Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD-medewerkers krijgen 'nare berichten' over Lentekriebelweek

GGD-medewerkers krijgen 'nare berichten' over Lentekriebelweek

UTRECHT (ANP) - GGD-medewerkers krijgen deze week "nare berichten" over de Week van de Lentekriebels, laat een woordvoerster van de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Of er ook medewerkers bedreigd worden kan ze niet direct zeggen.

De berichten richten zich op de themaweek over seksuele vorming in het basisonderwijs, maar volgens de woordvoerster vragen mensen zich ook af waarom er überhaupt seksuele voorlichting gegeven moet worden in het basisonderwijs. "Met verbazing over de felheid van deze discussie, staan we voor de veiligheid van de mensen die dit werk doen", meldt GGD GHOR Nederland verder.

Basisscholen zijn verplicht om aandacht te besteden aan seksualiteit. Scholen kunnen dat doen tijdens de Week van de Lentekriebels. Scholen die meedoen kunnen kiezen uit meerdere lespakketten, waaronder een pakket vanuit christelijke visie ('Wonderlijk gemaakt') en een pakket voor het speciaal onderwijs. Zo'n 2800 scholen doen dit jaar mee aan de week, die het thema 'Wat vind ik fijn?' draagt. Scholen kunnen ook ondersteuning vragen van de GGD. De gezondheidsdiensten bieden naar eigen zeggen "maatwerk en kijken naar wat past bij de wensen en behoeften die spelen bij de school, de leerlingen en de ouders of verzorgers."

Sociale media

GGD GHOR Nederland zegt dat "er altijd wel negatieve reacties zijn" op de themaweek, die al jaren bestaat. "Maar we merken dat het dit jaar veel heftiger is dan voorgaande jaren." Dat houdt mogelijk verband met de negatieve aandacht op sociale media en vanuit politieke partijen, zegt de woordvoerster. "Maar het zou ook kunnen liggen aan het thema."

De GGD Utrecht beaamt de soms negatieve benadering van de themaweek dit jaar. "Als medewerkers voorlichting geven, dan merken ze dat de sfeer anders is", zegt een woordvoerster. Ook onlinebijeenkomsten over het thema verlopen volgens haar "wat grimmiger". Op details wil ze niet ingaan. Er zijn medewerkers die nu met z'n tweeën naar de voorlichtingen gaan, vertelt ze wel, in plaats van alleen.

Forum voor Democratie

Kenniscentrum Rutgers ontwikkelt lespakketten voor de Week van de Lentekriebels op het speciaal- en basisonderwijs. De organisatie liet eerder deze week al weten dit jaar een stuk meer ophef over de inhoud te zien dan andere jaren. "Foutieve berichten en nepnieuws dragen daaraan bij. Die hele onlinehetze is nieuw voor ons", zei expert seksuele vorming Luc Lauwers tegen het ANP.

Onder meer Forum voor Democratie stelde deze week in de Tweede Kamer vragen over de Week van de Lentekriebels. Ook gaat FVD online tekeer tegen Rutgers en de lespakketten en is de partij een petitie begonnen "tegen de seksualisering van jonge kinderen". Ook influencers zoals Kim Feenstra hebben zich online uitgesproken tegen de themaweek.

Meer uit Gezond

Nieuwe onenigheid over ziekenhuizen in zuiden Limburg

DEN HAAG (ANP) - Dat de Tweede Kamer wil dat Heerlen een volwaardig ziekenhuis behoudt, is verkeerd gevallen aan de andere kant van de regio. De Kamer "verliest de belangen van de inwoners van de Westelijke Mijnstreek uit het oog", zeggen de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Echt-Susteren vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

1 dag geleden
Nader onderzoek naar declaraties coronasteun ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - De gezamenlijke zorgverzekeraars willen van alle ziekenhuizen nogmaals de gegevens hebben over de coronasteun die ze over 2021 hebben gedeclareerd. Het gaat om vergoedingen voor geld dat ze door de epidemie extra kwijt waren aan intensive care en verpleegdagen. Volgens Zorgverzekeraars Nederland is er geen enkel vermoeden van opzet, maar kunnen onzorgvuldigheden in software en registraties onjuiste declaraties hebben veroorzaakt.

2 dagen geleden
Kinderen in België verwekt met sperma gedoneerd voor onderzoek

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België zijn minstens twee kinderen verwekt met sperma dat studenten hadden gedoneerd voor wetenschappelijk onderzoek. Een fertiliteitsarts en professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft in de jaren zeventig misbruik gemaakt van de zaaddonaties, meldt de organisatie vzw Donorkinderen

2 dagen geleden
Kabinet maakt 108 miljoen vrij voor meer technologie in zorg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt maximaal 108 miljoen euro beschikbaar om het gebruik van meer technologie in de zorg- en welzijnssector te stimuleren. Dit omvat onder meer apparaten die automatisch medicijnen verstrekken en zorg en mentale ondersteuning op afstand via een beeldscherm.

2 dagen geleden
Aantal besmettingen met mazelen opnieuw licht gestegen

EINDHOVEN/BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe gevallen van mazelen is afgelopen week weer licht toegenomen. In Brabant-Zuidoost registreerde de GGD zes nieuwe besmettingen, waardoor het totale aantal in de regio rond Eindhoven op 57 komt. Landelijk staat de teller dit jaar nu op 64 meldingen, volgens de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Los van de besmettingen in Brabant kreeg het instituut meldingen over een geval in Utrecht en een in Noord-Limburg.

3 dagen geleden
Hoofdwetenschapper WHO: vogelgriep vormt pandemie onder dieren

GENÈVE (ANP/AFP) - De vogelgriepvariant die wereldwijd rondgaat en naast vogels tal van zoogdieren besmet, komt inmiddels neer op een "pandemie onder dieren". Wetenschappelijk hoofd Jeremy Farrar van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikte deze term donderdag voor de uitbraak. Hij noemt die "enorm zorgwekkend", vooral omdat niet valt uit te sluiten dat het zeer dodelijke virus uiteindelijk zo evolueert dat het van mens op mens kan overgaan.

3 dagen geleden
Ziekenhuis wil geboortezorg in Zoetermeer behouden

ZOETERMEER (ANP) - De geboortezorg in Zoetermeer blijft waarschijnlijk toch behouden. Het bestuur van het HagaZiekenhuis wil het nieuwe gebouw dat over enkele jaren in gebruik wordt genomen voorzien van "de modernste faciliteiten voor bevallingen". Rond de fusie van het vroegere LangeLand Ziekenhuis met het HagaZiekenhuis lag de optie op tafel om de geboortezorg in Zoetermeer te sluiten. Daar was grote onrust over onder inwoners.

3 dagen geleden