Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD-directeuren: versoepel quarantainebeleid voor scholieren

GGD-directeuren: versoepel quarantainebeleid voor scholieren

UTRECHT (ANP) - De Directeuren Publieke Gezondheid van de GGD’en willen dat het quarantainebeleid voor scholieren wordt versoepeld. Volgens de directeuren is het middel quarantaine voor scholieren zijn doel voorbijgeschoten en neemt de gezondheidsschade juist toe.

Dat de directeuren met deze oproep komen, is bijzonder. Tot nu toe schaarden zij zich volledig achter het quarantainebeleid, geven ze zelf aan. De oproep is ondertekend door alle 25 directeuren van de regionale GGD'en, en door voorzitter van GGD GHOR Nederland André Rouvoet. De functie Directeur Publieke Gezondheid is sinds 2012 wettelijk ingevoerd, om Nederland beter voor te bereiden op onder meer grootschalige uitbraken van infectieziekten en om goed in te kunnen spelen op maatschappelijke ontwikkelingen.

Als de regel van quarantaine bij drie of meer besmettingen in een klas wordt versoepeld, hoeven er minder klassen naar huis te worden gestuurd, stellen de directeuren. "Scholen zijn dan weer beter in staat op een normale manier onderwijs te verzorgen en jongeren krijgen weer de kans om zich gezond en veilig te ontwikkelen." Het aantal schoolklassen dat naar huis wordt gestuurd door de huidige quarantaineregels neemt snel toe. "In heel Nederland zit op dit moment een kwart van de basisschoolleerlingen in quarantaine. Op basis van de groei in het aantal coronabesmettingen zal dit aantal de komende week nog fors groeien", aldus de directeuren.

Veel negatieve effecten

Elke vier besmette personen besmetten nu vijf nieuwe mensen met corona, aldus de directeuren. Maar de omikronvariant die nu heerst lijkt tot minder ernstige ziekteverschijnselen en ziekenhuisopnames te leiden. "Als de trend van besmettingen doorzet dreigt ontwrichting van de samenleving, omdat grote aantallen mensen in isolatie of quarantaine moeten gaan na contact met een positief getest persoon."

Met name voor de jeugd hebben de quarantaineregels veel negatieve effecten, stellen de directeuren. Omdat veel kinderen en jongeren niet gevaccineerd zijn en tot 18 jaar geen boosterprik kunnen krijgen, moeten zij meteen in quarantaine na contact met een besmet persoon. "De gevolgen voor leerlingen zijn groot. Digitaal onderwijs thuis leidt, ondanks alle inspanningen van scholen, tot leerachterstanden. Niet iedereen heeft thuis de gelegenheid om goed te kunnen studeren. De ruimte ontbreekt, er is geen rustige omgeving, ouders moeten ook thuis werken, kunnen kinderen niet ondersteunen in het leerproces. Kortom er zijn tal van factoren die leiden tot achterblijvende leerprestaties."

Ook wijzen de directeuren op de sociale isolatie waarin leerlingen kunnen belanden, aangezien leerlingen die in quarantaine mogen geen fysiek contact mogen hebben met klasgenoten of vriendjes en vriendinnetjes. "Meer dan voorheen kampen jongeren met eenzaamheid of depressieve gevoelens. Sommigen vinden dat ze in een uitzichtloze situatie terecht zijn gekomen."

Meer uit Binnenland

Brand Amersfoort dreigt over te slaan naar hoofdkantoor Babboe

AMERSFOORT (ANP) - Een brand in Amersfoort die dinsdagochtend begon in een bedrijfsverzamelgebouw, dreigt over te slaan naar het naastgelegen hoofdkantoor van bakfietsenproducent Babboe. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt dat de brandweer dit uit alle macht probeert te voorkomen.

23 minuten geleden
Aantal mensen in Ter Apel al een paar dagen boven de 2200

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben in de nacht van maandag op dinsdag 2245 mensen overnacht, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De afgelopen nachten verbleven meer dan 2200 mensen in het aanmeldcentrum, hoewel er een maximumaantal geldt van 2000. Maandag meldde het COA een bezetting van 2219 mensen, de nacht ervoor ging het om 2206 mensen.

28 minuten geleden
Afsluitdijk (A7) dicht door ongeluk met vrachtwagen

DEN OEVER (ANP) - De Afsluitdijk (A7) is dinsdag in beide richtingen dicht, meldt de ANWB rond het middaguur. De afsluiting is het gevolg van een aanrijding tussen een tankwagen en een personenauto in de buurt van de Stevinsluizen bij Den Oever. Daarbij is een man om het leven gekomen. Het gaat om de bestuurder van de auto, laat de politie weten.

47 minuten geleden
OM eist celstraf tegen frauderende pakketbezorger

LEEUWARDEN (ANP) - Tegen de 27-jarige Miranda W. uit het Friese Sint Jacobiparochie heeft het Openbaar Ministerie dinsdag 36 maanden cel geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor verduistering in haar dienstbetrekking als pakketbezorger van DHL en een koeriersdienst die werkte voor PostNL.

59 minuten geleden
Vluchten KLM uitgeweken en geannuleerd door storing

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft maandagavond vier vluchten laten uitwijken naar het buitenland in verband met de storing in het Nederlandse luchtverkeersleidingssysteem. Twee vluchten gingen naar Brussel, een naar Luik en een naar Parijs, aldus KLM.

1 uur geleden
Platform haalt stuk over cultuur TU Delft onder druk offline

DELFT (ANP) - Delta, het journalistieke platform van de TU Delft, zegt onder juridische druk een artikel van de eigen site te hebben verwijderd. Het gaat om een verhaal onder de kop 'Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers I&IC en vertrouwensbreuk met rector'.

1 uur geleden
Wind afgenomen, geen waarschuwing meer van kracht

DE BILT (ANP) - Er geldt geen waarschuwing meer voor de kustgebieden van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Die gebieden hadden dinsdagochtend nog te maken met zware windstoten, maar kort voor 10.00 uur meldde het KNMI dat er geen waarschuwingen meer van kracht zijn.

2 uur geleden