Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gibraltar na 180 jaar weer erkend als stad

Gibraltar na 180 jaar weer erkend als stad

GIBRALTAR (ANP) - Een poging van Gibraltar om officieel erkend te worden als stad, heeft geleid tot een opvallende uitkomst. Onderzoekers ontdekten dat het Britse overzeese gebied in Zuid-Europa al 180 jaar een stadsstatus heeft, bericht de BBC.

Het aan Spanje grenzende Gibraltar is al honderden jaren Brits gebied. Het schiereiland probeerde dit jaar een stadsstatus te krijgen, maar die aanvraag bleek na archiefonderzoek overbodig. Koningin Victoria verleende het gebied al in 1842 de status van stad. Dat was niet goed geregistreerd en daardoor stond Gibraltar ook niet op de officiële stedenlijst, erkent de Britse regering nu.

Er zijn geen duidelijke voorwaarden waar een Britse plaats aan moet voldoen om officieel erkend te worden als stad. Steden worden vaak gezien als plaatsen met een grote bevolking, universiteit of een kathedraal. Het verwerven van zo'n stadsstatus levert lokale overheden ook weinig concrete voordelen op, maar het is vaak wel een bron van trots voor inwoners.

Stadsrechten

De kleinste stad in het Verenigd Koninkrijk is St David’s in Wales, schrijft de krant The Guardian. Daar wonen ruim 1800 mensen. Gibraltar telt tienduizenden inwoners. Afzwaaiend premier Boris Johnson noemt het "uitstekend" dat het gebied weer wordt erkend als stad. Dat kan volgens hem worden gezien als eerbetoon aan de "rijke geschiedenis" van Gibraltar.

In Nederland konden grote plaatsen in de Middeleeuwen ook stadsrechten krijgen. Daarmee gaf de heerser ze in feite wat meer zelfstandigheid. Inwoners mochten zelf hun bestuurders kiezen en die besturen mochten belasting en tol heffen. Ook mochten steden hun eigen munten slaan, markten houden en beschermingsmuren bouwen. Stavoren was in 1061 de eerste plaats in Nederland met stadsrechten. Het verlenen van stadsrechten eindigde rond 1500. Begin 19e eeuw was er even een opleving, toen plaatsen als Den Haag, Assen, Tilburg en Zaandam stadsrechten kregen, maar toen was dit meer een eretitel waar geen rechten aan konden worden ontleend. Het Gelderse Staverden, waar enkele tientallen mensen wonen, is de kleinste stad van Nederland. Almere is de grootste plaats zonder stadsrechten.

Meer uit Buitenland

Rusland viert overwinning in WOII met militaire parade in Moskou

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland viert dat tachtig jaar geleden nazi-Duitsland werd verslagen in de Tweede Wereldoorlog. Net als voorgaande jaren vindt de grootste militaire parade plaats in Moskou. Die optocht is inmiddels bezig in het bijzijn van president Vladimir Poetin en buitenlandse leiders.

58 minuten geleden
Oekraïne ontmantelt spionnennetwerk van Hongaarse staat

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense veiligheidsdienst zegt een spionnennetwerk te hebben ontmanteld dat werd aangestuurd door de Hongaarse staat, een lidstaat van de Europese Unie. De geheim agenten zouden in het zuidwesten van het land informatie hebben verzameld over de Oekraïense defensie.

1 uur geleden
Slachtoffers seksueel misbruik 'bezorgd' na benoeming paus Leo

ROME (ANP) - SNAP, een organisatie voor slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk, heeft "bezorgd" gereageerd op de benoeming van Robert Prevost als paus. Volgens de organisatie heeft Prevost, die nu de naam Leo XIV heeft aangenomen, te slap opgetreden tegen misbruik.

1 uur geleden
Zelensky: bestand van dertig dagen teken van wil tot vrede

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag gezegd dat hij de Amerikaanse president Donald Trump in een telefoongesprek had verteld dat een staakt-het-vuren van dertig dagen een "echte indicator" zou zijn voor een beweging in de richting van vrede met Rusland. Zelensky zei ook dat Kyiv bereid was dit bestand onmiddellijk in te voeren.

6 uur geleden
President Ecuador: hulp van Israël in strijd tegen drugskartels

QUITO (ANP/AFP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft donderdag verteld dat hij hulp had gezocht bij Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om de drugskartels te bestrijden die het Zuid-Amerikaanse land terroriseren.

6 uur geleden
Leger VS begint in juni met ontslaan transgender militairen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft interne instructies aan het Pentagon gegeven om uiterlijk 6 juni te beginnen met het ontslaan van transgender militairen die niet zelf besluiten te vertrekken. Dat blijkt uit een memo dat persbureau Reuters heeft ingezien.

11 uur geleden
Russische versterkingen aan grens Europa baren Schoof zorgen

OSLO (ANP) - Rusland is zorgelijk druk met militaire voorbereidingen aan de Europese oostgrens, zegt premier Dick Schoof. Het land legt infrastructuur aan waarmee het militairen zou kunnen aanvoeren. En de oostelijke NAVO-landen hebben last van allerlei Russische prikacties.

11 uur geleden