Gibraltar na 180 jaar weer erkend als stad
GIBRALTAR (ANP) - Een poging van Gibraltar om officieel erkend te worden als stad, heeft geleid tot een opvallende uitkomst. Onderzoekers ontdekten dat het Britse overzeese gebied in Zuid-Europa al 180 jaar een stadsstatus heeft, bericht de BBC.
Het aan Spanje grenzende Gibraltar is al honderden jaren Brits gebied. Het schiereiland probeerde dit jaar een stadsstatus te krijgen, maar die aanvraag bleek na archiefonderzoek overbodig. Koningin Victoria verleende het gebied al in 1842 de status van stad. Dat was niet goed geregistreerd en daardoor stond Gibraltar ook niet op de officiële stedenlijst, erkent de Britse regering nu.
Er zijn geen duidelijke voorwaarden waar een Britse plaats aan moet voldoen om officieel erkend te worden als stad. Steden worden vaak gezien als plaatsen met een grote bevolking, universiteit of een kathedraal. Het verwerven van zo'n stadsstatus levert lokale overheden ook weinig concrete voordelen op, maar het is vaak wel een bron van trots voor inwoners.
Stadsrechten
De kleinste stad in het Verenigd Koninkrijk is St David’s in Wales, schrijft de krant The Guardian. Daar wonen ruim 1800 mensen. Gibraltar telt tienduizenden inwoners. Afzwaaiend premier Boris Johnson noemt het "uitstekend" dat het gebied weer wordt erkend als stad. Dat kan volgens hem worden gezien als eerbetoon aan de "rijke geschiedenis" van Gibraltar.
In Nederland konden grote plaatsen in de Middeleeuwen ook stadsrechten krijgen. Daarmee gaf de heerser ze in feite wat meer zelfstandigheid. Inwoners mochten zelf hun bestuurders kiezen en die besturen mochten belasting en tol heffen. Ook mochten steden hun eigen munten slaan, markten houden en beschermingsmuren bouwen. Stavoren was in 1061 de eerste plaats in Nederland met stadsrechten. Het verlenen van stadsrechten eindigde rond 1500. Begin 19e eeuw was er even een opleving, toen plaatsen als Den Haag, Assen, Tilburg en Zaandam stadsrechten kregen, maar toen was dit meer een eretitel waar geen rechten aan konden worden ontleend. Het Gelderse Staverden, waar enkele tientallen mensen wonen, is de kleinste stad van Nederland. Almere is de grootste plaats zonder stadsrechten.
Meer uit Buitenland
TEHERAN (ANP/DPA) - Iran heeft een vermeende aanval op Libanon met ontploffende piepers veroordeeld. De minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi legt de schuld bij Israël en noemt het een "terroristische daad".
6 uur geledenTBILISI (ANP/AFP) - De Georgische premier Irakli Kobakhidze heeft gedreigd om de relatie met de Verenigde Staten te "herzien". Washington kondigde maandag nieuwe sancties aan tegen Georgië en volgens Kobakhidze moet dat niet nog een keer gebeuren.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft gebeld met haar Republikeinse rivaal Donald Trump over de mogelijke moordpoging bij zijn golfbaan. Ze heeft Trump volgens het Witte Huis verteld dat ze "dankbaar" is dat hij veilig is.
7 uur geledenBEIROET (ANP/RTR) - De Libanese minister van Informatie heeft Israël beschuldigd achter de explosies van piepers in het hele land te zitten. Hij spreekt van "Israëlische agressie" bij de ontploffingen, die zeker acht mensen het leven hebben gekost. Ook Hezbollah legt de schuld bij Israël en zweert terug te slaan. Israël heeft nog niet gereageerd.
10 uur geledenBEIROET (ANP/RTR) - In heel Libanon zijn 2750 mensen gewond geraakt door de ontploffingen van piepers, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Acht mensen zijn gedood door de explosies. Het is nog niet duidelijk waarom de piepers vrijwel gelijktijdig zijn ontploft en de militante groep Hezbollah doet onderzoek.
10 uur geledenTBILISI (ANP/RTR/AFP) - Het parlement van Georgië heeft dinsdag de derde en laatste versie goedgekeurd van een wet rond "familiewaarden en de bescherming van minderjarigen". Volgens de Europese Unie en de plaatselijke lhbti-gemeenschap beperkt het wetsvoorstel lhbti-rechten. De stemming werd geboycot door de oppositie.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP/DPA) - De autoritaire regering van Venezuela heeft sinds de omstreden presidentsverkiezing ongekende onderdrukking van opposanten en critici doorgevoerd. In een dinsdag gepubliceerd rapport stellen de Verenigde Naties dat het Zuid-Amerikaanse land in een van de ergste mensenrechtencrises van de recente geschiedenis is gestort.
14 uur geleden