Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD: volgende week op meer plekken boosterprik zonder afspraak

GGD: volgende week op meer plekken boosterprik zonder afspraak

UTRECHT (ANP) - Vanaf volgende week kunnen mensen op meer plekken in Nederland terecht om zonder afspraak een boosterprik te krijgen. De locaties worden later bekend. "Op vrijwel alle locaties is de vaccinatiecapaciteit en de priksnelheid de afgelopen tijd namelijk zo snel vergroot dat er nu plekken beschikbaar komen", meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

In Leeuwarden, Drachten en Venray kunnen mensen momenteel zonder afspraak naar binnen lopen en geboosterd het pand weer verlaten. Enkele duizenden mensen hebben daar al gebruik van gemaakt. Vanaf zaterdag kan dat ook in Maastricht. Wie op de vrije inloop langskomt en ergens anders al een afspraak had staan, hoeft die niet te annuleren. Deze mensen kunnen bij de boosterprik zeggen dat ze al een afspraak hadden, en de GGD zorgt dat die uit de systemen wordt gehaald.

Ongeveer 1,5 miljoen mensen kregen vorige week een boosterprik. Deze week stijgt dat mogelijk naar ongeveer 1,7 miljoen. Dat zou een absoluut record voor Nederland kunnen worden. Het is niet bekend hoeveel prikken de GGD'en zouden kunnen zetten als de capaciteit volledig werd benut.

Ongeveer 11,9 miljoen volwassenen in Nederland zijn volledig gevaccineerd. Van hen zijn zo'n 4,5 miljoen inmiddels geboosterd en hebben 131.000 een aanvullende prik gehad. Ongeveer 1,1 miljoen mensen komen nog niet in aanmerking omdat ze onlangs corona hebben gehad en enkele honderdduizenden mensen hebben te recent hun laatste coronaprik gehad. Zij moeten nog even wachten. Dat betekent dat er nog ongeveer 6 miljoen mensen over zijn om te vaccineren.

Het is niet bekend hoeveel mensen voor de rest van de maand een boosterafspraak hebben gemaakt, en hoe hoog de opkomst uiteindelijk dus uitvalt. Vertrekkend coronaminister Hugo de Jonge zei eerder deze week dat onvoldoende mensen de extra prik zijn komen halen.

Meer uit Binnenland

Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

7 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

7 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

9 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

11 uur geleden
Mark Rutte wenst Nederlandse televisie 'veel Matthijs' toe

HILVERSUM (ANP) - Mark Rutte vindt het "mooi" dat Matthijs van Nieuwkerk weer terugkomt op de Nederlandse televisie. Dat heeft de demissionair minister-president gezegd in gesprek met Jaïr Ferwerda, in de RTL-talkshow Beau.

11 uur geleden
Burgemeester: volgend jaar schadefonds voor ondernemers Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.

15 uur geleden
Lab: kwart van de schapen bij bedrijven met blauwtong stierf

DEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.

16 uur geleden