassen coronavaccin om nieuwe variant

AMSTERDAM (ANP) - Een nieuwe variant van het coronavirus is dominant geworden en heeft de andere virusversies overvleugeld. Daarom adviseert de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, om de coronavaccins aan te passen voor de komende vaccinatieronde in het najaar.

1 dag geleden