Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gezondheidszorg scoort goed in EU-rapport

Gezondheidszorg scoort goed in EU-rapport

BRUSSEL (ANP) - De gezondheidszorg in Nederland staat er over het algemeen goed voor vergeleken met de rest van Europa. De zorg is zeer goed toegankelijk, ook voor mensen met lagere inkomens. Het sterftecijfer voor behandelbare aandoeningen is een van de laagste in de EU.

Dat staat in het rapport Staat van de Gezondheid in de EU 2019, dat de Europese Commissie donderdag heeft gepresenteerd. Wat betreft risicofactoren als roken, obesitas en alcoholgebruik zit ons land onder het EU-gemiddelde. Wel is de sterfte door longkanker en chronische longziekten nog erg hoog. Ook de teruglopende vaccinatiegraad baart zorgen.

Nederlanders leven relatief gezond, maar bij het eten van fruit en groenten is nog veel winst te boeken. Dat geldt ook voor de gemiddelde wachttijden in poliklinieken. Die lopen volgens het rapport sinds 2013 weer op. Onder meer voor allergieën, maagklachten, tand- en neurochirurgie, reuma en oogheelkunde worden de doelen dit jaar niet gehaald. Voor diagnose en behandeling van psychische aandoeningen zijn de wachttijden nog langer, merken de onderzoekers op. Zij waarschuwen ondanks een actieplan van de regering voor de gevolgen van dreigende personeelstekorten.

Kwaliteitsplan

Alle EU-landen hebben een vorm van eigen bijdrage voor patiënten, maar er zijn grote verschillen. Nederland zit in een groep van negen landen waar "excessief" hoge bijdragen de toegang van chronisch zieke mensen tot medicijnen en zorg zou kunnen beperken.

De uitgaven aan verpleegzorg zijn ruim het dubbele van het EU-gemiddelde, ondanks pogingen meer verantwoordelijkheid bij burgers te leggen. Het kwaliteitsplan van ruim 2 miljard euro voor betere ouderenzorg zorgt ervoor dat er minder geld is voor andere zaken, schrijven de rapporteurs. Het risico bestaat dat de langetermijnzorg niet goed wordt gecoördineerd als instanties (gemeenten, zorgkantoren en verzekeraars) de verantwoordelijkheid naar elkaar schuiven. Verkeerde 'prikkels’ kunnen dit verergeren. Hier kunnen goede afstemming en veel monitoring soelaas bieden.

Meer uit Gezond

Ziekenhuis weg uit Zierikzee om personeelstekort en kosten

ZIERIKZEE (ANP) - Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (Adrz) vertrekt uit de Victoriakliniek in Zierikzee. Het verdwijnen van de vestiging daar hing al langer in de lucht en stuitte in de omgeving op grote kritiek. Er zit echter weinig anders op, aldus het Adrz op de eigen site, als gevolg van "onder andere structureel personeelstekort en oplopende financiële kosten".

3 uur geleden
Gezondheidsraad: coronaprik voor aanstaande moeders nu onnodig

DEN HAAG (ANP) - Aanstaande moeders hoeven, als het aan de Gezondheidsraad ligt, komend najaar geen coronaprik meer te halen. De raad adviseert voor zestigplussers, medische risicogroepen en zorgmedewerkers die contact hebben met kwetsbare patiënten wel een nieuwe injectie.

1 dag geleden
Verkoper afslankmiddelen bezorgt Deense economie extra groei

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Denemarken is in het laatste kwartaal van vorig jaar een stuk harder gegroeid dan eerder aangenomen. Dat komt vooral door het succes van farmaceut Novo Nordisk met de verkoop van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic.

1 dag geleden
Gezonder en duurzamer eten kan volgens studie voor hetzelfde geld

WAGENINGEN (ANP) - Gezonder en duurzamer eten hoeft niet duurder te zijn. RIVM-onderzoeker Reina Vellinga concludeert dat in een proefschrift waarmee ze woensdag promoveert aan Wageningen University & Research. Volgens haar onderzoek is klimaatvriendelijker en gezonder eten mogelijk voor kosten "vergelijkbaar met die van de huidige voedingspatronen". Dit geldt voor mensen uit alle sociaaleconomische groepen.

1 dag geleden
Aantal mazelenbesmettingen Eindhoven stijgt licht verder, naar 28

EINDHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen in Eindhoven en omstreken is in de afgelopen week nog licht gestegen, van 21 naar 28. Alle gevallen zijn te herleiden tot de "al bekende lokale uitbraak" in Eindhoven, laat de GGD weten. De gezondheidsdienst noemt de lichte stijging "nog steeds in de lijn der verwachting".

2 dagen geleden
Wakker Dier: steeds meer verpakkingen met recepten zonder vlees

AMSTERDAM (ANP) - Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier ziet tot haar vreugde dat steeds meer merken recepten op verpakkingen zetten waarin geen vlees bij de ingrediënten staat. "Deze merken inspireren de consument en laten zien dat je niet elke dag ouderwets met vlees hoeft te koken", zegt Wakker Dier.

2 dagen geleden
Speciaal platform over medicijnen voor aanstaande moeders

NIJMEGEN (ANP) - Drie van de vier aanstaande moeders gebruiken medicijnen, maar over de doseringen voor juist deze groep bestaan vaak veel vragen. In bijsluiters blijft het nogal eens bij de mededeling "niet gebruiken bij zwangerschap". Het Radboudumc, Moeders van Morgen, Bijwerkingencentrum Lareb en Maastricht UMC+ willen daarom beschikbare info aanbieden op een speciaal platform.

3 dagen geleden