
Gibraltar na 180 jaar weer erkend als stad
GIBRALTAR (ANP) - Een poging van Gibraltar om officieel erkend te worden als stad, heeft geleid tot een opvallende uitkomst. Onderzoekers ontdekten dat het Britse overzeese gebied in Zuid-Europa al 180 jaar een stadsstatus heeft, bericht de BBC.
Het aan Spanje grenzende Gibraltar is al honderden jaren Brits gebied. Het schiereiland probeerde dit jaar een stadsstatus te krijgen, maar die aanvraag bleek na archiefonderzoek overbodig. Koningin Victoria verleende het gebied al in 1842 de status van stad. Dat was niet goed geregistreerd en daardoor stond Gibraltar ook niet op de officiële stedenlijst, erkent de Britse regering nu.
Er zijn geen duidelijke voorwaarden waar een Britse plaats aan moet voldoen om officieel erkend te worden als stad. Steden worden vaak gezien als plaatsen met een grote bevolking, universiteit of een kathedraal. Het verwerven van zo'n stadsstatus levert lokale overheden ook weinig concrete voordelen op, maar het is vaak wel een bron van trots voor inwoners.
Stadsrechten
De kleinste stad in het Verenigd Koninkrijk is St David’s in Wales, schrijft de krant The Guardian. Daar wonen ruim 1800 mensen. Gibraltar telt tienduizenden inwoners. Afzwaaiend premier Boris Johnson noemt het "uitstekend" dat het gebied weer wordt erkend als stad. Dat kan volgens hem worden gezien als eerbetoon aan de "rijke geschiedenis" van Gibraltar.
In Nederland konden grote plaatsen in de Middeleeuwen ook stadsrechten krijgen. Daarmee gaf de heerser ze in feite wat meer zelfstandigheid. Inwoners mochten zelf hun bestuurders kiezen en die besturen mochten belasting en tol heffen. Ook mochten steden hun eigen munten slaan, markten houden en beschermingsmuren bouwen. Stavoren was in 1061 de eerste plaats in Nederland met stadsrechten. Het verlenen van stadsrechten eindigde rond 1500. Begin 19e eeuw was er even een opleving, toen plaatsen als Den Haag, Assen, Tilburg en Zaandam stadsrechten kregen, maar toen was dit meer een eretitel waar geen rechten aan konden worden ontleend. Het Gelderse Staverden, waar enkele tientallen mensen wonen, is de kleinste stad van Nederland. Almere is de grootste plaats zonder stadsrechten.
Meer uit Buitenland
PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een Franse rechtbank heeft zes tieners veroordeeld voor hun betrokkenheid in 2020 bij de spraakmakende radicaalislamitische aanslag op de Franse leraar Samuel Paty. De 47-jarige docent werd onthoofd door een Russische moslim die door de politie werd doodgeschoten. De ex-leerlingen kregen celstraffen opgelegd, uiteenlopend van zes maanden (uitgevoerd met elektronische enkelband) tot veertien maanden voorwaardelijk, melden Franse media.
5 minuten geledenDUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.
4 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.
5 uur geledenGENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.
5 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft een drietal wetten aangenomen die nodig zijn om toetredingsgesprekken met de Europese Unie op gang te brengen. Een van de wetten ziet toe op de rechten van minderheden in Oekraïne.
6 uur geleden