Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gillis naar rechter, nieuwe dwangsom op stapel van Peel en Maas

Gillis naar rechter, nieuwe dwangsom op stapel van Peel en Maas

PEEL EN MAAS (ANP) - Peter Gillis’ Oostappen Vakantiepark De Berckt in het Limburgse dorp Baarlo is in beroep gegaan bij de rechtbank tegen een opgelegde dwangsom van 1 miljoen euro. Dat heeft de gemeente Peel en Maas woensdag laten weten. De dwangsom werd door de gemeente opgelegd omdat in het vakantiepark illegaal arbeidsmigranten zijn gehuisvest.

Omdat die er ondanks de verschuldigde dwangsom nog steeds zitten, heeft de gemeente een nieuwe last onder dwangsom opgelegd. "Het bedrag van deze nieuwe last is verhoogd, omdat de vorige last klaarblijkelijk onvoldoende financiële prikkel bood aan de overtreder om de overtreding te beëindigen", aldus een woordvoerder van de gemeente woensdag. Bij elke geconstateerde overtreding wordt een dwangsom van 300.000 euro opgelegd, met een maximum van 1,2 miljoen. Tegen deze nieuwe dwangsom is door Gillis weer bezwaar ingediend bij de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie van Peel en Maas. Wanneer dit bezwaar wordt behandeld, is nog niet bekend.

Hetzelfde geldt voor het beroep tegen de eerdere dwangsom van 1 miljoen euro voor de rechtbank. Wanneer de bestuursrechter zich hierover buigt, is nog niet bekend.

Sanctie

Een last onder dwangsom is een sanctie gericht op het beëindigen van een overtreding. Voldoet de overtreder niet aan de voorwaarden van de last onder dwangsom, dan wordt het bedrag verbeurd verklaard en moet de overtreder dit bedrag betalen.

Een dwangsom is daarom iets anders dan een boete. De boete is als straf voor een overtreding bedoeld. Een dwangsom wordt opgelegd om een gewenste situatie te herstellen.

Gillis, bekend van het programma Massa is Kassa van SBS6, heeft het met meerdere gemeenten in Nederland aan de stok. Onlangs legde Terneuzen hem nog een dwangsom op, en Arnhem werkt aan een nieuw bestemmingsplan om huisvesting van arbeidsmigranten daar te dwarsbomen. Valkenburg weigerde eerder een vergunning voor de huisvesting van arbeidsmigranten in een vakantiepark. Verder legde de gemeente Asten Gillis een dwangsom op voor het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten in vakantiepark Prinsenmeer in Ommel. Uit eerder onderzoek door het AD eind vorig jaar bleek dat voor vijf van zijn negen vakantieparken sluiting dreigt.

Meer uit Binnenland

Fiks meer obesitas dan decennia terug

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar had 16 procent van de 20-plussers in ons land obesitas ofwel ernstig overgewicht, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als zo'n veertig jaar geleden, constateert de organisatie, die voor de zogenoemde Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor samenwerkte met gezondheidsinstituut RIVM.

49 minuten geleden
Persoon zwaargewond door schietpartij in woning Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Een persoon is zondagavond gewond geraakt door een schietincident in een woning aan de Nieuwe Maasstraat in Schiedam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden in Schiedam en Maassluis.

3 uur geleden
Partijleiders PVV, VVD, NSC en BBB in koppels naar informateur

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters praat maandag met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Ze worden in koppeltjes ontvangen, om verder te praten over de mogelijke vorming van een nieuw kabinet.

6 uur geleden
Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

6 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

8 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

10 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

10 uur geleden