Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gijzelsoftware die Travelex trof, duikt ook in Nederland op

Gijzelsoftware die Travelex trof, duikt ook in Nederland op

DEN HAAG (ANP) - De gijzelsoftware die heeft toegeslagen bij de financiële instelling Travelex, het moederbedrijf van de vroegere Grenswisselkantoren, is ook in Nederland opgedoken. Alleen al in de afgelopen weken zijn zeker twee bedrijven getroffen door de ransomware Sodinokibi, zegt cyberbeveiliger Fox-IT, maar het zijn er waarschijnlijk nog veel meer. De beide Nederlandse gedupeerden hebben het geëiste losgeld betaald. Fox-IT zegt niet om welke bedrijven het gaat.

Beveiliger Trend Micro uit Amsterdam heeft onlangs geholpen bij een Duits slachtoffer van Sodinokibi. "De aanvallers kiezen hun doelwit zorgvuldig. Soms zitten ze al dagen, weken, maanden in een netwerk. Ze bereiden de aanval solide voor voordat ze hem ten uitvoer brengen", zegt Rense Buijen, technisch directeur van Trend Micro. Directeur Frank Groenewegen bij Fox-IT bevestigt dit. "Ze zoeken uit bij welk bedrijf ze zijn binnengedrongen. Zo kijken ze hoeveel losgeld ze kunnen eisen, of het slachtoffer de moeite waard is om verder te gaan met de aanval. Vervolgens zijn ze weken bezig om verder door te dringen in de systemen."

De cybercriminelen denken alleen aan geld. Groenewegen: "Ze kijken naar kosten en baten. Ze maken voor zichzelf een selectie van de bedrijven waar ze binnen zitten. Ze werken liever twee weken aan een aanval waar ze 1,5 miljoen euro aan verdienen dan twee keer een week voor een ton."

Bedrijfsgeheimen

Nieuw aan de Sodinokibi-aanvallen is dat de cybercriminelen ook zoeken naar bedrijfsgeheimen of naar persoonlijke gegevens van klanten van de gedupeerden. Als privé-informatie op straat komt te liggen, kan een bedrijf volgens Europese privacyregels een boete krijgen van 10 procent van de jaaromzet. De aanvallers verwijderen soms ook alle back-ups van de gedupeerden. Een bedrijf ligt dan helemaal plat en heeft niets om op terug te vallen. Met de rug tegen de muur is het aanlokkelijk om het losgeld te betalen.

Bij Travelex en een ander slachtoffer, het Amerikaanse IT-bedrijf Artech, claimen de aanvallers privédata te hebben gestolen. Dat is "absoluut geloofwaardig", zegt Buijen. Het is niet bekend of bij de Nederlandse gedupeerden persoonlijke informatie is geroofd.

Het is lastig om te zeggen hoeveel bedrijven daadwerkelijk zijn getroffen door Sodinokibi. Buijen: "Niet elke aanval slaagt. Soms hebben de aanvallers geen gegevens kunnen stelen en soms was het slachtoffer niet interessant genoeg om mee door te gaan." En bij sommige bedrijven ligt Sodinokibi misschien nog te wachten op het juiste moment om toe te slaan. Want dat Sodinokibi en vergelijkbare vormen van ransomware de komende tijd vaker gaan opduiken, dat staat voor zowel Buijen als Groenewegen als een paal boven water.

Meer uit Binnenland

Forse verlaging van tarieven uitzending EK op publieke schermen

HILVERSUM (ANP) - De NOS en NPO voeren een flinke verlaging door van de tarieven voor het uitzenden van het EK op publieke schermen. Het gaat om een verlaging van ruim 75 procent, meldt de NOS in een persbericht.

10 uur geleden
Nederland levert Oekraïne samen met ander land Patriot-systeem

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat samen met een ander land een Patriot-systeem leveren aan Oekraïne. Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren maakte vrijdag bekend dat het is gelukt om onderdelen te verzamelen waarmee een compleet systeem kan worden gevormd. Ze was daar al enige tijd mee bezig. Patriotsystemen zijn belangrijke wapensystemen die raketten van de vijand uit de lucht kunnen schieten.

12 uur geleden
Demonstranten bezetten klaslokalen en toiletblok UvA-gebouw

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben vrijdagmiddag een gang, twee klaslokalen en een toiletblok bezet op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. De locaties zijn in het zogeheten B-gebouw. Volgens een woordvoerder van de UvA gaat het om gemaskerde demonstranten, die leuzen schreeuwen en de deuren naar de lokalen blokkeren.

12 uur geleden
Bestuur Zuidoost: vaardig iemand anders af dan Bosma op 1 juli

AMSTERDAM (ANP) - Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuidoost in Amsterdam ziet liever dat het parlement een andere vertegenwoordiger dan Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma stuurt naar de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli in het Oosterpark. In een verklaring noemt het bestuur de uitnodiging van Bosma om aanwezig te zijn bij de Keti Koti-herdenking "een duivels dilemma".

12 uur geleden
Voorbereidingen gaswinning bij Schiermonnikoog mogen van start

DEN HAAG (ANP) - De voorbereidingen voor gaswinning in de Noordzee bij Schiermonnikoog mogen van de rechter van start gaan. Gasbedrijf ONE-Dyas heeft vrijdag van de voorzieningenrechter toestemming gekregen een productieplatform te installeren om vanaf het einde van dit jaar gas te kunnen winnen uit de bodem.

12 uur geleden
Verdachte agent herinnert zich weinig van inzet geweld Dordrecht

ROTTERDAM (ANP) - Een 55-jarige politieman uit Rotterdam, die wordt verdacht van het verzwijgen van geweld tijdens een arrestatie in Dordrecht op sinterklaasavond in 2020, kan zich niet veel herinneren van die bewuste avond. Dat zei de man vrijdag tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak in de rechtbank van Rotterdam.

13 uur geleden
Politiebonden vinden verlofbeperking rondom NAVO-top schrijnend

DEN HAAG (ANP) - De vier politievakbonden zijn niet te spreken over de verlofbeperking voor politiemensen vanwege de NAVO-top in Den Haag volgend jaar. Omdat er voor de top zoveel politie-inzet nodig is, krijgen werknemers pas aan het einde van dit jaar te horen of ze in de periode rondom het evenement in juni verlof kunnen opnemen.

13 uur geleden