Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GL en VVD: produceer medicijnen dichter bij huis

GL en VVD: produceer medicijnen dichter bij huis

DEN HAAG (ANP) - Europese farmaceuten zouden weer meer op Europese bodem moeten produceren, in plaats van in lagelonenlanden zoals India. Om dat te regelen zou de productielocatie een rol moeten gaan spelen in de aanbesteding, vinden GroenLinks en VVD. Ze roepen het kabinet op te onderzoeken of dit mogelijk is.

Veel medicijnen en medische hulpmiddelen worden in China en India gemaakt, door de "eenzijdige focus op prijs in aanbestedingen", stellen GL en VVD. Toen de coronacrisis eerder dit jaar losbarstte, kwamen de productie en het vervoer van deze dingen stil te liggen. Daar willen de liberale regeringspartij VVD en de linkse oppositiepartij GL verandering in brengen, door de locatie van de fabriek als een van de criteria mee te nemen in aanbestedingen.

De partijen erkennen dat het verplaatsen van de productie naar Europa gevolgen zou hebben voor de prijs van medicijnen, omdat de lonen hier hoger liggen en er strengere eisen op het gebied van duurzaamheid bestaan.

De partijen richten zich nu alleen op medicijnen, omdat het productieproces van medische hulpmiddelen een stuk ingewikkelder is. Daarbij gaat het vaak om veel verschillende onderdelen, die op allerlei verschillende plekken worden vervaardigd, zegt VVD-Kamerlid Hayke Veldman in een toelichting.

Meer uit Binnenland

Journalistieke prijzen voor artikelen over gaswinning Groningen

AMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.

42 minuten geleden
Voorzitter Geel legt functie mensenrechtencollege tijdelijk neer

DEN HAAG (ANP) - Jacobine Geel legt haar functie als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) tijdelijk neer. Ze doet dat, schrijft ze in een brief aan collega's, omdat ze ze ziek is geworden van de situatie die is ontstaan na een melding van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek over haar. Ze ervaart de situatie als onveilig.

1 uur geleden
Kabinet vreest dat landen hun greep op het internet vergroten

DEN HAAG (ANP) - Het internet moet een publieke plek blijven waar niet alleen landen de regels bepalen, vindt het kabinet. Daarom probeert onder anderen minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) te voorkomen dat de Verenigde Naties (VN) het gezag op internet naar zich toe trekken, zoals landen als China en Rusland willen. Dat staat in de internationale cyberstrategie die hij samen met andere kabinetsleden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

3 uur geleden
Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

4 uur geleden
Staatssecretaris: geen slimme trucs om toch tabak te verkopen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid) roept supermarkten op niet op zoek te gaan naar "slimme trucs" om toch tabak te kunnen verkopen nadat het landelijke verkoopverbod voor supermarkten op 1 juli volgend jaar is ingegaan. Hij steunt gemeenten, zoals Utrecht, die ondernemers verbiedt nieuwe tabaksspeciaalzaken te openen.

4 uur geleden
Fiscus begint eind augustus pas met invorderen coronaschulden

DEN HAAG (ANP) - De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus de tijd om te betalen, of zich te melden. Eerst zouden bedrijven hier volgende week al een brief over krijgen, maar de brieven gaan pas begin juli de deur uit. De datum die op de brieven wordt vermeld, is 15 augustus. Twee weken daarna beginnen de invorderingen van de schulden. Op die manier wordt ook rekening gehouden met de zomervakantie van ondernemers.

4 uur geleden
Schouten: meer oog voor individu in nieuwe Participatiewet

DEN HAAG (ANP) - De Participatiewet, die onder meer de bijstand regelt, gaat op de schop. De nieuwe wet moet meer ruimte bieden voor een individuele benadering van mensen, schrijft minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) aan de Tweede Kamer.

5 uur geleden