Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD krijgt hulp bij testen van Testen voor Toegang

GGD krijgt hulp bij testen van Testen voor Toegang

LEUSDEN (ANP) - De GGD'en gaan waar nodig hulp krijgen bij het testen op corona van Stichting Open Nederland (SON), zo laat een woordvoerder van die organisatie weten. Eerder was al aangekondigd dat de organisator van het Testen voor Toegang in gesprek was met de GGD over eventuele hulp.

"We zullen de GGD gaan ondersteunen om extra testcapaciteit te bieden wanneer dit nodig is", aldus de woordvoerder. "We kijken nu hoe dit precies ingericht wordt dus ik heb nu nog niet meer details."

Het aantal positieve coronatesten neemt afgelopen weken rap toe. De GGD meldde eerder deze week nog dat de testcapaciteit elke dag verder wordt uitgebreid, gezien de toegenomen vraag door de besmettelijker omikronvariant van het virus.

SON organiseerde tot dusver het Testen voor Toegang, waarmee mensen zich kunnen laten testen voor een groen vinkje in de CoronaCheck-app. Daarmee kunnen ze dan plekken bezoeken waar zo'n coronatoegangsbewijs verplicht is. De antigeentesten worden afgenomen door commerciële testaanbieders. Bij de GGD'en krijgen mensen met bijvoorbeeld coronaklachten een PCR-test. Het is nog onduidelijk of de commerciële aanbieders ook PCR-tests gaan aanbieden.

De aanbieders die zijn aangesloten bij het Testen voor Toegang kunnen bij elkaar maximaal ongeveer 600.000 tests per dag afnemen, zo laat de woordvoerder weten. Ondanks de lockdown die in Nederland geldt, zijn er vorige week toch nog 129.000 testafspraken gemaakt bij de commerciële aanbieders. Waar die mensen de testuitslag voor willen gebruiken is niet helemaal duidelijk, omdat de meeste mensen de reden 'overig' opgeven bij het maken van de afspraak. "In sommige gevallen, zoals binnensporten voor topsporters kan overigens ook nog om een coronatoegangsbewijs worden gevraagd", aldus de woordvoerder van SON.

Meer uit Gezond

Alpe d'HuZes haalt ruim 17 miljoen euro op voor kankeronderzoek

ALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".

3 uur geleden
Kuipers steekt 32 miljoen euro in onderzoek langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten "expertisenetwerk" dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.

4 uur geleden
Staatssecretaris: overgewichtcijfers jongeren zijn heel zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".

6 uur geleden
Ziekenhuis staat nog steeds achter aangifte tegen verpleger

ASSEN (ANP) - Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldde donderdag dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

7 uur geleden
GGD'en: gelijke kansen nodig om overgewicht tegen te gaan

UTRECHT (ANP) - Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren dezelfde kansen krijgen voor een gezond gewicht. De kracht zit hem in samenwerking tussen alle betrokken instanties, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Het is belangrijk dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp."

7 uur geleden
Verdachte van sterfgevallen ziekenhuis Assen komt vrij

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, komt vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldt dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

8 uur geleden
Advies onderzoekers: stop met antistollingsmiddel LMWH

COVENTRY/NIJMEGEN/AMSTERDAM (ANP) - Wetenschappers uit Groot-Brittannië en Nederland ontraden het gebruik van antistollingsmiddel LMWH, een vorm van heparine, door aanstaande moeders met een erfelijke verhoogde stollingsneiging. Het middel leidt vrijwel niet tot minder miskramen, maar heeft wel bijwerkingen, stellen onderzoekers van de Warwick University bij Conventry, het Radboudumc in Nijmegen en Amsterdam UMC.

9 uur geleden