Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Giërmo B. ontkent betrokkenheid moord op advocaat Wiersum

Giërmo B. ontkent betrokkenheid moord op advocaat Wiersum

AMSTERDAM (ANP) - Giërmo B. ontkent dat hij betrokken is bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Wel erkent hij meerdere malen in de vluchtauto - een Opel Combo - te hebben gezeten, maar niet ten tijde van de moord.

Volgens zijn advocaat Tjalling van der Goot kan B. niet de schutter zijn, omdat getuigen een signalement van de schutter hebben gegeven dat niet overeenkomt met dat van verdachte B. De schutter zou een tenger en niet heel lang postuur hebben en er jong uitzien. De 36-jarige B. is vrij gespierd.

In een reactie zei B. het "verschrikkelijk" te vinden voor de vrouw en kinderen van Wiersum. "Ik ben zelf ook vader." Verder gaf hij aan "niet zo veel te vertellen te hebben".

Vrijlatingsverzoek

Van der Goot vindt dat de rechtbank het voorarrest van B. moet opheffen, omdat de aanwijzingen voor diens betrokkenheid bij de moord niet sterk genoeg zijn. Justitie baseert zich op "aannames, vermoedens, invullingen en gissingen", meent de raadsman. De rechtbank beslist woensdag later op het vrijlatingsverzoek van Van der Goot. Het Openbaar Ministerie vindt dat er volop redenen zijn om B. in de cel te houden.

Voor de moord zit nog een andere verdachte vast, een neef van de vorige maand gearresteerde Ridouan Taghi. Taghi zou de opdracht voor de moord op de advocaat hebben gegeven. Wiersum was advocaat van kroongetuige Nabil B. in het grote liquidatieproces Marengo waarin Taghi hoofdverdachte is.

Meer uit Binnenland

COA: vrijdag genoeg opvangplekken, naar verwachting zaterdag ook

TER APEL (ANP) - Alle asielzoekers die zich vrijdag in Ter Apel melden, kunnen worden opgevangen. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Vrijdag worden in totaal ruim 1900 mensen opgevangen in Ter Apel. Het COA zei eerder op de dag al te verwachten hen allemaal "een bed en onderdak" te kunnen geven. De woordvoerder zegt dat de verwachting is dat er zaterdag ook genoeg plekken zijn.

1 uur geleden
ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

5 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

6 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

7 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

7 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

7 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

8 uur geleden