
Gibraltar na 180 jaar weer erkend als stad
GIBRALTAR (ANP) - Een poging van Gibraltar om officieel erkend te worden als stad, heeft geleid tot een opvallende uitkomst. Onderzoekers ontdekten dat het Britse overzeese gebied in Zuid-Europa al 180 jaar een stadsstatus heeft, bericht de BBC.
Het aan Spanje grenzende Gibraltar is al honderden jaren Brits gebied. Het schiereiland probeerde dit jaar een stadsstatus te krijgen, maar die aanvraag bleek na archiefonderzoek overbodig. Koningin Victoria verleende het gebied al in 1842 de status van stad. Dat was niet goed geregistreerd en daardoor stond Gibraltar ook niet op de officiële stedenlijst, erkent de Britse regering nu.
Er zijn geen duidelijke voorwaarden waar een Britse plaats aan moet voldoen om officieel erkend te worden als stad. Steden worden vaak gezien als plaatsen met een grote bevolking, universiteit of een kathedraal. Het verwerven van zo'n stadsstatus levert lokale overheden ook weinig concrete voordelen op, maar het is vaak wel een bron van trots voor inwoners.
Stadsrechten
De kleinste stad in het Verenigd Koninkrijk is St David’s in Wales, schrijft de krant The Guardian. Daar wonen ruim 1800 mensen. Gibraltar telt tienduizenden inwoners. Afzwaaiend premier Boris Johnson noemt het "uitstekend" dat het gebied weer wordt erkend als stad. Dat kan volgens hem worden gezien als eerbetoon aan de "rijke geschiedenis" van Gibraltar.
In Nederland konden grote plaatsen in de Middeleeuwen ook stadsrechten krijgen. Daarmee gaf de heerser ze in feite wat meer zelfstandigheid. Inwoners mochten zelf hun bestuurders kiezen en die besturen mochten belasting en tol heffen. Ook mochten steden hun eigen munten slaan, markten houden en beschermingsmuren bouwen. Stavoren was in 1061 de eerste plaats in Nederland met stadsrechten. Het verlenen van stadsrechten eindigde rond 1500. Begin 19e eeuw was er even een opleving, toen plaatsen als Den Haag, Assen, Tilburg en Zaandam stadsrechten kregen, maar toen was dit meer een eretitel waar geen rechten aan konden worden ontleend. Het Gelderse Staverden, waar enkele tientallen mensen wonen, is de kleinste stad van Nederland. Almere is de grootste plaats zonder stadsrechten.
Meer uit Buitenland
AUSTIN (ANP/RTR) - In de Amerikaanse staat Texas is het dodental door overstromingen opgelopen tot 78. In de regio Kerr County kwamen 68 mensen om het leven, onder wie 28 kinderen, zei politiekorpschef Larry Leitha zondag. Elders in de staat vielen tien doden, liet gouverneur Greg Abbott eerder weten. Hij specificeerde niet om hoeveel kinderen het ging. Er worden nog 41 mensen vermist.
37 minuten geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger heeft evacuatiewaarschuwingen afgegeven voor mensen in drie Jemenitische havens. Het leger zegt dat het deze gebieden zal aanvallen vanwege militaire activiteiten die daar plaatsvinden.
6 uur geledenBEIROET (ANP) - Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op gebieden in Libanon. Dat melden Libanese media op basis van ooggetuigen en online circulerende beelden. Het Israëlische leger (IDF) heeft de aanvallen bevestigd op X.
6 uur geledenHOUSTON (ANP/RTR) - Het dodental door de overstromingen in het midden van de Amerikaanse staat Texas is opgelopen tot zeker 67, onder wie 21 kinderen. Veruit de meeste slachtoffers vielen in de regio Kerr County, waar onder meer een zomerkamp voor meisjes werd weggevaagd door een vloedgolf.
10 uur geledenAURILLAC (ANP) - Een zwerm bijen heeft mensen aangevallen in de Franse plaats Aurillac, in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Vierentwintig mensen werden gestoken en drie van hen verkeren in kritieke toestand. Dat melden Franse media waaronder de krant La Dépêche.
12 uur geledenHOUSTON (ANP) - Van vijf meisjes in een zomerkamp in de Amerikaanse staat Texas dat door een vloedgolf werd getroffen, is inmiddels de dood bevestigd. Nog steeds worden kampeerders vermist na de overstroming van Camp Mystic, een christelijk vakantiekamp voor meisjes in Hunt in Kerr County. Volgens NBC gaat het om elf meisjes en een begeleider.
13 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De drie plekken in de Seine in Parijs waar zaterdag voor het eerst in ruim een eeuw gezwommen mocht worden, zijn een dag later weer tijdelijk gesloten. Net als in de decennia ervoor was het water te vervuild.
15 uur geleden