GL-Kamerlid Van der Lee leidt parlementaire enquête gaswinning
DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee is voorzitter geworden van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek gaat doen naar de gang van zaken rond de gaswinning in Groningen. Hij werd unaniem gekozen door de overige commissieleden.
De vondst in 1959 van een groot aardgasveld in de Groninger bodem droeg de afgelopen decennia fors bij aan de welvaart in Nederland. Maar de winning van het gas veroorzaakte talloze aardbevingen in het winningsgebied. Pas heel laat kwam er aandacht voor de schade die de bewoners daardoor leden.
"Zestig jaar gaswinning heeft Nederland veel opgeleverd maar kent, zeker voor gedupeerden, ook vele schaduwkanten", zegt Van der Lee. Op zijn initiatief besloot de Tweede Kamer bijna twee jaar geleden dat er een parlementaire enquête moest komen.
Inzicht besluiten
Doel is om inzicht te krijgen hoe belangrijke besluiten rond de gaswinning in de afgelopen zestig jaar tot stand zijn gekomen en hoe verschillende belangen daarbij tegen elkaar zijn afgewogen. De parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument dat de Kamer daarvoor tot haar beschikking heeft. De commissie kan documenten vorderen en getuigen en deskundigen onder ede horen.
Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) is gekozen tot ondervoorzitter. De commissie bestaat verder uit de Kamerleden Dennis Wiersma (VVD), Roy van Aalst (PVV), Anne Kuik (CDA), Tjeerd de Groot (D66), Peter Kwint (SP), Kirsten van den Hul (PvdA) en Femke Merel van Kooten-Arissen.
De commissie zal dit jaar nog bezig zijn met opvragen en bestuderen van schriftelijke informatie. De openbare verhoren vinden naar verwachting plaats tussen juni en oktober volgend jaar. Over twee jaar moet het onderzoeksrapport klaar zijn.
Het kabinet besloot in 2018 dat de gaswinning in Groningen helemaal moet stoppen, en heeft maatregelen genomen om te zorgen dat Nederland zo snel mogelijk zonder Gronings gas kan. Naar verwachting kan de gaskraan al volgend jaar vrijwel helemaal dicht.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Nederland levert voor miljarden euro's aan wapens aan Oekraïne en die mogen wat het kabinet betreft ook tegen doelen in Rusland worden ingezet. Maar coalitiepartij PVV kan niet zeggen of die achter dat beleid staat, bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer. Tot verbazing van de VVD.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas dreigt de politiek te verlaten als de veestapel op een moment gedwongen moet krimpen. "Als er gedwongen krimp is, dan ben ik weg. Daar kan ik niet mee leven." Ze zegt dan "andere dingen" te gaan doen die goed zijn voor de boerensector. Ze sust wel gelijk dat gedwongen krimp "nu helemaal niet aan de orde is".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als er straks tegen schijnzelfstandigheid wordt opgetreden, moet vooral gekeken worden naar die sectoren waar deze constructies en uitbuiting het vaakst voorkomen. Dat vinden partijen in de Tweede Kamer. Ook de vier coalitiepartijen zijn het hierover eens, bleek tijdens een debat over de kwestie. Maar PVV, VVD, NSC en BBB denken wel zeer verschillend over de aanpak van schijnzelfstandigheid in het algemeen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In tegenstelling tot partijen in de Tweede Kamer, vreest staatssecretaris Jurgen Nobel niet dat nieuwe regels voor gastouders en gastouderbureaus voor problemen zullen zorgen. Kamerleden voorzien een flinke toename in regeldruk door het wetsvoorstel van het kabinet, waardoor mogelijk nog meer gastouders stoppen. Dit terwijl er al steeds minder opvangplekken zijn bij gastouders.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinetsplan om de regels voor gastouders aan te scherpen lijkt op voldoende steun te kunnen rekenen in de Tweede Kamer. Verschillende partijen wijzen op de grote verschillen in kwaliteit tussen gastouders. Maar er wordt in de Kamer ook getwijfeld aan het voorstel van het kabinet, omdat dit tot extra regeldruk zou leiden, terwijl juist steeds meer gastouders stoppen.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur) en de Tweede Kamer staan in een patstelling tegenover elkaar vanwege strengere regels voor de fatbike. De Kamer wil een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor fatbikes, om zo het aantal ernstige ongelukken onder jongeren te doen afnemen. Volgens Madlener houdt dat juridisch geen stand, en hij stelt voor dat er regels komen voor álle elektrische fietsen. Die "uitgestoken hand" neemt de "halsstarrige" Tweede Kamer, zoals Madlener het na afloop van het debat noemt, niet aan.
20 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De nieuwe aanpak waarmee het kabinet komt als vervanging van de geschrapte natuurplannen, moet hoe dan ook voldoen aan de eisen van de Europese Unie. Het gaat daarbij om de verbetering van de natuur en de waterkwaliteit. Dat betekent concreet dat de stikstof- en nitraatconcentraties omlaag moeten en in lijn moeten komen met de Europese regels. Dat zeggen bronnen rond de Europese Commissie.
20 uur geleden