Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GL en PvdD: vuurwerk in de ban, tenzij het geen kwaad kan

GL en PvdD: vuurwerk in de ban, tenzij het geen kwaad kan

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen kindervuurwerk, maar ook wat onschadelijk zwaarder vuurwerk mag toegestaan blijven, vinden GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Door wat ruimte te laten voor uitzonderingen hopen ze de Tweede Kamer te winnen voor een strenger verbod dan alleen maar het uitbannen van knalvuurwerk en vuurpijlen, zoals het kabinet voorstelt.

De twee oppositiepartijen hebben eigenhandig een wet geschreven die in principe al het consumentenvuurwerk verbiedt dat tot dusver met de jaarwisseling werd afgestoken. Niet alleen vuurpijlen en rotjes, maar ook grondbloemen en sierpotten. Kindervuurwerk als sterretjes en knalerwten, die het hele jaar zijn toegestaan, mogen wel blijven.

GroenLinks en PvdD kwamen in actie omdat de plannen van het kabinet "half werk" zouden zijn. De politie zou overtreders van het gedeeltelijke verbod dat het kabinet voorstaat moeilijk kunnen aanpakken. En mens en dier blijven hinder ondervinden of zelfs gevaar lopen, vinden de twee partijen. Ze presenteren hun initiatiefwet woensdag, de dag dat de Kamer zich over vuurwerk buigt.

Maar de Kamer loopt er nog niet warm voor. Door uitzonderingen te maken voor vuurwerk dat uit onderzoek en na overleg met bijvoorbeeld de politie en artsen "relatief veilig blijkt voor mens, dier en milieu", hopen GL en PvdD daar verandering in te brengen. Zulk vuurwerk moet verder niet "oneigenlijk" gebruikt kunnen worden, tekenen ze aan. En het ook niet moeilijker maken voor de politie om het vuurwerkverbod te handhaven.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Veiligheidsberaad vergadert digitaal, met andere voorzitter

UTRECHT (ANP) - Het Veiligheidsberaad vergadert maandagavond digitaal. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) schuift online aan bij de vergadering van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s. Op de agenda staan de coronamaatregelen die horen bij de nieuwe, tweede stap van het openingsplan. Ook bespreken de burgemeesters of zij vinden dat Nederland toe is aan die nieuwe stap of niet.

1 dag geleden
Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

DEN HAAG/PORTO (ANP) - Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat het in andere lidstaten een stuk langer duurt.

3 dagen geleden
50PLUS beschuldigt Den Haan vals na grap van cabaretier

DEN HAAG (ANP) - 50PLUS dacht bewijs in handen te hebben dat de net opgestapte partijleider Liane den Haan al voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart plannen maakte om de partij de rug toe te keren. Maar niet zij liet begin maart de domeinnamen groepdenhaan.nl en lijstdenhaan.nl registreren, maar cabaretier Tom Lash.

3 dagen geleden
Vedelaar stopt na de zomer als voorzitter PvdA

DEN HAAG (ANP) - Nelleke Vedelaar, de voorzitter van de PvdA, zal zich na de zomer niet verkiesbaar stellen voor een volgende termijn. Dat schrijft ze in een verklaring op de website van de partij.

4 dagen geleden
Nagel beticht 'onfatsoenlijke' Den Haan van 'ultieme zetelroof'

HILVERSUM (ANP) - Voorzitter Jan Nagel van 50PLUS noemt het besluit van Liane den Haan om de partij te verlaten en de enige Tweede Kamerzetel zelf te behouden "onfatsoenlijk en de ultieme zetelroof". Hij vindt het zeer onterecht dat ze haar zetel niet aan de partij afstaat, omdat ze "deze zetel niet zelf heeft veroverd, maar heeft te danken aan de ijzersterke merknaam 50PLUS."

5 dagen geleden
Den Haan stapt uit 50PLUS, neemt enige Kamerzetel mee

DEN HAAG (ANP) - Fractievoorzitter Liane den Haan van 50PLUS verlaat de partij en neemt haar Kamerzetel mee. Dat laat ze donderdag weten in een filmpje op Twitter. Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur.

5 dagen geleden
FVD-Kamerlid Van Haga: 5 meiposter was ongepast

DEN HAAG (ANP) - De vergelijking die Forum voor Democratie deze week trok tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen was onnodig en onverstandig. Dat vindt FVD-Kamerlid Wybren van Haga. Hij zei dat donderdag in een debat over de inzet van coronatesten om delen van de samenleving weer eerder te kunnen openen.

5 dagen geleden