Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'GGD wist al langer van privacyproblemen'

'GGD wist al langer van privacyproblemen'

DEN HAAG (ANP) - De GGD was al maanden geleden gewaarschuwd voor gaten in de bescherming van persoonsgegevens van mensen. RTL Nieuws heeft met medewerkers gesproken en meldt op basis daarvan dat intern was geklaagd over de problemen, maar dat daar niets mee is gedaan. Volgens de NOS konden medewerkers al sinds april alle gegevens van alle geteste personen uit de systemen halen en met anderen delen.

Twee mensen die op het afsprakennummer van de GGD werkten, zijn afgelopen weekeinde opgepakt. Ze zitten voorlopig vast. Het gaat om een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo. Ze zouden namen, adressen, geboortedata en burgerservicenummers van op corona geteste mensen te koop hebben aangeboden via chatapp Telegram. Cybercriminelen hebben veel geld over voor zulke priv├ęgegevens, omdat ze er identiteitsfraude mee kunnen plegen. Het is nog niet bekend of de verdachten daadwerkelijk gegevens hebben verkocht en of die informatie is misbruikt.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei eerder dat GGD'en alles hebben gedaan wat van ze verwacht kon worden, maar dat diefstal niet te voorkomen is. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, eist opheldering van de GGD'en.

De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer uit Binnenland

BBB-gedeputeerde in Flevoland onder druk na weifelend optreden

LELYSTAD (ANP) - Gedeputeerde Jan Klopman van de BBB is onder druk komen te staan in de Provinciale Staten van Flevoland door een weifelend optreden. Klopman gaf niet of heel summier antwoord en schoof in eerste instantie alle voorstellen vanuit de Staten aan de kant, zonder te beargumenteren waarom. Dat leidde tot een motie van treurnis, die werd gesteund door bijna alle oppositiepartijen, maar uiteindelijk niet werd aangenomen.

8 minuten geleden
Veldkamp (NSC) kan coalitie met PVV uitleggen in het buitenland

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp (NSC), is niet bevreesd voor de vragen die hij internationaal zal krijgen over het kabinet met daarin de PVV. Hij verwacht niet dat deelname van de partij van Geert Wilders internationaal tot onrust zal leiden. Als dat toch gebeurt, kan hij ze geruststellen, zei Veldkamp voor zijn gesprek met beoogd premier Dick Schoof en formateur Richard van Zwol.

30 minuten geleden
De Jonge: afscheid CdK Berends is in het belang van Gelderland

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge vindt het "in het belang van de provincie" dat John Berends heeft besloten om niet terug te keren als commissaris van de Koning in Gelderland. Berends trok woensdag zijn conclusies nadat Provinciale Staten een onderzoek naar zijn handelen hadden besproken. "Bestuurlijke rust en stabiliteit binnen de provinciale organisatie zijn van groot belang voor de provincie", aldus De Jonge, die als demissionair minister van Binnenlandse Zaken over de CdK's gaat.

1 uur geleden
Koning Willem-Alexander vliegt mee in gevechtshelikopter

CARLISLE (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft woensdag de helikopteroefening TAC Blaze bezocht in het Verenigd Koninkrijk. De koning vloog zelf mee in een Apache gevechtshelikopter om een indruk te krijgen van een trainingsvlucht.

2 uur geleden
Rekeningrijden lijkt kansloos onder nieuwe coalitie

DEN HAAG (ANP) - Het ziet er niet naar uit dat de nieuwe coalitie werk gaat maken van rekeningrijden. Tijdens een debat herhaalden PVV, NSC en BBB dat zij niets zien in die maatregel. De VVD wilde zich er nog niet duidelijk voor of tegen uitspreken.

2 uur geleden
Van Rij stuurt wetsvoorstel 'box 3' naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Financi├źn) is op de valreep met een wetsvoorstel gekomen dat per 2027 voor een nieuw stelsel moet zorgen om belasting te heffen op het rendement op vermogen (box 3). Het is aan zijn opvolger, die naar verwachting volgende week aantreedt, om het voorstel door het parlement te loodsen.

3 uur geleden
Breda zet boa's en lichtmasten in tegen overlast bij station

BREDA (ANP) - Breda neemt in juni, juli en augustus extra veiligheidsmaatregelen rond het station en het nabijgelegen park Valkenberg. Het afgelopen jaar nam de overlast in dat gebied toe.

4 uur geleden