Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD regio Utrecht legt besmettingen rond festival Verknipt bloot

GGD regio Utrecht legt besmettingen rond festival Verknipt bloot

UTRECHT (ANP) - Een op de drie bezoekers die na het Utrechtse festival Verknipt positief testten op corona, was voor het betreden van het terrein al besmettelijk. Dat bevestigt GGD regio Utrecht na berichtgeving van de Volkskrant. Die GGD bracht met een eigen systeem van intensief bron- en contactonderzoek (bco), de besmetting van 300 festivalbezoekers uit de eigen regio in kaart. Een arts legt de oorzaak bij het uitgaansleven in de week voorafgaand aan het festival.

Van de 20.000 bezoekers die op twee dagen Verknipt bezochten, testten naderhand bijna 1100 mensen positief op corona. Van de 300 besmette bezoekers uit Utrecht, waren er 100 bij de start van het festival al besmet, zag arts infectieziektebestrijding Putri Hintaran van de GGD regio Utrecht na onderzoek. De infectie werd niet gesignaleerd bij het Testen voor Toegang, waarbij een test maximaal 40 uur voor het evenement werd afgenomen. "Mensen krijgen na het festival klachten en testten vervolgens positief. Dan ben je tijdens het festival al besmettelijk en ben je vijf tot zes dagen ervoor besmet geraakt."

De regio legde het cluster rond het festival vast met een systeem genaamd 'coronacare'. Ontwerper Daan Vermeulen ontwikkelde het nadat hij in september 2020 bij de GGD regio Utrecht was komen werken. "We belden een besmet persoon onze vragen door en moesten daarna een aantal keer terugbellen om alle informatie te krijgen." Arbeidsintensief en tijdrovend, dus dat moest slimmer. Met het coronacaresysteem krijgt een besmet persoon vragenlijsten online opgestuurd en na drie uur belt de GGD terug, zodat het in een keer alle gegevens heeft.

Response

Het systeem heeft een responspercentage van 70, de rest wordt extra nagebeld, zegt Vermeulen. "Dat stelt ons in staat om bij een hoog aantal besmettingen alsnog de dataverzameling te doen." Essentieel bij het bestrijden van een infectieziekte.

Toch is de GGD regio Utrecht de enige die het systeem gebruikt, weten Vermeulen en Hintaran. Bovendien is de regio de enige die de afgelopen periode bco heeft uitgevoerd, zo is te zien op het coronadashboard van de overheid. Waarom gebruiken de andere regio's het systeem niet? "Elke GGD gebruikt een eigen systeem en kiest een eigen manier om een blik op de infectie te houden en die in te dammen waar mogelijk", zegt Vermeulen. Hij en Hintaran weten wel zeker dat de andere regio's op de hoogte zijn van hun systeem. "Daar zijn we trots op, dus hebben we het meerdere regio's laten zien."

Bron bij feestjes en horeca

Door het bco concludeert Hintaran dat de festivals niet de oorzaak zijn van die besmettingen. "Het gaat om de week ervoor waarin alle remmen losgingen", legt de arts uit. Jongeren gaven aan dat, omdat dit weer mocht van de overheid, ze de week voorafgaand aan Verknipt meerdere dagen feestjes en horeca afgingen. "Dan krijg je een vliegwieleffect van die ene versoepeling, het festival is daar eerder een resultaat dan oorzaak van."

Organisator van het festival Verknipt Reza Fathi baalt van de besmettingen, maar zegt zich aan alle protocollen te hebben gehouden en ziet zich daarin gesterkt door de bevindingen van de GGD Utrecht. Hij hoopt dat "men zich in Den Haag achter de oren krabt". "Daar heeft men OMT- en Fieldlab-adviezen over maximale testduur in de wind geslagen en mochten jongeren 'dansen met Janssen'. Met alle gevolgen van dien."

De besmettingen bij Verknipt en andere festivals, plus het hoge totale aantal besmettingen onder de bevolking, maakten dat het kabinet versoepelingen terugdraaide. Eendaagse festivals zijn tot en met 13 augustus verboden, maandag volgt een besluit over de periode daarna. Meerdaagse festivals zijn tot in ieder geval 1 september verboden.

Meer uit Binnenland

Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

6 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

7 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

7 uur geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

7 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

7 uur geleden
Slachtoffer schietpartij was ook huisarts op Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

7 uur geleden
Erasmus MC: geen onderwijs vrijdag

ROTTERDAM (ANP) - Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten "die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn".

8 uur geleden