Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ggz: kabinet had bij corona weinig oog voor psychische problemen

Ggz: kabinet had bij corona weinig oog voor psychische problemen

AMERSFOORT (ANP) - Voorzitter Ruth Peetoom van de Nederlandse ggz, de branchevereniging voor de geestelijke gezondheidszorg, "herkent" de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat er, achteraf bezien, bij de bestrijding van het coronavirus onvoldoende oog was voor bijkomende gevolgen van de maatregelen tegen de pandemie.

"Daardoor was er in het beleid te weinig aandacht voor bredere maatschappelijke problemen", zegt ze. "In die periode zagen we het aantal volwassenen dat werd verwezen naar de geestelijke gezondheidszorg toenemen, vooral het aantal jongeren. Zij hadden ook in mentaal opzicht veel te lijden onder de pandemie en zeker onder de lockdowns. Zo was het slecht voor hen dat het onderwijs regelmatig dicht was en dat er bovendien minder mogelijkheden waren voor sociaal contact".

Angstklachten namen toe en eetstoornissen en suïcidale gevoelens kwamen in een lockdown onevenredig vaak voor, aldus Peetoom. "Kinderen in relatief onveilige gezinssystemen kwamen bij een schoolsluiting extra in de knel. Wij hebben het kabinet hier meermaals op gewezen, maar pas later in de pandemie kwam vanuit het kabinet aandacht voor mentale gezondheid."

Mentale gezondheid moet daarom eerder en op alle terreinen in de besluitvorming meegewogen worden, stelt Peetoom.

Meer uit Gezond

Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

37 minuten geleden
Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

18 uur geleden
Ziekenhuizen willen bezuiniging van tafel en meer loonruimte

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen dringen er bij de formerende partijen op aan een voorgenomen bezuiniging voor de zorgarbeidsmarkt te schrappen én geld uit te trekken om de middeninkomens in de sector te verhogen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. "Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun", reageert voorzitter Ad Melkert.

18 uur geleden
Gezondheidsorganisaties zien veel woorden, maar geen dekking

DEN HAAG (ANP) - Koepel van gezondheidsdiensten GGD GHOR ziet in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord wel veel woorden over preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen, maar niet de financiering die nodig is om Nederlanders echt gezonder te maken. Ook de geestelijke gezondheidszorg is kritisch.

21 uur geleden
Verpleegkundigen missen duidelijke aanpak problemen

DEN HAAG (ANP) - De belangenorganisatie van verpleegkundigen NU'91 ziet in het akkoord van PVV, VVD, BBB en NSC "op papier mooie ambities", maar in de praktijk bevat het hoofdlijnenakkoord volgens haar "vooral verkapte bezuinigingen voor de zorg".

22 uur geleden
Gehandicaptenzorg mist aandacht en hekelt bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland mist in het coalitieakkoord aandacht voor mensen met een beperking "en de stappen die nodig zijn om hen betekenisvol te laten meedoen in de samenleving". Dat bezuinigingen op de gehandicaptenzorg gewoon doorgaan en daarbij ook wordt gekort op het arbeidsmarktbeleid in de zorg, vindt de organisatie teleurstellend.

22 uur geleden
FNV Zorg mist maatregelen tegen werkdruk en personeelstekort

UTRECHT (ANP) - In het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB staan geen maatregelen tegen werkdruk en personeelstekorten in de zorg. Dat zegt vakbond FNV Zorg & Welzijn. "Ik lees vooral ambities, maar als er niet flink meer geld bijkomt is het vooral intentionele gebakken lucht", stelt bestuurder Elise Merlijn.

1 dag geleden