Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gijzelsoftware die Travelex trof, duikt ook in Nederland op

Gijzelsoftware die Travelex trof, duikt ook in Nederland op

DEN HAAG (ANP) - De gijzelsoftware die heeft toegeslagen bij de financiële instelling Travelex, het moederbedrijf van de vroegere Grenswisselkantoren, is ook in Nederland opgedoken. Alleen al in de afgelopen weken zijn zeker twee bedrijven getroffen door de ransomware Sodinokibi, zegt cyberbeveiliger Fox-IT, maar het zijn er waarschijnlijk nog veel meer. De beide Nederlandse gedupeerden hebben het geëiste losgeld betaald. Fox-IT zegt niet om welke bedrijven het gaat.

Beveiliger Trend Micro uit Amsterdam heeft onlangs geholpen bij een Duits slachtoffer van Sodinokibi. "De aanvallers kiezen hun doelwit zorgvuldig. Soms zitten ze al dagen, weken, maanden in een netwerk. Ze bereiden de aanval solide voor voordat ze hem ten uitvoer brengen", zegt Rense Buijen, technisch directeur van Trend Micro. Directeur Frank Groenewegen bij Fox-IT bevestigt dit. "Ze zoeken uit bij welk bedrijf ze zijn binnengedrongen. Zo kijken ze hoeveel losgeld ze kunnen eisen, of het slachtoffer de moeite waard is om verder te gaan met de aanval. Vervolgens zijn ze weken bezig om verder door te dringen in de systemen."

De cybercriminelen denken alleen aan geld. Groenewegen: "Ze kijken naar kosten en baten. Ze maken voor zichzelf een selectie van de bedrijven waar ze binnen zitten. Ze werken liever twee weken aan een aanval waar ze 1,5 miljoen euro aan verdienen dan twee keer een week voor een ton."

Bedrijfsgeheimen

Nieuw aan de Sodinokibi-aanvallen is dat de cybercriminelen ook zoeken naar bedrijfsgeheimen of naar persoonlijke gegevens van klanten van de gedupeerden. Als privé-informatie op straat komt te liggen, kan een bedrijf volgens Europese privacyregels een boete krijgen van 10 procent van de jaaromzet. De aanvallers verwijderen soms ook alle back-ups van de gedupeerden. Een bedrijf ligt dan helemaal plat en heeft niets om op terug te vallen. Met de rug tegen de muur is het aanlokkelijk om het losgeld te betalen.

Bij Travelex en een ander slachtoffer, het Amerikaanse IT-bedrijf Artech, claimen de aanvallers privédata te hebben gestolen. Dat is "absoluut geloofwaardig", zegt Buijen. Het is niet bekend of bij de Nederlandse gedupeerden persoonlijke informatie is geroofd.

Het is lastig om te zeggen hoeveel bedrijven daadwerkelijk zijn getroffen door Sodinokibi. Buijen: "Niet elke aanval slaagt. Soms hebben de aanvallers geen gegevens kunnen stelen en soms was het slachtoffer niet interessant genoeg om mee door te gaan." En bij sommige bedrijven ligt Sodinokibi misschien nog te wachten op het juiste moment om toe te slaan. Want dat Sodinokibi en vergelijkbare vormen van ransomware de komende tijd vaker gaan opduiken, dat staat voor zowel Buijen als Groenewegen als een paal boven water.

Meer uit Binnenland

OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

45 minuten geleden
Winkeliersorganisatie: houd deuren dicht tijdens warme dagen

ZEIST (ANP) - Winkeliersorganisatie INretail roept ondernemers op de deuren gesloten te houden tijdens warme dagen. Volgens de vereniging doen steeds meer winkels dit al, maar is een herhaalde oproep gepast vanwege het zomerse weer dat op komst is.

1 uur geleden
Twee medewerkers Schiphol opgepakt voor smokkel coke Zuid-Amerika

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.

1 uur geleden
Tweede verdachte (33) opgepakt voor explosie Rockanje

HELLEVOETSLUIS (ANP) - De politie heeft een tweede verdachte opgepakt voor een explosie in Rockanje in de nacht van 29 op 30 april. De man van 33 jaar uit Hellevoetsluis is woensdag aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid. Dinsdag is een 53-jarige man uit Hellevoetsluis opgepakt omdat hij mogelijk betrokken is bij de explosie. Meer aanhoudingen worden volgens de politie niet uitgesloten.

2 uur geleden
Landal waarschuwt voor mogelijk lek gegevens 12.000 klanten

ZWOLLE (ANP) - Gegevens van ongeveer 12.000 mensen die onlangs hebben geboekt bij vakantieparken van Landal GreenParks zijn mogelijk in verkeerde handen gekomen. Het bedrijf is slachtoffer geworden van een hack bij software van MOVEit voor het versturen van bestanden. Daardoor konden cybercriminelen toegang krijgen tot namen en contactgegevens van gasten.

2 uur geleden
A16 vanuit België naar Breda nog uren dicht na ongeluk

BREDA (ANP) - De A16 vanuit België naar Breda is donderdag bij Hazeldonk nog zeker tot 22.00 uur dicht nadat op de weg een vrachtwagen in brand had gestaan, meldt de ANWB. Eerder was ook de andere rijrichting afgesloten, deze is inmiddels weer open.

2 uur geleden
Natuurbrand op Leusderhei hindert verkeer op A28

UTRECHT (ANP) - Op de Leusderheide tussen Soesterberg en Oud-Leusden is donderdagmiddag een natuurbrand uitgebroken. De brandweer had het vuur na een uur blussen onder controle, meldt de veiligheidsregio Utrecht (VRU).

3 uur geleden