Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD: boosterprik 80-plussers in december snelst mogelijke optie

GGD: boosterprik 80-plussers in december snelst mogelijke optie

DEN HAAG (ANP) - Het toedienen van boostervaccinaties voor 80-plussers kan niet eerder dan vanaf 6 december, stelt de koepelorganisatie van de gezondheidsdiensten GGD GHOR Nederland. Die datum is de snelst mogelijke optie, zegt een woordvoerster van de organisatie. Bovendien krijgen veel ouderen ook een griepprik in november en er moet twee weken tussen de verschillende vaccinaties zitten.

In de leeftijdsgroep 80-plussers gaat het om bijna 900.000 mensen. De GGD'en bereiden zich al langere tijd voor op "meerdere scenario's" voor het toedienen van de boosterprik, maar het organiseren ervan kan pas sinds het advies van de Gezondheidsraad en het kabinetsbesluit worden afgerond, aldus de woordvoerster. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verstuurt eind november de uitnodigingen aan de mensen die als eerste voor de extra prik in aanmerking komen.

Naast de oudste ouderen kunnen ook bewoners van zorginstellingen zonder medische dienst (zo'n 110.000 mensen) en niet-mobiele thuiswonende ouderen (zo'n 35.000 mensen) met voorrang een boosterprik krijgen via de GGD. Voor deze groepen wordt dat januari, aldus de koepelorganisatie. Vanaf die maand kunnen ook mensen van 60 tot en met 79 jaar zo'n extra prik krijgen. Bewoners van zorginstellingen mét medische dienst worden door de instellingsarts geprikt.

Zorgmedewerkers

Ook zorgmedewerkers die in direct contact staan met coronapatiënten en zorgmedewerkers uit de langdurige zorg krijgen voorrang in de boosterprikcampagne, maar wanneer deze mensen worden geprikt is nog niet duidelijk. Zorgminister Hugo de Jonge zei tijdens de persconferentie over het coronavirus dinsdagavond dat zorgmedewerkers de boosterprik "zo snel mogelijk" aangeboden krijgen.

De Oost-Nederlandse zorgorganisatie Sensire zei woensdag in De Gelderlander dat de boosterprik al eerder dan december aan ouderen gegeven moet worden, maar ouderenbond ANBO vindt het niet problematisch dat het nog een aantal weken duurt. "Ik had zelf ook al gedacht dat het wel begin december zou worden", aldus een woordvoerster. Ook brancheorganisatie voor de ouderenzorg ActiZ stelt niet dat de prik te laat komt. "We volgen de expertise van het RIVM en het ministerie."

De boosterprik is bedoeld om de bescherming tegen het coronavirus te verstevigen. De bescherming van de vaccins tegen onder meer ziekenhuisopname daalt nog niet sterk, maar het kabinet wil de boosterprik al wel "uit voorzorg" gaan toedienen, zo stelde minister De Jonge tijdens de persconferentie.

Meer uit Gezond

Advies GGD: eet geen eieren van kippen rond Fries water met PFOS

LEEUWARDEN (ANP) - De GGD in Friesland adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die water hebben gedronken uit twee vaarten waarin verhoogde concentraties PFOS zijn aangetroffen. Volgens de GGD Fryslân zijn ook in de eieren hoge concentraties van deze PFAS-vorm gemeten. Het gaat om kippen die scharrelen rond de Jelsumer Feart en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden van Leeuwarden.

10 uur geleden
Eerste gesprek voor mensen met problemen wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de knoop zitten, kunnen vanaf volgend jaar een verkennend gesprek krijgen. Daarin kijken deskundigen wat de beste manier is om ze te helpen, om te voorkomen dat hun problemen erger worden en ze uiteindelijk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) belanden. Om de drempel te verlagen, wordt dat gesprek vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

11 uur geleden
Studie: pessimisme over maatschappij verkleint kans op ouderschap

TILBURG (ANP) - Jongvolwassenen die de toekomst van de volgende generatie somber inzien, zien volgens onderzoek van Tilburg University vaker af van het krijgen van kinderen dan mensen die positievere verwachtingen hebben. "Voor mensen met een pessimistische blik op de toekomst geldt dat het niet alleen bij praten blijft", stelt onderzoeker Katya Ivanova. De kans dat zij aan het ouderschap beginnen, is daadwerkelijk kleiner.

1 dag geleden
Kant-en-klaarmaaltijden vaak ongezonder dan beweerd

DEN HAAG (ANP) - Veel kant-en-klaarmaaltijden van onlineaanbieders blijken ongezonder dan beweerd. Dat meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. De bond onderzocht 224 bezorgmaaltijden van vijftien verschillende onlinediensten. Daarvan bleken er maar acht een gezonde maaltijd te zijn volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.

1 dag geleden
Ook geluidsoverlast Tata Steel levert gezondheidsproblemen op

HAARLEM (ANP) - Industrie in de IJmond en dan vooral de fabriek van Tata Steel zorgt voor forse geluidsoverlast en wat bij inwoners van het gebied tot gezondheidsschade leidt. In Wijk aan Zee, waar eerder is vastgesteld dat de uitstoot van de staalfabriek de levensverwachting verlaagt, ondervindt 30 procent van de inwoners ernstige hinder. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG).

2 dagen geleden
Kritiek Rekenkamer op beleid overheid in begindagen coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid heeft in de begindagen van de coronacrisis te weinig gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, concludeert de Algemene Rekenkamer. Zo werd oud-DSM-topman Feike Sijbesma benoemd tot speciaal gezant, terwijl zijn broer een hoge functie bij vaccinontwikkelaar AstraZeneca had. "Het ministerie had bij het aantreden van Sijbesma geen gesprek met hem gevoerd over mogelijke belangenconflicten", aldus de controleurs.

2 dagen geleden
Kwart bevolking heeft problemen met ontlasting

AMERSFOORT (ANP) - Bijna een kwart van de Nederlanders (23 procent) heeft problemen met de ontlasting, meldt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) woensdag, op Nationale Poepdag, op basis van eigen onderzoek. Daaraan deden 54.000 mensen mee, van wie 17 procent regelmatig diarree blijkt te hebben en 6 procent veelvuldig verstopping. Iets meer dan een vijfde (21 procent) noemde de eigen stoelgang perfect.

2 dagen geleden