Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD-voorzitter Rouvoet: twee extra vaccinatierondes in 2022

GGD-voorzitter Rouvoet: twee extra vaccinatierondes in 2022

DEN HAAG (ANP) - De GGD'en houden rekening met nog twee extra vaccinatierondes in 2022, zegt voorzitter André Rouvoet in een interview met De Telegraaf. Ook gaan ze op steeds meer plekken werken met "vrije inloop" en de wijken in om de vaccinatiegraad tijdens de huidige boostercampagne te verhogen.

Rouvoet verwacht in de tweede helft van januari met boosters de wijken in te gaan: "Dan gaan we weer fijnmazig vaccineren bij achtergebleven groepen. Ook komen dan de mensen aan de beurt die nog geen booster konden krijgen, omdat ze kortgeleden besmet zijn geraakt. Daarna houden we voor dit jaar rekening met nog twee prikrondes, in pakweg mei-juni en oktober-november."

Programmadirecteur Covid-19 Jaap Eikelboom van de GGD verwacht met extra maatregelen de opkomst tijdens de huidige boostercampagne te verhogen, zegt hij tegen de krant. "Steeds meer locaties gaan dan met vrije inloop werken. Er komen meer prikslots vrij naarmate we meer mensen gehad hebben. Bij de 60-plussers schommelt de opkomst tussen de 80 en 95 procent. Tegelijkertijd zien we dat de opkomst van mensen onder de 40 inderdaad nog tegenvalt. Dat was tijdens de basiscampagne ook zichtbaar. Ze wachten over het algemeen iets langer totdat het hen uitkomt, bijvoorbeeld voor de vakantie. Voor hen is die vrije inloop een uitkomst."

Eikelboom erkent dat de GGD'en zich eerder hadden kunnen voorbereiden op de boostercampagne. "We moeten inderdaad de ’responstijd’ in de toekomst verkorten. Dat gaan we doen door bepaalde kernlocaties te selecteren waar we snel kunnen prikken als dat noodzakelijk is, net als ’satellietlocaties’. En we denken aan een ’mobilisabel prik- en testleger’ waarmee we warm contact houden, zodat we die snel kunnen oproepen als het nodig is."

Meer uit Binnenland

Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

1 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

2 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

3 uur geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Een dagvaarding is nog niet uitgereikt, zegt het OM.

4 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

4 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

4 uur geleden
Groningen en Gouda vangen jonge asielzoekers op

GRONINGEN (ANP) - Zowel Groningen als Gouda heeft besloten om jonge asielzoekers tijdelijk onderdak te bieden. Dat moet de druk op de asielopvang helpen verminderen.

5 uur geleden