Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GL-PvdA: spreidingswet essentieel om uit opvangcrisis te komen

GL-PvdA: spreidingswet essentieel om uit opvangcrisis te komen

DEN HAAG (ANP) - Voor de senaatsfractie van GroenLinks-PvdA is de spreidingswet asielzoekers "essentieel" om uit de huidige opvangcrisis te komen, zei senator Farah Karimi in het debat over de politiek omstreden wet. Zij liet weten dat haar fractie (14 van de 75 zetels) volgende week voor de wet gaat stemmen. "De spreidingswet is een noodzakelijk instrument voor een stabiele opvang." Ook Boris Dittrich (D66) zei dat zijn fractie (5 zetels) voor gaat stemmen.

De twee fracties zijn daarmee de eerste die al vroeg in het twee dagen durende debat laten weten met de wet in te stemmen. De voorgangers in het debat, BBB en VVD, zijn geen voorstanders van de wet, maar zeggen nog niet hoe ze gaan stemmen.

Karimi betoogde dat de uitvoerbaarheid van de wet dankzij de Tweede Kamer sterk is verbeterd. Zo zijn kleinere opvanglocaties mogelijk en wordt bij de verdeling van asielzoekers rekening gehouden met de sociaal-economische situatie van gemeenten.

Extra aanmeldcentra

Het Eerste Kamerlid ziet weinig in het argument van onder anderen de VVD dat eerst de asielinstroom omlaag moet voordat over de spreiding van asielzoekers kan worden gesproken. Dat ondermijnt volgens haar het draagvlak voor de opvang van asielzoekers. Bovendien is het een "humanitaire plicht" om vluchtelingen op te vangen, voegde ze daaraan toe.

Wel vinden zowel GroenLinks-PvdA als D66 dat er twee extra aanmeldcentra moeten komen, naast die in Ter Apel en Budel. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken, VVD) is daar al lang mee bezig, maar tot nu toe tevergeefs.

Senator emotioneel

Karimi werd aan het slot van haar betoog emotioneel, toen ze Van der Burg bedankte voor zijn tomeloze inzet om de asiel- en opvangcrisis te lijf te gaan, ondanks de tegenwerking vanuit zijn eigen partij.

Meer uit Politiek

Na 175 dagen zijn rechtse partijen het eens over nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Precies 175 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen hebben PVV, VVD, NSC en BBB een akkoord bereikt over een nieuw kabinet. Tot op het laatste moment is het spannend of de partijen er uitkomen. Het akkoord is pas definitief als de vier fracties het eens zijn met het onderhandelaarsakkoord. Twee verkenners en vier informateurs in drie informatierondes waren nodig om dit resultaat te bereiken.

3 uur geleden
NSC-leider Omtzigt blij met onderhandelaarsakkoord

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is blij dat er een onderhandelaarsakkoord ligt. Hij vindt het niet vreemd dat de gesprekken woensdag toch langer duurden dan verwacht. "Nou, dat is volgens mij de story van deze kabinetsformatie, dat elke fase net weer een uurtje langer duurt dan we denken", zei de partijleider. Hij sprak van een "evenwichtig akkoord".

3 uur geleden
Belangrijke laatste stappen gezet voor akkoord, zegt Yesilgöz

DEN HAAG (ANP) - Er zijn "belangrijke laatste stappen gezet" voor het onderhandelaarsakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Dat zegt VVD-leider Dilan Yeşilgöz, die "nu eerst naar de fractie gaat om het door te nemen, en dan gaan we het goed wegen". De VVD-leider verwacht dat de fractie nog tot in de avond bezig is met het lezen van het akkoord.

3 uur geleden
Van der Plas feliciteert Nederland met onderhandelaarsakkoord

DEN HAAG (ANP) - Het onderhandelaarsakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB is "heel mooi voor Nederland", zegt BBB-leider Caroline van der Plas. "Dus ik feliciteer het land ook bij dezen."

4 uur geleden
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. "We hebben een onderhandelaarsakkoord", zei PVV-leider Geert Wilders woensdag nadat de vier partijleiders de laatste hobbels hadden opgelost.

4 uur geleden
Rutte geschokt nadat Slovaakse premier Fico is beschoten

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij gewond is geraakt. "Ik wens hem veel sterkte, mijn gedachten zijn met hem en zijn familie", zegt de demissionair premier op X. Ook Kamerleden betuigen hun medeleven.

4 uur geleden
Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

DEN HAAG (ANP) - Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De precieze reden van de vertraging blijft nog onduidelijk. VVD en NSC wijzen naar elkaar.

5 uur geleden