Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ghislaine Maxwell krijgt 20 jaar celstraf voor helpen Epstein

Ghislaine Maxwell krijgt 20 jaar celstraf voor helpen Epstein

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een Amerikaanse rechtbank heeft Ghislaine Maxwell dinsdag veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar voor haar hulp aan multimiljonair Jeffrey Epstein bij het misbruiken van meisjes en jonge vrouwen. Maxwell was zijn vertrouweling en ronselde de slachtoffers die Epstein misbruikte. De aanklagers hadden 30 tot 55 jaar geëist.

De 60-jarige Maxwell is vorig jaar door een jury schuldig bevonden. Ze werd tijdens het proces door de aanklagers omschreven als een "schokkend roofachtige" vrouw die aasde op jonge kwetsbare vrouwen voor Epstein. De schatrijke zakenman zou tientallen minderjarige meisjes hebben misbruikt. Hij pleegde in 2019 zelfmoord in de gevangenis toen hij in afwachting was van een misbruikzaak tegen hem.

Maxwell had tussen 1994 en 2004 een relatie met Epstein en wordt gezien als zijn rechterhand. Volgens de aanklagers was zij "de sleutel" in Epsteins plannen om zichzelf door meisjes te laten masseren, waarbij hij ze seksueel zou misbruiken. Meerdere vrouwen die tijdens het proces aan het woord kwamen zeiden als minderjarige het slachtoffer te zijn geweest van het duo. Volgens drie van hen heeft Maxwell meegedaan aan het misbruik.

Sluwe man

Maxwell noemde Epstein kort voordat het vonnis werd uitgesproken een "manipulatieve, sluwe en controlerende man" die iedereen in zijn omgeving voor de gek hield. Ze zei sorry voor de pijn die zijn slachtoffers hebben ervaren. Volgens rechter Alison Nathan leek Maxwell geen spijt te betuigen of verantwoordelijkheid op zich te nemen. "Maxwell heeft rechtstreeks en herhaaldelijk en in de loop van vele jaren deelgenomen aan een gruwelijk plan om minderjarige meisjes, sommigen zelfs nog maar 14 jaar oud, te verleiden, vervoeren en te verhandelen voor seksueel misbruik door en met Jeffrey Epstein", sprak Nathan.

Maxwells advocaten hadden gepleit voor maximaal vijf jaar cel. Zij hebben het idee dat zij gestraft wordt omdat Epstein zelf niet meer verantwoordelijk kan worden gehouden. Ze probeerden dit jaar nog om een nieuw proces te openen, omdat een van de juryleden had verzwegen zelf seksueel te zijn misbruikt. De rechter in New York oordeelde dat het proces van Maxwell eerlijk is verlopen.

Meer uit Buitenland

Reddingswerkers zoeken door naar helikopter Iraanse president

TEHERAN (ANP/RTR) - Ondanks de eerdere melding dat de neergestorte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi was gevonden, gaat de zoektocht verder. Eerder meldde de Iraanse staatstelevisie dat ten minste één passagier en één bemanningslid in contact waren geweest met reddingswerkers. Er was ook gemeld dat de helikopter was gevonden, hoewel de Iraanse Rode Halve Maan dit ontkende.

39 minuten geleden
Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

TEHERAN (ANP/RTR) - De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

2 uur geleden
Afgestudeerden tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

ATLANTA (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College. Die universiteit in Atlanta met vooral zwarte mannelijke studenten heeft onder anderen burgerrechtenactivist Martin Luther King als oud-student.

3 uur geleden
Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een "eenzame wolf" was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

5 uur geleden
Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij "een ongeval", melden staatsmedia. Het toestel zou een "harde landing" hebben gemaakt in de westelijke provincie Oost-Azerbeidzjan. De minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Vahidi bevestigde het nieuws op de staatstelevisie. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

6 uur geleden
Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

KABUL (ANP/AFP) - Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag. Deze maand zijn al honderden mensen omgekomen door verschillende overstromingen in het land.

7 uur geleden
Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

PARIJS/BERLIJN (ANP) - Frankrijk en Duitsland zijn "diep bezorgd over de situatie in Georgië", waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

7 uur geleden