Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gezondheidsraad wacht op info EMA voor nieuw advies AstraZeneca

Gezondheidsraad wacht op info EMA voor nieuw advies AstraZeneca

DEN HAAG (ANP) - De Gezondheidsraad is in afwachting van informatie van het Europees geneesmiddelenbureau EMA en hoopt zich daarna "zo snel mogelijk" te kunnen buigen over een nieuw advies over het AstraZeneca-vacccin. Zorgminister Hugo de Jonge had daar om gevraagd. Hij wil weten of nieuwe informatie van het EMA aanleiding geeft "om de leeftijdsgrens waarboven het AstraZeneca-vaccin kan worden ingezet te verlagen".

"Als de twee aangekondigde rapporten van de EMA worden gepubliceerd, kunnen wij aan de slag", laat een woordvoerder van de Gezondheidsraad weten. "Daarna kunnen de wetenschappelijke beoordeling en beraadslagingen gaan starten." Hij verwacht die informatie over bijwerkingen bij het vaccin "een dezer dagen" te ontvangen. Hoe lang het daarna nog duurt, is lastig te voorspellen. "Zo snel als mogelijk uiteraard."

Momenteel worden AstraZeneca-prikken alleen gezet bij 60- tot 64-jarigen.

Zeer zeldzame bijwerking

Vrijdag meldde het EMA, na verdere bestudering van het vaccin, dat de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen voor alle volwassenen. Anders gezegd: het vaccin zal veel meer coronabesmettingen voorkomen dan bijwerkingen opleveren.

Het Europees geneesmiddelenbureau concludeerde eerder wel dat een combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) een zeer zeldzame bijwerking is van het vaccin. Maar de organisatie zei vrijdag dat de ernstige bijwerking naar schatting voorkomt bij 1 op de 100.000 gevaccineerde mensen. Nadelen van het vaccin werden eerder vooral geconstateerd bij vrouwen jonger dan 60 jaar. In Nederland zijn acht meldingen bekend. Bij vier van hen kwamen de bloedpropjes bij de longen terecht. Een vrouw is aan zo'n embolie overleden. Een andere vrouw kreeg ook een hersenbloeding. Het gaat om vrouwen tussen de 23 en 65 jaar.

Periode tussen prikken

Na een advies van de Gezondheidsraad besloot het kabinet het AstraZeneca-vaccin alleen aan te bieden aan mensen die zijn geboren in 1960 of eerder. De nadere studie levert volgens het EMA niet meer inzichten op wat betreft voordelen en risico's ten aanzien van mannen en vrouwen. Wel is het duidelijk geworden dat de voordelen van prikken met AstraZeneca toenemen naarmate iemand ouder is en naarmate het aantal besmettingen groeit.

De Jonge wil dat de Gezondheidsraad zich naast de leeftijdsgrens ook buigt over het eventueel verkorten van de periode tussen de eerste en de tweede prik. De raad wordt naar "een optimaal interval" gevraagd. Het EMA houdt vast aan het advies om de tweede dosis van het vaccin te geven vier tot twaalf weken nadat de eerste prik is gezet.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: haal medicijn tegen sikkelcelpijn van de markt

AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.

1 dag geleden
Zeeland wil snel overleg met Rijk over tandartsentekort

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil snel met het Rijk in gesprek over het groeiende tandartsentekort in de regio. Gedeputeerde Harry van der Maas zei vrijdag in een commissievergadering dat het probleem al meerdere keren schriftelijk is aangekaart bij de verantwoordelijke ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), maar dat daarop tot dusver geen reactie is gekomen.

1 dag geleden
Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

UTRECHT (ANP) - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.

1 dag geleden
Verhoren hoofdrolspelers corona-aanpak vanaf voorjaar 2025

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarbij hoofdrolspelers als minister president Mark Rutte en voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in de periode van februari tot en met september 2025.

2 dagen geleden
Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

2 dagen geleden
Nieuwe techniek stuurt benen dwarslaesie-patiënt via hersenen aan

NIJMEGEN (ANP) - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen verwacht veel van een nieuwe techniek om iemand met een dwarslaesie de benen aan te laten sturen vanuit de hersenen. Dat zegt de instelling op basis van de resultaten die met speciale implantaten zijn bereikt bij de 40-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Nadat hij in 2011 een dwarslaesie had opgelopen door een ongeluk met de fiets, werd aanvankelijk gedacht dat hij alleen nog een arm kon bewegen. Inmiddels kan hij met een rollator enigszins uit de voeten.

3 dagen geleden
Zorg kan gebouwen straks niet meer betalen, waarschuwt sector

UTRECHT (ANP) - Zorgorganisaties zijn bang dat ze over een paar jaar geen geld meer hebben voor hun gebouwen. Ze willen niet alleen nieuwe locaties neerzetten, maar ook bestaande plekken aanpassen en verduurzamen. Er dreigt een investeringsstop en "daardoor kunnen voor pakweg 50.000 mensen geen woongelegenheden meer gerealiseerd worden", waarschuwt de sector woensdag.

3 dagen geleden