Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD: druk bij telefoonnummer voor afspraak voor coronaprik

GGD: druk bij telefoonnummer voor afspraak voor coronaprik

UTRECHT (ANP) - Veel mensen proberen maandag telefonisch een afspraak te maken voor een nieuwe prik tegen het coronavirus, zegt GGD GHOR Nederland. Dat is de overkoepelende organisatie van de GGD'en die de vaccinatieronde uitvoeren. Door de drukte kunnen mensen "problemen ondervinden bij het maken van een afspraak".

De herhaalprik wordt vanaf maandag gegeven. De nieuwe inenting moet mensen helpen beschermen voor het geval er in het najaar of de winter een nieuwe coronagolf komt.

Mensen die dit jaar 80 worden en mensen die al ouder dan 80 jaar zijn, krijgen voorrang. Zij hebben in de afgelopen dagen een uitnodigingsbrief gekregen, maar ook zonder uitnodiging konden ze al een afspraak maken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stuurt in de komende weken uitnodigingen naar mensen van 60 tot 79 jaar oud. Ook andere groepen komen eerder aan de beurt: mensen die in de zorg werken, krijgen een uitnodiging via hun werkgever, en mensen met medische risico's worden door hun huisarts geselecteerd.

Voor iedereen van 12 jaar en ouder

Wanneer de mensen met voorrang de kans hebben gehad een prik te halen, komt de rest van de bevolking aan de beurt. Het hangt van het priktempo in de komende weken af wanneer dat precies is.

De herhaalprik is beschikbaar voor iedereen van 12 jaar en ouder die de eerste prikken heeft gehad, de zogenoemde basisserie. Dat is ongeveer 80 procent van alle mensen van 12 jaar en ouder.

Verstandig

Bij de herhaalprik krijgen mensen de aangepaste vaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna. Die zijn onlangs goedgekeurd. Ze zijn ontwikkeld om beter tegen de omikronvariant van het coronavirus te werken.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) noemt het "goed te zien dat de eerste mensen hun herhaalprik tegen corona hebben gehaald". Hij voegt eraan toe: "Om weer goed beschermd te zijn tegen het coronavirus is het halen van deze herhaalprik heel verstandig." Kuipers was tot begin dit jaar bestuursvoorzitter van ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam. Ook was hij voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In die rol was hij een van de gezichten van de bestrijding van de corona-epidemie.

Meer uit Gezond

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

4 uur geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

5 uur geleden
Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

7 uur geleden
Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

1 dag geleden
Huisarts uit beroep gezet om verkrachten patiëntes

DEN BOSCH (ANP) - Een 55-jarige huisarts uit het Limburgse Brunssum mag zijn werk nooit meer uitoefenen, omdat hij meerdere patiëntes heeft verkracht. Hij maakte ze wijs dat wat hij deed medisch noodzakelijk was. Hij is uit zijn beroep gezet en mag ook niet meer werken in de zorg voor kwetsbare patiënten. Dat heeft het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch woensdag bepaald.

1 dag geleden
Honderden ziek na bezoek aan feesttent in Stuttgart

STUTTGART (ANP/DPA) - Honderden mensen die afgelopen weekend naar een lentefeest in Stuttgart zijn gegaan, hebben maag- en darmklachten gekregen. De gemeente Stuttgart spreekt volgens plaatselijke media van een enorme uitbraak, met zeker driehonderd mensen met klachten. Die komen waarschijnlijk van een virusinfectie die naar het zich laat aanzien in een feesttent is opgedoken. Alle mensen die ziek zijn geworden hebben voor zover bekend dezelfde feesttent bezocht.

1 dag geleden
EU begint onderzoek naar Chinese markt voor medische apparatuur

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie is woensdag een onderzoek gestart naar Chinese overheidsopdrachten voor medische apparatuur uit eigen land. Hiermee wil de EU bepalen of Europese leveranciers wel eerlijke toegang hebben tot de Chinese markt.

1 dag geleden