Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Gezondheidsrisico's voor gebruikers hulpmiddelen zoals stoma'

'Gezondheidsrisico's voor gebruikers hulpmiddelen zoals stoma'

HILVERSUM (ANP) - Vier patiëntenverenigingen waarschuwen voor gezondheidsrisico's bij gebruikers van medische hulpmiddelen als stoma- en incontinentiemateriaal of protheses, meldt Reporter Radio (KRO-NCRV). Ze hebben kritiek op het inkoopbeleid van zorgverzekeraars, dat volgens hen hoofdzakelijk gericht is op het drukken van de kosten.

Hierdoor zou een groep mensen die lijdt aan complexe aandoeningen niet de juiste medische spullen krijgen. Dit kan leiden tot ernstige lichamelijke klachten of een situatie waarbij iemand aan huis gekluisterd is, aldus de verenigingen.

"Voor 80 procent van de mensen met een stoma is het goed geregeld, maar voor 20 procent niet. Zij krijgen niet de middelen die ze nodig hebben of wat bij hen past om hun leven goed te kunnen leiden. Het gaat om ongeveer 8000 van de 40.000 stomadragers in Nederland", zegt Sanne Blom, voorzitter van de Stomavereniging, in de komende uitzending van Reporter Radio.

De patiëntenverenigingen roepen minister Tamara van Ark (Medische Zorg) op om in te grijpen.

De uitzending van Reporter Radio is zondagavond om 19.00 uur.

Meer uit Gezond

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt snel

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen zien sinds een paar dagen ineens weer veel coronapatiënten binnenkomen. Het totale aantal opgenomen patiënten is sinds vrijdag met meer dan honderd gestegen. Ook in het rioolwater zijn de laatste tijd weer meer virusdeeltjes te vinden.

14 uur geleden
Voorzitter Rode Kruis spreekt van ondraaglijk lijden in Gaza

RAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.

1 dag geleden
Roche mengt zich met miljardenovername op markt afslankmiddelen

BASEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Farmacieconcern Roche neemt het Amerikaanse Carmot Therapeutics over, een ontwikkelaar van middelen tegen obesitas. Het Zwitserse concern legt daar 2,7 miljard dollar voor neer, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. Met die overname mengt Roche zich op de snel groeiende markt voor afslankmiddelen.

1 dag geleden
Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

2 dagen geleden
Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

4 dagen geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

4 dagen geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

4 dagen geleden