Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gijzelnemer Ede is een 28-jarige inwoner van die Gelderse plaats

Gijzelnemer Ede is een 28-jarige inwoner van die Gelderse plaats

EDE (ANP) - De verdachte die is opgepakt voor de gijzeling in een café in Ede is een 28-jarige inwoner van deze Gelderse plaats. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Al eerder werd duidelijk dat de vermoedelijke gijzelnemer vorig jaar is veroordeeld voor bedreiging. Over de motieven van de gijzelnemer is nog niets bekendgemaakt. Wel meldde de politie eerder al niet van een terroristische daad uit te gaan.

De eerste melding over de gijzeling in café Petticoat in Ede kwam zaterdagmorgen rond 05.15 uur binnen. Vier mensen werden gegijzeld, allen werknemers van de horecagelegenheid in het centrum van Ede. De politie en andere hulpdiensten kwamen massaal in actie en zetten het gebied ruim af. De inwoners van 150 omliggende woningen moesten hun huizen verlaten.

De verdachte toonde messen aan de gijzelaars en zei explosieven bij zich te hebben in een tas. Onderhandelaars werden ingezet en rond 11.15 uur werden drie van de vier gijzelaars vrijgelaten. Net na 12.30 uur kwam de vierde gegijzelde naar buiten. Enkele minuten later volgde de verdachte. Die werkte rustig mee en kon worden aangehouden en overgebracht naar een politiebureau, meldt de politie.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de tas en het pand onderzocht, maar vond geen explosieven. Rond 14.00 uur werden bijna alle afzettingen opgeheven en konden de meeste mensen weer terugkeren naar hun woningen. De politie doet nog steeds onderzoek in het pand.

Meer uit Binnenland

Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

53 minuten geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

1 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

2 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

2 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

2 uur geleden
Blauwtongvirus op meer dan 500 plekken

DEN HAAG (ANP) - Het blauwtongvirus is inmiddels op meer dan vijfhonderd plekken in Nederland opgedoken. De teller staat maandag op 503 gevallen, tegen 94 vorige week maandag. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laten weten.

2 uur geleden
Beeld van Atlas van Paleis op de Dam in Amsterdam gehesen

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn maandag de hijswerkzaamheden begonnen om het beeld Atlas van het dak van het Koninklijk Paleis op de Dam te halen. De bronzen Atlas wordt van het dak gehaald voor groot onderhoud. Het zeven meter hoge beeld gaat in delen van het dak af, maandag wordt begonnen met de bol.

2 uur geleden