GL: nu echt aan de slag om gehandicapte volop mee te laten doen
DEN HAAG (ANP) - De mate waarin gehandicapten in Nederland kunnen meedoen aan de samenleving hangt volgens GroenLinks nog te vaak af van persoonlijke initiatieven en vrijwilligers. Dat moet anders, vindt Lisa Westerveld van de fractie in de Tweede Kamer, die er vrijdag een zogenoemde initiatiefnota voor presenteerde. Een betere landelijke aanpak is nodig om mensen met alle soorten beperking overal toegang te verschaffen.
Dat ze kunnen meedoen is gewoon een mensenrecht en ze moeten bij het internationale mensenrechtencomité dan ook kunnen klagen als dat recht wordt geschonden, via een speciaal nog door Nederland in te voeren protocol. Ook moeten gegevens over gehandicapten worden bijgehouden om te kunnen meten of er wel vooruitgang wordt geboekt in het ontsluiten van de hele samenleving voor gehandicapten, aldus GroenLinks.
Verschillende uitgangspunten staan al in het VN-verdrag voor gehandicapten dat Nederland heeft ondertekend, maar intussen wordt het er voor deze groep toch niet beter op, blijkt volgens Groen Links uit onderzoek uit 2019. "Mensen met een beperking hebben een lager inkomen, werken minder vaak en zijn vaker werkloos. De ondersteuning om mee te kunnen doen in Nederland is slechter geworden. Hulpmiddelen worden soms niet gegeven. Onderwijs op maat is vaak niet mogelijk. En meer mensen worden opgenomen in een zorginstelling tegen hun wil."
Bureaucratie
GroenLinks wil dat alle nieuwe wetgeving getoetst wordt aan het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. De fractie wil ook dat mensen met een aandoening die langdurend en blijvend is, dit niet iedere keer opnieuw hoeven aan te tonen. "Dat bespaart enorm veel stress en bureaucratie."
"Om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving is het belangrijk dat zij zelf kunnen voorzien in hun inkomen", vindt GroenLinks. "Zij hebben recht op langdurend en passend werk met begeleiding en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden." Tevens wil GroenLinks dat er een vast bedrag wordt vastgesteld voor de totale eigen bijdrage voor zorg.
"Het is belangrijk dat er vanuit alle ministeries wordt gekeken naar beleid dat passend is voor gehandicapten", aldus Westerveld. De mensen die het aangaat, moeten daar ook zelf over kunnen meepraten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een nationale richtlijn moet duidelijk maken hoeveel tijd achter een scherm verantwoord is voor verschillende leeftijden. Zo'n richtlijn voor "schermtijd" moet ook in een bijsluiter staan die bij de verkoop van digitale apparaten wordt meegegeven, vindt de Tweede Kamer. Moties met deze twee verzoeken kregen dinsdag steun van een meerderheid.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten is ontevreden over het bod van de coalitiepartijen in de onderhandelingen over de onderwijsbegroting. Dat zegt hij voorafgaand aan overleg met de coalitie en de rest van het 'monsterverbond', bestaande uit CDA, ChristenUnie, SGP en JA21.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De oppositie mag er dan kritisch op zijn, NSC-politica Nicolien van Vroonhoven vindt dat de coalitiefracties een "heel mooi bod" op tafel hebben gelegd om de onderwijsbegroting te redden. Ze hoopt er deze week met vijf oppositiefracties uit te komen. "Dat is wel de bedoeling."
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Judith Uitermark noemt het "schokkend" dat raadsleden in de gemeente Montferland met vuurwerk zijn bekogeld. "Dit is onaanvaardbaar en gaat echt alle perken te buiten", aldus Uitermark die als minister van Binnenlandse Zaken over het bestuur gaat. "Je mag het met elkaar oneens zijn, maar bedreiging, agressie en geweld zijn nooit een oplossing", schrijft ze op X.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiefracties hebben een "serieus gesprek" gevoerd met de oppositie over het eventueel aanpassen van de onderwijsbegroting, zei PVV-voorman Geert Wilders na afloop van dat overleg. Hij wacht de reactie van de oppositie af op het bod dat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft gedaan. "Het is een belangrijke begroting dus we moeten ons best doen want het is natuurlijk wel de bedoeling dat die begroting de eindstreep haalt en ik hoop ook dat dat gaat lukken."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen hebben de oppositiepartijen een voorstel gedaan over het wijzigen van de onderwijsbegroting. Wat het voorstel behelst wil niemand zeggen, bleek na een kort overleg maandagmiddag. Dinsdag gaat het overleg verder, meldde Nicolien van Vroonhoven (NSC). Uiterlijk donderdag moeten de partijen eruit zijn, want dan wordt er gestemd over de begrotingen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen die met de coalitie onderhandelen over de onderwijsbegroting, verwachten nu wel een voorstel van de regeringspartijen te zien. Maandag praat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB met D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om tot een mogelijk akkoord te komen. De oppositie wil dat in elk geval een deel van de voorgenomen bezuinigingen op het onderwijs van tafel gaat. De coalitie heeft steun vanuit de oppositiebankjes nodig om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.
1 dag geleden