Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD krijgt hulp bij testen van Testen voor Toegang

GGD krijgt hulp bij testen van Testen voor Toegang

LEUSDEN (ANP) - De GGD'en gaan waar nodig hulp krijgen bij het testen op corona van Stichting Open Nederland (SON), zo laat een woordvoerder van die organisatie weten. Eerder was al aangekondigd dat de organisator van het Testen voor Toegang in gesprek was met de GGD over eventuele hulp.

"We zullen de GGD gaan ondersteunen om extra testcapaciteit te bieden wanneer dit nodig is", aldus de woordvoerder. "We kijken nu hoe dit precies ingericht wordt dus ik heb nu nog niet meer details."

Het aantal positieve coronatesten neemt afgelopen weken rap toe. De GGD meldde eerder deze week nog dat de testcapaciteit elke dag verder wordt uitgebreid, gezien de toegenomen vraag door de besmettelijker omikronvariant van het virus.

SON organiseerde tot dusver het Testen voor Toegang, waarmee mensen zich kunnen laten testen voor een groen vinkje in de CoronaCheck-app. Daarmee kunnen ze dan plekken bezoeken waar zo'n coronatoegangsbewijs verplicht is. De antigeentesten worden afgenomen door commerciële testaanbieders. Bij de GGD'en krijgen mensen met bijvoorbeeld coronaklachten een PCR-test. Het is nog onduidelijk of de commerciële aanbieders ook PCR-tests gaan aanbieden.

De aanbieders die zijn aangesloten bij het Testen voor Toegang kunnen bij elkaar maximaal ongeveer 600.000 tests per dag afnemen, zo laat de woordvoerder weten. Ondanks de lockdown die in Nederland geldt, zijn er vorige week toch nog 129.000 testafspraken gemaakt bij de commerciële aanbieders. Waar die mensen de testuitslag voor willen gebruiken is niet helemaal duidelijk, omdat de meeste mensen de reden 'overig' opgeven bij het maken van de afspraak. "In sommige gevallen, zoals binnensporten voor topsporters kan overigens ook nog om een coronatoegangsbewijs worden gevraagd", aldus de woordvoerder van SON.

Meer uit Gezond

Overlevingskansen kankerpatiënten weer gestegen

UTRECHT (ANP) - De kansen om kanker (langer) te overleven zijn de afgelopen twintig jaar "bemoedigend" gestegen, meldt Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

4 uur geleden
Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

3 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

3 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

3 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

3 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

3 dagen geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

4 dagen geleden