Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GL en VVD: zorgverleners moeten meebeslissen over de zorg

GL en VVD: zorgverleners moeten meebeslissen over de zorg

DEN HAAG (ANP) - Zorgverleners zoals verpleegkundigen moeten meer betrokken worden en inspraak krijgen bij het beleid en bij besluiten van de zorginstelling die direct met hun werk te maken hebben. VVD en GroenLinks dienen woensdag in de Tweede Kamer een initiatiefwet in die deze zeggenschap wettelijk vastlegt. Meepraten is volgens de partijen belangrijk, omdat het goed is voor de motivatie van zorgverleners en ook de kwaliteit van hun werk verbetert.

De partijen verwijzen naar de coronacrisis en de opschaling van het aantal bedden op de intensive care. Terwijl de coronacrisis het uiterste vergt van de inzet van verpleegkundigen, is 70 procent niet betrokken bij het maken van plannen voor de opvang van corona-patiënten, stellen ze.

Hun grote zorg is het grote personeelstekort in de zorg. Volgens prognoses is er een tekort van 80.000 zorgverleners, terwijl er jaarlijks 111.000 werknemers uit de zorg stappen. Een belangrijke reden om de zorg de rug toe te keren is demotivatie, onder meer omdat zij zich niet gehoord door hun leidinggevende, aldus de regerings- en de oppositiepartij.

Inspraak kan wat hun betreft bijvoorbeeld gaan over de volgorde waarin verpleegkundigen hun ronde lopen en over oplossingen van knelpunten in de patiëntenzorg. Of door hen te laten meedenken over beleid om voortijdig vertrek van zorgverleners tegen te gaan. "Verpleegkundigen en verzorgden worden zelf betere zorgverleners als ze eigenaar zijn van hun vak en mee kunnen praten over hoe goede zorg wordt verleend binnen de organisatie.", aldus Corinne Ellemeet van GroenLinks en Hayke Veldman van de liberalen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Opnieuw minder coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is woensdag verder gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1606 coronapatiënten. Dat zijn er 77 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

20 uur geleden
Coronavaccin Pfizer en BioNTech vijf dagen goed in koelkast

MAINZ (ANP) - De opslag van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech bij zeer lage temperaturen is alleen nodig als het middel langdurig bewaard moet worden. Na de levering aan locaties voor inenting kan het vaccin vijf dagen in een gewone koelkast worden bewaard op 2 tot 8 graden Celsius. Dat meldde BioNTech tijdens een persconferentie naar aanleiding van de noodgoedkeuring door de Britse toezichthouder.

21 uur geleden
De Jonge over vaccinatieplan: snap zorgen, maar het is haalbaar

DEN HAAG (ANP) - Coronaminister Hugo de Jonge snapt dat zorgpartijen en vakbonden bezorgd zijn over zijn plan om in de eerste week van januari te beginnen met vaccineren. Maar hij blijft erbij dat die planning haalbaar is. Omdat een aantal dingen nog onzeker zijn, zullen uitvoerende instanties verschillende scenario's moeten hebben voor het begin van de vaccinatiecampagne, aldus De Jonge.

21 uur geleden
RIVM meldt fors meer positieve tests, aantal blijft schommelen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft flink schommelen. De afgelopen 24 uur zijn beduidend meer positieve coronatesten geregistreerd dan een dag eerder. Tussen dinsdag- en woensdagochtend heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 4942 meldingen gekregen. Een dag eerder noteerde het instituut 4063 besmettingen en dat waren er juist weer fors minder dan maandag.

21 uur geleden
RIVM zwijgt over vaccinatieprogramma

BILTHOVEN (ANP) - Er is nog vrijwel niets bekend over de uitvoering van het programma om mensen te vaccineren tegen Covid-19, terwijl begin januari volgens de planning van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de eerste mensen ingeënt zouden moeten worden. "Er is nog niks te melden, we zitten nog middenin de voorbereidingen. Als er inhoudelijk iets meer te melden valt, maken we dat bekend", zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden
'Verschuiven borstkankeronderzoek leidt tot meer doden'

DEN HAAG (ANP) - Borstkankervereniging en KWF vinden het een slecht plan om het bevolkingsonderzoek borstkanker tot nader order te verschuiven van eens in de twee jaar naar eens in de drie jaar. Dit heeft volgens hen tot gevolg dat er meer vrouwen aan borstkanker zullen overlijden. De gezondheidsorganisaties roepen staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) op om het besluit te heroverwegen.

1 dag geleden
Coronavaccin Pfizer goedgekeurd in Verenigd Koninkrijk

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnoloog BioNTech is goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Het vaccin wordt vanaf volgende week beschikbaar.

1 dag geleden