Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Giro555: na aardbeving Syrië velen nog afhankelijk van noodhulp

Giro555: na aardbeving Syrië velen nog afhankelijk van noodhulp

DEN HAAG (ANP) - Bijna twee maanden na de zware aardbeving in Turkije en Syrië zijn veel mensen nog afhankelijk van noodhulp. Heel schrijnend, zegt Michiel Servaes, actievoorzitter van Giro555. Hij bezoekt in Syrië slachtoffers en hulpprojecten.

In het gebied rond Aleppo ziet hij kinderen met grauwe gezichtjes, mensen met huidaandoeningen. "Huizen die er nog stonden, waren vaak al beschadigd door de oorlog en toen kwam de aardbeving. Mensen die nu niets meer hebben worden opgevangen in schoolgebouwen en moskeeën. In een klaslokaal zitten vijf tot tien gezinnen op kleedjes en dekens. Ze krijgen eten. Er zijn een paar toiletten en soms wat douches."

Hij maakt zich zorgen over de algemene hygiëne, maar de grootste opgave is volgens Servaes zorgen dat er voldoende schoon water is en dat mensen te eten hebben. Kleine bakkerijen worden bijvoorbeeld ondersteund zodat die goedkoop brood kunnen verstrekken.

Slachtoffers

Door de beving zijn meer dan 50.000 mensen om het leven gekomen. Gebouwen zijn verwoest of onbewoonbaar. Zo’n 180.000 mensen worden opgevangen in scholen, moskeeën en kerken, schatten de hulporganisaties achter Giro555 die op verschillende manieren actief zijn in dit deel van Syrië.

Oxfam zorgt voor schoon water in Aleppo en omgeving, het Rode Kruis deelt drinkwater en hygiënekits uit en helpt de watervoorzieningen te herstellen. UNICEF begon een vaccinatiecampagne tegen cholera en biedt getroffenen hulp bij het verwerken van de gebeurtenissen.

Na de verwoestende aardbeving in delen van Turkije en Syrië is via Giro555 ruim 108 miljoen euro opgehaald om slachtoffers te helpen. "Dat is een fantastisch bedrag. Het is een van de grootste acties die we ooit hadden. Wij kunnen heel veel mensen helpen", stelt Servaes. Dat gebeurt door mensen onderdak, medische zorg, eten en kleding te bieden.

Meer uit Binnenland

Open jeugdhulp heeft moeite met jongere met complexe problemen

UTRECHT (ANP) - Jongeren met complexe problemen kunnen heel moeilijk de goede hulp krijgen in de open jeugdhulp. Dit zou de lichtste vorm van zorg moeten zijn, maar de instanties beperken de vrijheid van de jongeren omdat het ze niet lukt goede zorg te geven. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich zorgen.

13 minuten geleden
OM noemt eigen handelen in Ter Apel 2022 'ingrijpend'

GRONINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie erkent niet juist gehandeld te hebben tijdens de crisissituatie in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Burgers die hulp boden werden gewaarschuwd voor strafrechtelijke vervolging en aan asielzoekers geboden tenten werden in beslag genomen. Dat was "ingrijpend, zeker voor de vluchtelingen die zich op het voorterrein van het azc bevonden", aldus hoofdofficier van justitie Diederik Greive.

18 minuten geleden
Advocaat wil alleen tbs voor Almelose kruisboogschutter

ARNHEM (ANP) - Kenzo K. (31) moet ook in hoger beroep volledig ontoerekeningsvatbaar worden verklaard voor het doodsteken van twee vrouwen en het schieten met een kruisboog vanaf zijn balkon. Hiervoor pleitte zijn advocaat Janbart Kalk donderdag bij het hof in Arnhem op de vierde en laatste zittingsdag van de Almelose kruisboogzaak.

32 minuten geleden
Gasgeneratoren moeten overvol stroomnet helpen ontlasten

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerders nemen extra maatregelen om het overvolle stroomnet in de Flevopolder, Gelderland en Utrecht te ontlasten. Op plekken waar op piekmomenten de vraag naar elektriciteit de capaciteit van het net te boven gaat, worden tijdelijk ook gasgeneratoren ingezet, meldt demissionair klimaat- en energieminister Rob Jetten aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Lading cocaïne ontdekt in container met rum van Trinidad

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 267 kilo cocaïne ontdekt in een container met een lading rum. De drugs waren verdeeld over vijftien sporttassen. Ze werden ontdekt tijdens een controle. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de cocaïne een straatwaarde van ruim 20 miljoen euro.

1 uur geleden
Hoogbejaarde ontkent doodsteken 84-jarige echtgenote

AMSTERDAM (ANP) - De 90-jarige Jan van B., verdacht van het doodsteken van zijn 84-jarige vrouw, heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam ontkend dat hij bij haar dood is betrokken. Volgens Van B. heeft de vrouw zichzelf van het leven beroofd.

1 uur geleden
Hoogste aantal asielzoekers in Ter Apel, dwangsom op 750.000 euro

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2355 asielzoekers de nacht doorgebracht. Dat is het hoogste aantal sinds de rechter het azc in januari een maximaal aantal slapers oplegde van 2000.

1 uur geleden