Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD krijgt hulp bij testen van Testen voor Toegang

GGD krijgt hulp bij testen van Testen voor Toegang

LEUSDEN (ANP) - De GGD'en gaan waar nodig hulp krijgen bij het testen op corona van Stichting Open Nederland (SON), zo laat een woordvoerder van die organisatie weten. Eerder was al aangekondigd dat de organisator van het Testen voor Toegang in gesprek was met de GGD over eventuele hulp.

"We zullen de GGD gaan ondersteunen om extra testcapaciteit te bieden wanneer dit nodig is", aldus de woordvoerder. "We kijken nu hoe dit precies ingericht wordt dus ik heb nu nog niet meer details."

Het aantal positieve coronatesten neemt afgelopen weken rap toe. De GGD meldde eerder deze week nog dat de testcapaciteit elke dag verder wordt uitgebreid, gezien de toegenomen vraag door de besmettelijker omikronvariant van het virus.

SON organiseerde tot dusver het Testen voor Toegang, waarmee mensen zich kunnen laten testen voor een groen vinkje in de CoronaCheck-app. Daarmee kunnen ze dan plekken bezoeken waar zo'n coronatoegangsbewijs verplicht is. De antigeentesten worden afgenomen door commerciële testaanbieders. Bij de GGD'en krijgen mensen met bijvoorbeeld coronaklachten een PCR-test. Het is nog onduidelijk of de commerciële aanbieders ook PCR-tests gaan aanbieden.

De aanbieders die zijn aangesloten bij het Testen voor Toegang kunnen bij elkaar maximaal ongeveer 600.000 tests per dag afnemen, zo laat de woordvoerder weten. Ondanks de lockdown die in Nederland geldt, zijn er vorige week toch nog 129.000 testafspraken gemaakt bij de commerciële aanbieders. Waar die mensen de testuitslag voor willen gebruiken is niet helemaal duidelijk, omdat de meeste mensen de reden 'overig' opgeven bij het maken van de afspraak. "In sommige gevallen, zoals binnensporten voor topsporters kan overigens ook nog om een coronatoegangsbewijs worden gevraagd", aldus de woordvoerder van SON.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

2 dagen geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

3 dagen geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

3 dagen geleden
Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.

1 week geleden
Meer gevallen van mazelen, nieuw cluster opgedoken in Amsterdam

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.

1 week geleden
Stamcelbank krijgt erkenning niet terug

DEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.

1 week geleden
Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

2 weken geleden