Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ghana klopt bij IMF aan voor hulp bij oplossen schuldencrisis

Ghana klopt bij IMF aan voor hulp bij oplossen schuldencrisis

ACCRA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Ghana klopt bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan voor financiële steun. Het Afrikaanse land kampt met grote schulden en nu centrale banken wereldwijd de rentes aan het verhogen zijn of gaan verhogen, dreigen er financiële problemen voor de grote cacao- en goudproducent.

Eigenlijk wilde de Ghanese regering geen hulp zoeken bij het IMF. Maar de situatie werd de laatste dagen steeds nijpender. Eerder dit jaar besloten president Nana Akufo-Addo en zijn ministers al om hun eigen salaris flink te verlagen als onderdeel van een ingrijpend bezuinigingspakket. Daarmee hoopten ze een crisis te voorkomen.

Vanwege de verslechterende economische omstandigheden waren er onlangs grote demonstraties in Ghana. De politie zag zich genoodzaakt om traangas en waterkanonnen in te zetten om menigten uiteen te drijven. Ook zijn er tientallen demonstranten gearresteerd.

Meer landen

Het IMF, dat in Europa eerder onder meer betrokken was bij de noodsteun aan Griekenland tijdens de eurocrisis, heeft al laten weten open te staan voor gesprekken met Ghana. Als het tot een deal komt zou dit het zeventiende IMF-programma voor Ghana zijn sinds de onafhankelijkheid van het land in 1957.

De problemen in Ghana staan niet op zichzelf. In veel meer landen dreigen de schulden onhoudbaar te worden nu de rentes omhoog gaan. Volgende week gaat er ook een team van het IMF naar besprekingen met Tunesië. Dat land wil ook graag een nieuw steunpakket van het kredietfonds. Tunesië kampt al jaren met economische problemen en die problemen zijn sinds de Russische inval in Oekraïne alleen maar toegenomen. Daardoor is de inflatie flink verder opgelopen.

Meer uit Financieel

Egypte doet licht uit om meer gas te kunnen exporteren

CAÏRO (ANP/BLOOMBERG) - Egypte gaat zijn elektriciteitsverbruik minderen om zo meer aardgas vrij te maken voor de export. Daardoor hoopt premier Mostafa Madbouly meer buitenlandse valuta te genereren, wat het land hard nodig heeft.

9 minuten geleden
Thalys-topman zegt sorry na vertragingen door incidenten

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Topman Jacques Damas van Thalys heeft in een mail aan klanten zijn verontschuldigingen aangeboden voor een aantal incidenten van de afgelopen tijd. Zo ging een aantal van de snelle treinen van het bedrijf door de hitte kapot. Ook waren er veel vertragingen nadat een Thalys-trein een aanrijding had gehad met een dier. "Dit is zeker niet het niveau van dienstverlening dat we onze klanten willen bieden", aldus Damas.

2 uur geleden
Ruim 115.000 Britse postbezorgers gaan staken voor hogere lonen

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Ruim 115.000 Britse postbezorgers leggen in augustus en september vier dagen het werk neer. Met de stakingen willen de werknemers van postbedrijf Royal Mail hogere lonen afdwingen, meldt vakbond Communications Workers Union (CWU).

2 uur geleden
Duitse vakbond kondigt staking aan op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het grondpersoneel op de luchthaven van München gaat woensdag staken. Daarvoor waarschuwt vakbond Ver.di, die het grondpersoneel op Duitse luchthavens vertegenwoordigd. De zogeheten waarschuwingsstaking kan woensdag volgens de luchthaven leiden tot vertragingen en geannuleerde vluchten.

3 uur geleden
Biden ondertekent wet voor versterking chipproductie in VS

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag zijn handtekening gezet onder een wet die de chipproductie in de Verenigde Staten moet versterken. De Amerikaanse regering trekt daarvoor meer dan 52 miljard dollar aan subsidies uit om nieuwe chipfabrieken te bouwen en voor onderzoek en ontwikkeling van halfgeleiders.

3 uur geleden
Olie- en gasbedrijf Shell een van weinige stijgers in AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell was dinsdag een van de zeldzame stijgers in de Amsterdamse AEX-index. Net als oliebedrijven elders in Europa werd Shell (plus 0,7 procent) hoger gezet door berichten dat de olietoevoer vanuit Rusland naar Europa via de Droezjba-pijplijn is stilgevallen.

3 uur geleden
Duitse importeurs steenkool zien stevige toename vanaf september

BERLIJN (ANP) - Duitse importeurs van steenkool verwachten dat de import vanaf september flink zal toenemen omdat energiecentrales meer op kolen gaan stoken in plaats van aardgas. Duitsland is bezig zijn afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen vanwege de oorlog in Oekraïne en heeft al gezegd meer op steenkolen in te willen zetten als alternatief.

3 uur geleden