Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Giro555 wil helft opgehaalde geld Oekraïne in half jaar uitgeven

Giro555 wil helft opgehaalde geld Oekraïne in half jaar uitgeven

DEN HAAG (ANP) - Giro555 wil de helft van de opbrengst voor Oekraïners binnen een half jaar uitgeven aan acute noodhulp in en rond het land. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bevoorraden van schuilplekken met waterflessen, voedsel en medicijnen. Het grootste gedeelte van het geld verwachten de samenwerkende hulporganisaties het komende jaar te hebben besteed. "Dit hangt wel af van hoe de situatie zich ontwikkelt", aldus de stichting.

Als de opbrengst hoger is dan benodigd voor noodhulp, gaat een deel van het geld ook naar de wederopbouw van het land. Maandagavond was er ruim 106 miljoen euro opgehaald. Wanneer Giro555 stopt met geld ophalen voor Oekraïne, is nog niet bekend.

Het geld gaat naar de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555. Meerdere daarvan waren al actief in Oekraïne en hebben daar lokale netwerken. Hierdoor weten deze organisaties wat er nodig is en hoe de hulp het beste geleverd kan worden, legt een woordvoerster uit. Daarnaast vindt er ook overstijgend coördinatie plaats. Zo overziet de VN de noodhulp in Oekraïne, de Poolse overheid in Polen en gaat de VN-tak UNHCR over de opvang van de vluchtelingen. Tussen hen en de aangesloten hulporganisaties kan er dus overleg plaatsvinden over waar behoefte aan is.

Voedselkonvooien

De samenwerkende hulporganisaties ter plekke richten zich "op alle getroffenen van deze ramp, zoals kwetsbare mensen en ontheemde mensen in Oekraïne". Ook mensen die voor het geweld zijn gevlucht en de grens zijn overgestoken naar buurlanden als Polen, Roemenië en Moldavië krijgen hulp. Er gaan onder meer voedselkonvooien vanuit Hongarije naar Oekraïense steden om die te bevoorraden.

Giro555 verdeelt het geld volgens een verdeelsleutel. Dat gebeurt na aftrek van onder meer overheadkosten. De verdeelsleutel is voor 40 procent gebaseerd op de hoeveelheid geld die de organisaties zelf ontvangen van mensen in Nederland en voor 60 procent op de bijdrage van de organisaties aan geleverde noodhulp en hulp bij wederopbouw.

Verdeelsleutel

De verdeelsleutel wordt elk jaar opnieuw vastgesteld op basis van de cijfers van de laatste drie jaar. Hoe de verdeelsleutel er bij de actie voor Oekraïne gaat uitzien, kan de stichting nog niet zeggen, want de cijfers moeten nog worden bijgewerkt. De aangesloten hulporganisaties mogen niet meer dan 7 procent van de opbrengst besteden aan organisatiekosten. Deze 7 procent gaat onder meer naar het beoordelen en het controleren van de hulpprogramma's.

De hulporganisaties achter Giro555 zijn CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen bezoeken asielzoekerscentra tijdens open dag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

9 uur geleden
COA: ook voldoende opvangplekken asielzoekers begin komende week

TER APEL (ANP) - De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdagavond. Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden "om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen". Welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen is niet bekend.

10 uur geleden
COA verwacht dit weekeinde opvang voor alle asielzoekers

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat alle asielzoekers die zich melden dit weekeinde onderdak krijgen. Meerdere gemeenten hebben volgens het COA gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.

14 uur geleden
Waarschuwing voor pinda's in kalfsvleeskroket van Aldi

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een pinda-allergie moeten oppassen als ze onlangs kalfsvleeskroketten bij de Aldi hebben gekocht. Door een productiefout zijn er mogelijk kipsatékroketten in de verpakking terechtgekomen en bevatten ze pindapasta. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

14 uur geleden
Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

15 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Ruim 3000 mensen hebben zaterdagmiddag in Heerlen gedemonstreerd voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze liepen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

15 uur geleden
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de afgelopen dagen: vrijdag werden ruim tweehonderd demonstranten opgepakt, de twee dagen daarvoor waren dat er rond de honderd.

17 uur geleden