Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD had niet genoeg testmateriaal op Terschelling

GGD had niet genoeg testmateriaal op Terschelling

MIDSLAND (ANP) - De animo voor de coronatesten op Terschelling was donderdag zo groot, dat het testmateriaal opraakte. De GGD had zich ingesteld op ongeveer 100 jongeren, maar uiteindelijk kwamen rond de 200 mensen opdagen voor een test om te kijken of ze het coronavirus hebben opgelopen. De testers gingen door "zolang de voorraad strekte", maar sommige mensen konden niet meer worden getest. Zij moeten vrijdag terugkomen.

De GGD had een testlocatie neergezet in een kerk in het dorp Midsland, niet ver van de populaire jongerencamping Appelhof. Bij zeker acht bezoekers van die camping is het coronavirus vastgesteld. Het is niet bekend of ze de ziekte daar hebben opgelopen, of dat ze al ziek waren en anderen misschien besmet hebben.

De testlocatie in de kerk ging donderdagochtend open. Het was de bedoeling om tot 11.30 uur te testen, zodat de monsters met de veerboot naar het vasteland konden gaan. Vanwege de lange rij gingen de testers langer door, totdat de teststokjes op waren. De mensen die voor 11.30 uur getest zijn, horen waarschijnlijk donderdagavond of ze het coronavirus hebben. De anderen moeten tot vrijdag wachten.

Gevolgen beperkt

De GGD denkt niet dat het feit dat sommige mensen op vrijdag pas getest kunnen worden, veel gevolgen heeft. "Als je echt coronaklachten hebt, zorg je wel dat je vroeg bij de kerk bent om getest te worden", aldus een woordvoerder.

De testlocatie is niet alleen voor jongeren van camping Appelhof, maar ook voor andere toeristen en eilanders met klachten en voor medewerkers van de camping en de nabijgelegen supermarkt, die veel contact hebben gehad met jongeren. Ze hoeven geen afspraak te maken.

Aparte veerboot

Campinggasten die negatief worden getest en naar huis willen, worden donderdagavond met een aparte veerboot naar het vasteland gebracht. In Harlingen kunnen ze gewoon de trein naar huis nemen, als ze dat willen. "Als je afstand houdt en een mondkapje draagt, heb je van hen niet meer te duchten dan van ieder ander die je op straat tegenkomt", aldus een GGD-woordvoerder.

Appelhofgangers die wel besmet blijken te zijn, worden apart "op verantwoorde wijze" naar het vasteland vervoerd. Hoe dat precies gaat, zegt de GGD niet. Wie geen klachten heeft, hoeft zich volgens de GGD niet te laten testen en kan de vakantie voortzetten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Kinderen weer massaal naar buiten voor les

UTRECHT (ANP) - De leerlingen van meer dan 3800 basisscholen verspreid over het land krijgen dinsdag buiten les. Het is voor de vijfde keer Nationale Buitenlesdag.

1 uur geleden
Rutte en De Jonge tegenover kritische Kamer in nieuw coronadebat

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert dinsdag opnieuw over het coronavirus en premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge staan een kritische ontvangst te wachten. Het virus is sinds het laatste coronadebat begin deze maand bezig aan een flinke opmars.

1 uur geleden
Rechtbank vonnist in zaak verdronken peuter Ubbena

ASSEN (ANP) - De rechtbank in Assen doet dinsdag uitspraak in de strafzaak tegen de 40-jarige Paul den B., die wordt verdacht van doodslag op zijn 3-jarige zoontje. Het jongetje verdronk op 18 december vorig jaar in het Noord-Willemskanaal bij het Drentse Ubbena, nadat zijn vader hem daar naartoe had meegenomen.

2 uur geleden
Hoger beroep in zaak-Hümeyra begint

ROTTERDAM (ANP) - Negen maanden na de veroordeling van Bekir E. voor het doodschieten van de 16-jarige Hümeyra, begint het gerechtshof aan het hoger beroep. De 33-jarige E. werd eind vorig jaar veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Het OM ging daartegen in hoger beroep en probeert het gerechtshof te overtuigen dat sprake is van moord.

2 uur geleden
Proces-Holleeder in hoger beroep van start

AMSTERDAM (ANP) - In de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol maakt het gerechtshof Amsterdam dinsdag een begin met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak in hoger beroep tegen Willem Holleeder (62). Dinsdag en donderdag zal een drietal getuigen worden gehoord, onder wie voormalig xtc-handelaar Ronald van Essen.

2 uur geleden
Ongeveer 13.000 nieuwe coronabesmettingen

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag weer met zijn wekelijkse cijfers over de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Het instituut meldt dan hoe vaak het virus in de afgelopen week is vastgesteld, hoeveel mensen in een ziekenhuis zijn opgenomen en hoeveel patiënten zijn overleden. Dat het aantal besmettingen hard oploopt, staat vast. Waarschijnlijk zijn in de afgelopen week meer dan 13.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld.

2 uur geleden
De Jonge: genoeg beschermingsmiddelen tegen corona op voorraad

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft momenteel voor de zorgsector voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen tegen het coronavirus beschikbaar en in voorraad. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) dat de centrale inkoop doet namens de overheid, gaat er ook van uit dat er genoeg spullen zijn als er weer een piek komt in het verbruik, vergelijkbaar met die in het voorjaar. Dat schrijft zorgminister Hugo de Jonge ook namens zijn collega Tamara van Ark aan de Tweede Kamer, ter voorbereiding op een debat dinsdagavond.

3 uur geleden