
Gezondheidsraad positief over coronavaccin Moderna voor jongeren
DEN HAAG (ANP) - Ook het coronavaccin van Moderna kan worden gebruikt om jongeren vanaf 12 jaar te vaccineren, oordeelt de Gezondheidsraad. Tot nog toe kunnen jongeren in Nederland alleen het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen. Dat van Moderna kan daar als optie aan worden toegevoegd, als het kabinet het advies overneemt.
Het vaccin van Moderna is net als dat van Pfizer gebaseerd op zogeheten mRNA-techniek. Er zit een stukje genetische code in dat lichaamscellen ertoe aanzet om zelf eiwitten te gaan aanmaken die vergelijkbaar zijn met een eiwit van het coronavirus. Als iemand dan later met het virus zelf in aanraking komt, herkent het afweersysteem een stukje daarvan en dat is genoeg om het te activeren.
De Europese Commissie keurde het gebruik van het Moderna-vaccin bij jongeren vorige week al goed, na een positieve beoordeling door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).
Voldoende werkzaam en veilig
De Gezondheidsraad volgt de conclusie dat het vaccin voldoende werkzaam en veilig is. Verder herhaalt de raad nog eens dat vaccinatie van jongeren "aanvaardbaar, zinvol en verantwoord" is. "Het kan adolescenten directe en indirecte gezondheidswinst opleveren en tegelijk bijdragen aan het afremmen van de epidemie." Op 29 juni adviseerden de deskundigen al om ook gezonde jongeren tegen het virus te vaccineren. Het kabinet ging daar in mee.
Het belang van "toegankelijke, begrijpelijke, op hun leeftijd afgestemde informatie" wordt in het advies benadrukt. Want jongeren moeten een goed geïnformeerde en vrijwillige keuze kunnen maken. Of ze zich laten vaccineren, is volgens de wet uiteindelijk hun eigen keuze.
Bijwerkingen
In het advies gaat de raad in op enkele bijwerkingen van het Moderna-vaccin. Zo kan in zeer zeldzame gevallen myocarditis (ontsteking van de hartspier) of pericarditis (ontsteking van het hartzakje) optreden na vaccinatie. "Beide ontstekingen zijn bekende ziektebeelden en kennen meestal een mild verloop en volledig herstel", schrijft de commissie die het advies opstelde.
Normaal krijgen 1 tot 10 op de 100.000 mensen jaarlijks deze ziektebeelden. In Europa zijn op 20 miljoen prikken 19 gevallen van beide aandoeningen gemeld. In de VS werden in de leeftijdsgroep tot 39 jaar in totaal bijna 20 meldingen van de bijwerkingen per miljoen Moderna-prikken gedaan.
Ontsteking van de hartspier komt bij Covid-19-infecties ook voor en aanzienlijk vaker dan na vaccinatie. Bij jongens van 12 tot en met 17 jaar gaat het volgens de eerste beschikbare gegevens om 876 gevallen per miljoen coronabesmettingen (1 op de 1141), bij meisjes om 213 gevallen per miljoen besmettingen (1 op de 4695).
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
1 week geleden