Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gideon van Meijeren verlaat Haagse raad na verhuizing

Gideon van Meijeren verlaat Haagse raad na verhuizing

DEN HAAG (ANP) - Gideon van Meijeren vertrekt uit de gemeenteraad van Den Haag, waar hij het enige raadslid van Forum voor Democratie was. Hij geeft zijn raadszetel op omdat hij naar een andere gemeente verhuist, laat de partij dinsdag weten. Gemeenteraadsleden moeten in de gemeente wonen waar ze in de raad zitten.

De Haagse raadszetel wordt overgenomen door fractievertegenwoordiger Massimo Etalle. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 was hij nummer twee op de kandidatenlijst van de partij, achter Van Meijeren.

Van Meijeren is ook lid van de Tweede Kamer. Vorige maand werd hij voor zeven dagen geschorst als Kamerlid, net als de twee andere fractieleden. Ze hadden geen nevenfuncties geregistreerd. Het gaat om het niet opgeven van opbrengsten uit de verkoop van maaltijdboxen. Van Meijeren kreeg nog een extra berisping, omdat hij zijn werk als lid van de gemeenteraad van Den Haag en van de Provinciale Staten van Zuid-Holland niet heeft opgegeven. Van Meijeren zat van 2019 tot 2023 in de Staten. Hij was eerder al eens berispt door de Tweede Kamer omdat hij geen neveninkomsten had opgegeven.

Opruiing

Het Openbaar Ministerie vervolgt Van Meijeren voor opruiing. Tijdens een boerenprotest in het Gelderse Tuil in 2022 zei het Kamerlid "dat het toelaatbaar is zich gewelddadig te verzetten tegen de overheid, mocht die overgaan tot onteigening van boeren". De speech is ook op internet geplaatst. In een interview op YouTube later dat jaar zei hij te hopen "op een revolutionaire beweging die zich heel duidelijk onderscheidt van een protestbeweging en die bij wijze van spreken zou optrekken naar het parlement".

De lokale krant Den Haag Centraal had vorig jaar berekend dat Forum voor Democratie het minst aanwezig was bij de commissievergaderingen van de Haagse raad. Raadslid van Meijeren en de drie fractievertegenwoordigers, onder wie Etalle, woonden ongeveer de helft van de vergaderingen bij. De andere partijen met één raadslid waren aanwezig bij 80 tot 90 procent van de bijeenkomsten.

Vergoedingen

Van Meijeren krijgt als raadslid een vergoeding van 2832,19 euro per maand, een onkostenvergoeding van 215,51 euro per maand, een reiskostenvergoeding, een toelage van 73,34 euro per maand als voorzitter van een eenmansfractie, en een tegemoetkoming in de ziektekostenverzekering van 112,20 per jaar.

Dat komt bovenop het salaris voor zijn werk als lid van de Tweede Kamer. Die zogenoemde schadeloosstelling bedraagt 9293,93 euro per maand.

Meer uit Politiek

Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

1 uur geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

7 uur geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

9 uur geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

1 dag geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

1 dag geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

1 dag geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

1 dag geleden