Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GL: nu echt aan de slag om gehandicapte volop mee te laten doen

GL: nu echt aan de slag om gehandicapte volop mee te laten doen

DEN HAAG (ANP) - De mate waarin gehandicapten in Nederland kunnen meedoen aan de samenleving hangt volgens GroenLinks nog te vaak af van persoonlijke initiatieven en vrijwilligers. Dat moet anders, vindt Lisa Westerveld van de fractie in de Tweede Kamer, die er vrijdag een zogenoemde initiatiefnota voor presenteerde. Een betere landelijke aanpak is nodig om mensen met alle soorten beperking overal toegang te verschaffen.

Dat ze kunnen meedoen is gewoon een mensenrecht en ze moeten bij het internationale mensenrechtencomité dan ook kunnen klagen als dat recht wordt geschonden, via een speciaal nog door Nederland in te voeren protocol. Ook moeten gegevens over gehandicapten worden bijgehouden om te kunnen meten of er wel vooruitgang wordt geboekt in het ontsluiten van de hele samenleving voor gehandicapten, aldus GroenLinks.

Verschillende uitgangspunten staan al in het VN-verdrag voor gehandicapten dat Nederland heeft ondertekend, maar intussen wordt het er voor deze groep toch niet beter op, blijkt volgens Groen Links uit onderzoek uit 2019. "Mensen met een beperking hebben een lager inkomen, werken minder vaak en zijn vaker werkloos. De ondersteuning om mee te kunnen doen in Nederland is slechter geworden. Hulpmiddelen worden soms niet gegeven. Onderwijs op maat is vaak niet mogelijk. En meer mensen worden opgenomen in een zorginstelling tegen hun wil."

Bureaucratie

GroenLinks wil dat alle nieuwe wetgeving getoetst wordt aan het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. De fractie wil ook dat mensen met een aandoening die langdurend en blijvend is, dit niet iedere keer opnieuw hoeven aan te tonen. "Dat bespaart enorm veel stress en bureaucratie."

"Om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving is het belangrijk dat zij zelf kunnen voorzien in hun inkomen", vindt GroenLinks. "Zij hebben recht op langdurend en passend werk met begeleiding en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden." Tevens wil GroenLinks dat er een vast bedrag wordt vastgesteld voor de totale eigen bijdrage voor zorg.

"Het is belangrijk dat er vanuit alle ministeries wordt gekeken naar beleid dat passend is voor gehandicapten", aldus Westerveld. De mensen die het aangaat, moeten daar ook zelf over kunnen meepraten.

Meer uit Politiek

De Jonge bezorgd over achterblijven huisvesten statushouders

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken (BZK) maakt zich grote zorgen over de achterstand van gemeenten in het huisvesten van statushouders. "Er wordt op dit moment met mensen die in de opvang verblijven, gesleept van de ene naar de andere locatie omdat er overal een tekort aan opvangplekken en woningen is. Dit is zeer ongewenst", laat de demissionaire bewindsman via zijn woordvoerder weten.

9 uur geleden
Griffier Kamer prijst Bergkamp: harde kritiek onterecht

DEN HAAG (ANP) - De griffier van de Tweede Kamer Geert Jan Hamilton heeft zijn grote waardering uitgesproken voor vertrekkend Kamervoorzitter Vera Bergkamp. In een afscheidsspeech in de plenaire zaal benoemde hij ook specifiek het commentaar dat Bergkamp kreeg vanwege onrust rond het onderzoek naar haar voorganger Khadija Arib. De kritieken die Bergkamp kreeg waren hard en "deden geen recht aan uw intenties zoals die ook kenbaar waren uit woorden en daden", aldus Hamilton, die als interim-griffier aan het hoofd van de ambtelijke organisatie staat.

9 uur geleden
Visabeleid aangescherpt na ongewenste komst Taliban-functionaris

DEN HAAG (ANP) - Nederland had achteraf geen visum moeten verstrekken aan de Talib die vorige maand in Nederland aanwezig was op een WHO-conferentie, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een Kamerbrief na vragen van BBB. De man was uitgenodigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wat als ondersteuning geldt voor de toekenning van de visumaanvraag. De Talib stond daarnaast niet op een sanctielijst en staat ook niet op een andere signaleringslijst, waardoor er geen aanleiding was om hem een visum te weigeren. Het demissionaire kabinet vindt het echter "hoogst onwenselijk" dat deze man aan de conferentie kon deelnemen.

10 uur geleden
Staat hoeft info over in Spanje opgepakte Tilburger niet te delen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Staat hoeft de Spaanse overheid niet te laten weten dat een man uit Tilburg in Nederland nooit is verdacht van terrorisme. Dat heeft de rechtbank Den Haag beslist in een kort geding dat was aangespannen door de man en mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch. De Tilburger, die een Marokkaanse achtergrond heeft, zat afgelopen zomer bijna twee maanden in een Spaanse cel als terreurverdachte.

10 uur geleden
Tranen bij afscheid van 80 vertrekkende Tweede Kamerleden

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft alle 79 vertrekkende Kamerleden ruim 1,5 uur lang toegesproken met een persoonlijke afscheidsboodschap in de plenaire zaal. Dit leidde tot tromgeroffel, applaus en af en toe een traan. Bergkamp is zelf het 80e vertrekkende Kamerlid. Afzwaaiend nestor Kees van der Staaij (SGP) sprak haar aan het eind toe, en bedankte Bergkamp voor het "bij nacht en ontij in de weer zijn met hoe het nog beter kon".

10 uur geleden
Omtzigt woensdag in 'koppeltjesgesprek' met Wilders en Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Op woensdag wordt opnieuw in 'koppeltjes' gesproken over de formatie, meldde verkenner Ronald Plasterk dinsdag na afloop van het tweede overleg van de dag. Dan gaat Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) in gesprek met zowel Geert Wilders van de PVV als met Dilan Yeşilgöz van de VVD.

13 uur geleden
PvdD wil het plegen van ecocide in het Wetboek van Strafrecht

DEN HAAG (ANP) - Mensen die ernstige schade aanrichten aan het milieu door hun handelen of nalatigheid, moeten hiervoor bestraft kunnen worden. Daarom wil de PvdD dat deze zogenoemde ecocide als los strafbaar feit in het Wetboek van strafrecht komt. Vertrekkend Tweede Kamerlid Lammert van Raan stuurde dinsdag een wetsvoorstel hiertoe naar de Tweede Kamer en de Raad van State.

13 uur geleden